Razkrivamo

Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli

Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave namreč ne kažejo, da bi katera koli stranka lahko zmagala in dobila dovolj poslancev, da bi sama sestavila vlado, s koalicijami pa Grčija sploh nima izkušenj. Trenutno sicer najbolje kaže Novi demokraciji premierja Micotakisa, za petami ji je levičarska SIRIZA, ki je vlado vodila med grško finančno krizo. Socialisti (PASOK), ki so se tradicionalno dolga leta izmenjevali na oblasti s konservativno Novo demokracijo, pa so šele na tretjem mestu in jim ne kaže najbolje. Dodatno je razmere zapletel veljavni volilni sistem, ki pa že za naslednje volitve ne bo več veljal. Zaradi tega se špekulira, da v primeru, če nihče ne bi sestavil vlade, Grčijo že poleti čakajo nove volitve ... po novem volilnem sistemu, ki daje prednost največji stranki.

17.05.2023 19:00
Piše: Tomi Dimitrovski
Ključne besede:   Grčija   volitve   Nova demokracija   Siriza   Pasok   Micotakis   Tsipras

Premier Micotakis je preživel javne kritike po železniški tragediji, njegova stranka bo verjetno zmagovalka nedeljskih volitev; za petami ji je Siriza, socialisti (PASOK) so šele na tretjem mestu.

Grčija je bila prva država iz regije, ki se je pridružila Evropski uniji; leta 1981 je namreč postala članica tedanje Evropske gospodarske skupnosti (EGS), leta 1992 članica schengenskega območja, leta 2001 pa je vstopila v evroobmočje. Grčija je tudi članica zveze NATO od leta 1952.

 

Ker jo obdajajo tri morja, natančneje JonskoEgejsko in Sredozemsko morje, ima Grčija posebno geostrateško lego. Združene države Amerike in Grčija gojita prijateljske odnose. Kljub temu je pomembno poudariti, da je večina grškega prebivalstva pravoslavne veroizpovedi, del prebivalstva pa goji simpatije do Rusije. To sicer ne predstavlja nobene težave za strateško usmeritev države v EU in NATO. Ameriška mornarica ima svojo pomorsko bazo v zalivu Souda na Kreti od leta 1951. Leta 2021 sta ZDA in Grčija podpisali sporazum, ki ameriški vojski dovoljuje uporabo še treh vojaških baz na grški egejski obali: VolosLitohora in Aleksandropolis.

 

Aktualno grško vlado vodi premier Kyriakos Micotakis, ki je tudi predsednik Nove demokracije (od 2016), največje politične stranke v Grčiji. Stranka je bila ustanovljena leta 1974 po padcu vojaške hunte, je članica Evropske ljudske stranke (EPP). Grška politika ima svojo specifičnost, ki je prevladovala v preteklosti in je še vedno prisotna v stranki Nova demokracija – ta posebnost so družinske povezave med partijskim vodstvom (grške družinsko-politične dinastije). Kyriakos Micotakis je namreč sin nekdanjega grškega premierja Konstantinosa Micotakisa, ki je bil grški premier v obdobju 1990–1993. Kyriakos Micotakis je bil rojen v Atenah leta 1968 in je diplomiral na Harvardu (1986–1990). Od leta 1990 do 1991 je delal kot finančni analitik v banki v Londonu. Magistriral je na univerzi Stanford (1992–1993) in magistriral na Harvardu (1993–1995). Kyriakosova sestra Dora Bakoyannis je bila grška ministrica za zunanje zadeve (2006–2009). Dorin sin Kostas Bakoyannis je trenutni župan Aten... 

 

Kyriakos Micotakis se aktivno ukvarja s politiko od leta 2000. Leta 2004 je bil izvoljen za poslanca v grškem parlamentu. Na teh volitvah je v Atenah dobil največ glasov med kandidati stranke Nova demokracija. Mitsotakis mlajši uživa brezpogojno podporo Evropske ljudske stranke (EPP), odlično sodelovanje goji tudi z ZDA. Demokratska stranka ima namreč odlične odnose z veliko in močno grško diasporo v ZDA.

 

 

+++

 

Stranka SYRIZA (Koalicija radikalne levice – Progresivno zavezništvo) je bila ustanovljena leta 2004 in je trenutno druga največja stranka v Grčiji. Stranka je naslednica stranke SYNASPISMOS (Koalicija), ki je bila ustanovljena leta 1989. Sirizo vodi Aléxis Tsípras, rojen leta 1974 v Atenah in po poklicu gradbeni inženir. Tsípras je predsednik stranke od leta 2008. V preteklosti je bil član Komunistične partije Grčije (KKE). 

 

V Sirizi v vodstveni strukturi ni družinskih povezav.

 

PASOK je bil ustanovljen leta 1974. Ime stranke je okrajšava Panhelenskega socialističnega gibanja. Stranka PASOK je članica Stranke evropskih socialistov (PES). V preteklosti je bila več let vladajoča stranka v Grčiji, trenutno pa je tretja največja stranka v državi. Od 2021 ima novega vodjo – Nikosa Androulakisa, ki je nekdanji poslanec Evropskega parlamenta. Androulakis je rojen leta 1979 in je po poklicu prav tako gradbeni inženir.

