Opazili smo

Jože Dežman piše Tanji Fajon in Dominiki Švarc Pipan

Predlagam, da udeležencem konference za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstevrazložite poziv Socialnih demokratov, torej vaše stranke, ki je del vladajoče koalicije, da nameravate prepovedati spomin na žrtve komunizma. Ali raziskovanje, predstavljanje zločinov komunizma/titozma in spomin nanje niso del procesa tranzicijske pravičnosti, h kateremu je Republika Slovenija prav tako zavezana kot za pregon genocida in drugih hudodelstev?

15.05.2023 12:31
Ključne besede:   Tanja Fajon   Jože Dežman   Dominika Švarc Pipan   Konvencija   konferenca   Ljubljana

Foto: Jože Jagrič

"Upam, da bosta zbranim na konferenci pojasnili, zakaj Vlada Republike Slovenije ukrepa v nasprotju s temeljnimi načeli tranzicijske pravičnosti in podpira kršitve slovenske zakonodaje."

 

Spoštovana gospa Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve, spoštovana gospa dr. Dominka Švarc Pipan, ministrica za pravosodje, upam, da bo pomembna diplomatska konferenca za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstev, ki ju gostite, uspela. Verjamem, da bi bilo prav, da Slovenija predstavi tudi svoje izkušnje v raziskovanju in preganjanju teh najhujših zločinov. S kriminalističnim svetnikom Pavlom Jamnikom sva raziskavo vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu že predstavila na konferenci evropskih tožilcev v Haagu. Tedaj so naše delo pozitivno ocenili.

 

Predlagam, da udeležencem konference za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstevrazložite poziv Socialnih demokratov, torej vaše stranke, ki je del vladajoče koalicije, da nameravate prepovedati spomin na žrtve komunizma. Ali raziskovanje, predstavljanje zločinov komunizma/titozma in spomin nanje niso del procesa tranzicijske pravičnosti, h kateremu je Republika Slovenija prav tako zavezana kot za pregon genocida in drugih hudodelstev?

 

Drugo vprašanje, ki ga, prosim, pojasnita delegatom vaše pomembne konference, pa je vezano na podporo Vlade županu mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću. S tem zanikate pravico žrtev komunizma do groba in spomina.  

 

17. maj, slovenski dan spomina na žrtve komunizma, je posvečen umoru romske skupnosti v Iški leta 1942. Umorila jih je partizanska vojska. Njihovi posmrtni ostanki čakajo na pogreb. Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč je v skladu s svojimi pristojnostmi sprejela sklep, da naj dobijo grobove na pokopališču Žale v Ljubljani. Komisija je sprejela tudi sklep, da naj bodo posmrtnih ostanki 3450 umorjenih, izkopanih v breznu pod Macesnovo gorico, prav tako pokopani na pokopališču Žale v Ljubljani. Raziskave na vojaškem pokopališču slovenskih domobrancev na Orlovem vrhu so odkrile, da komunistične oblasti posmrtnih ostankov niso prekopale. Komisija predlaga dodatne raziskave in ureditev vojaškega pokopališča v skladu s predpisi. Župan MOL Zoran Janković preprečuje izvedbo teh sklepov.

 

Komisija je na to dejstvo že večkrat opozorila tudi Vlado. Odgovora nismo prejeli. Verjamemo, da so vprašanja, ki jih Komisija naslavlja tako na Mestno občino Ljubljana kot Vlado, presegajo trenutna politična razmerja in interese. 

 

Vsi navedeni primeri pa odgovore zahtevajo. V skladu s pravnim redom Republike Slovenije in temeljnih načeli tranzicijske pravičnosti je, da imajo žrtve totalitarnega terorja pravico do groba in spomina. 

 

Upam, da bosta zbranim na konferenci pojasnili, zakaj Vlada Republike Slovenije ukrepa v nasprotju s temeljnimi načeli tranzicijske pravičnosti in podpira kršitve slovenske zakonodaje.

 

V pričakovanju vajinega naklonjenega sprejema teh pobud vama želim uspešno delo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469