 

Manjše stranke v Grčiji so Komunistična partija, Ellinikí Lýsi, MeRa25 in Elines.

  

Komunistična partija Grčije (KKE) je bila ustanovljena leta 1918 po socialistični revoluciji v Rusiji, njen predsednik je Dimitris Koutsoumpas (rojen leta 1955), po poklicu odvetnik. Pomembno je poudariti sodelovanje stranke v boju proti fašistični okupaciji v drugi svetovni vojni, v državljanski vojni (1946–1949) in boju proti grški hunti (1967–1974).

 

Stranka Ellinikí Lýsi ali Grška rešitev je bila ustanovljena leta 2016 kot (de facto) naslednica stranke LAOS, ki je bila ustanovljena leta 2000 in je bila skrajno desna stranka. Predsednik Grške rešitve je Kyriakos Velopoulos, novinar, rojen leta 1965.

 

MeRa25 je levo usmerjena stranka, ustanovljena leta 2018. Njen predsednik je Yanis Varoufakis (letnik 1961), ki je leta 1987 doktoriral iz ekonomije na Univerzi Essex v Združenem kraljestvu. Varufakis je bil finančni minister v vladi, ki jo je vodila SIRIZA, od januarja do julija 2015, torej v času velike dolžniške krize v Grčiji. Pripravil je apokaliptični načrt za novi nacionalni plačilni sistem, če bi Grčija zapustila evroobmočje. Varufakis je bil nato odstavljen s položaja in je zapustil stranko. Zaradi svojega ozadja ni primeren za koalicijo.

 

Grško ustavno sodišče je 2. maja letos prepovedalo udeležbo stranke Elines (v prevodu: Grki) na naslednjih volitvah. Ustanovitelj stranke je Ilias Kasidiaris, nekdanji član že razpuščene stranke Zlata zora, ki je bila označena kot neonacistična stranka. Sedež stranke Zlata zora je bil zaprt leta 2019, več članov stranke je bilo spoznanih za krive umora hip-hop pevca Pavlosa Fyssasa. Stranka Elines je bila ustanovljena leta 2020 in bi imela možnosti za vstop v novi sklic parlamenta. Prepoved udeležbe na volitvah bo ustrezala stranki Nova demokracija.  

 

Druge stranke v Grčiji imajo nižji rating in bodo težko dosegle triodstotni prag za vstop v parlament.

 

 

+++

 

Grški parlament ima 300 poslancev, kar pomeni, da je za sestavo vlade potrebna podpora 151 poslancev. Grški volilni zakon ima posebnost, t.i. okrepljeno proporcionalno zastopanost, ki je bila uvedena leta 2004. Stranka, ki prejme največ mandatov v parlamentu, namreč dobi dodatno število (bonus) mandatov. To je bilo uvedeno, da bi zmagovalna stranka lažje sestavila vlado sama, torej brez koalicijskih partnerjev. Na splošno je ta model doslej dobro deloval, saj omogoča stabilno parlamentarno večino v državi.

  

Volitve, ki bodo 21. maja, bodo potekale po novem volilnem modelu, ki bo uporabljen le tokrat. Natančneje, model je leta 2016 vzpostavila levo usmerjena vlada pod vodstvom Aléxisa Tsíprasa. Vendar bodo sprejete spremembe zakona po grški zakonodaji uveljavljene z zamikom (na letošnjih volitvah 21. maja). Ta zakonodaja zmanjšuje morebiten vpliv sedanje vlade na naslednje volitve. Volitve 2019 so potekale v skladu s starim volilnim zakonom. Volilni model (sprejet leta 2016), ki bo osnova za volitve 21. maja, ne vključuje dodatnih (bonus) predstavnikov in temelji na proporcionalnem volilnem modelu. Vendar je sedanja vlada, ki jo vodi Mitsotakis, leta 2020 z nekaj manjšimi spremembami znova uvedla stari volilni zakon. To pomeni, da bodo naslednje volitve (če bodo po 21. maju) potekale po tradicionalnem modelu z nekoliko spremenjenim sistemom "bonus predstavnikov" za zmagovalca. To pomeni, da bo zmagovalna stranka, če bo prejela 25 % glasov, dobila še dodatek 20 predstavnikov, če pa bo dobila 40 % (natančneje, če bo dobila 38 %), pa ji pripada dodatek 50 predstavnikov. 

 

Enostavna simulacija za volitve, ki bodo 21. maja, bi bila ob trenutni razporeditvi moči naslednja: če bi zmagovalec volitev dobil okoli 42 % glasov, bi imel po veljavni zakonodaji 126 poslancev, po starem-novem zakonu, ki bo veljal od naslednjih volitev (na primer julija 2023), pa bi imela kar 158 predstavnikov (mandatov). Simulacija je bila narejena glede na trenutno razmerje moči in za sklic parlamenta, v katerem bi bilo šest političnih strank.

 

 

+++

 

Železniška tragedija, ki se je zgodila 28. februarja 2023 v okrožju Tempi, je zahtevala 57 življenj. Veliko žrtev je bilo študentov na vrhuncu mladosti. Potniški vlak Atene–Solun je trčil v tovornega. Poročali so, da je vzrok tragedije človeška napaka. Že nekaj let pa se železniški sindikat pritožuje nad slabimi razmerami in zahteva izboljšave infrastrukture grških železnic. Za to doslej ni nihče odgovarjal. Tokrat je celotna Mitsotakisova vlada plačala ceno in ji je rating drastično padel.

 

Na volitve bo vplival tudi škandal s prisluškovanjem predsedniku PASOK Androulakisu, ki se je pojavil poleti 2022. Grška agencija za komunikacijsko varnost in zasebnost (ADAE) je namreč po opozorilu o poskusu prisluškovanja službe za kibernetsko varnost Evropskega parlamenta ugotovila, da je grška obveščevalna služba (EYP) prisluškovala Androulakisovemu telefonu (!). Izkazalo se je, da je bilo prisluškovanje telefonu opravljeno po zakonito pridobljenem nalogu pristojnega tožilca, in sicer pod pretvezo morebitnega Androulakisovega sodelovanja s "tujim dejavnikom". To pravzaprav ni zvenelo prepričljivo. Politična cena je bila plačana in direktor obveščevalne službe EYP je odstopil s položaja, odšel pa je tudi premierjev generalni sekretar Grigoris Dimitriadis. Je Micotakisov nečak po sestri (ne Dora, ampak Katerina Mitsotakis) in najbolj zaupanja vreden človek predsednika vlade. Ostaja vprašanje, ali je bil Micotakis obveščen o tej občutljivi akciji EYP.

 

 

+++

 

Grčija ima ugledne agencije za analizo ratinga javnih strank in javnega mnenja. Njihove analize so dolga leta dobro napovedovale volilne rezultate. Prihajajoče volitve bodo preizkus za tri velike stranke Nova demokracija, SYRIZA in PASOK, pa tudi sa tri manjše (KKE, MeRa25 in Ellinikí Lýsi).

  

Trenutni rating Nove demokracije se povzpne do 33 %. Vendar pa se analize agencij tradicionalno nanašajo tudi na parameter "napovedani glasovi", ki podporo stranki poviša do 36,9 %. Nova demokracija bi za vzpostavitev vlade potrebovala okoli 38 %, toda ne po sedanjem, ampak po volilnem modelu, vključno s povečanim bonusom dodatnih predstavnikov. To dejstvo je treba upoštevati, saj je možno, da bi bila v državi naslednje volitve (v začetku julija) nove, če po prihajajočih volitvah nihče ne bo sestavil vlade.

 

Nova demokracija je očitno preživela padec ratinga po železniški tragediji. SYRIZA ima za okoli 6 % nižji rating (27 %). Sledi PASOK (okoli 10 %), nato pa KKE (okoli 7 %). Obe manjši stranki MeRa25 in Ellinikí Lýsi kotirata nekaj nad 3-odstotnim volilnim pragom za vstop v parlament.

 

Kyriakos Micotakis ima najvišji osebni rating kot kandidat za naslednjega predsednika vlade (37 %), sledi mu Aléxis Tsípras (21 %).

 

Agencije za analizo ratinga političnih strank delajo tudi simulacije možnih predstavniških mandatov. Če bo sedanja porazdelitev moči do volitev nespremenjena, bodo imele stranke v parlamenu sledečo razdelitev poslanskih mest: Nova demokracija 121, SYRIZA 100, PASOK 33, KKE 32, MeRa25 12 in Ellinikí Lýsi: 11.

 

 

+++

  

Ni dvoma, da bo grška predsednica Katerina Sakellaropoulou mandat za sestavo vlade najprej podelila Micotakisu, ki bo poskusil sestaviti vlado. Je pa gotovo, da Nova demokracija ne bo mogla sama voditi vlade. Edina desno usmerjena stranka je Ellinikí Lýsi, a niti koalicija obeh ne bi zagotovila potrebnih 151 glasov.

 

Zato obstajata dve možnosti.

 

Ena možnost je, da Micotakis vrne svoj mandat v upanju na nove volitve. Lahko vodi agresivno kampanjo s ciljem dvigniti rating stranke na vsaj 38 %. Naslednje volitve bi bile najverjetneje v začetku julija pred začetkom visoke turistične sezone. Micotakisu bi povsem ustrezalo, če manjše stranke ne bi dosegle 3-odstotnega volilnega praga, da bi lahko dobil večje število bonus predstavnikov. Če bo takrat Nova demokracija dobila več kot 38 odstotkov glasov, bo lahko sama sestavila vlado.

  

Druga možnost za Micotakisa pa je ta, da PASOK-u ponudi sestavo koalicijske vlade, a za kaj takega trenutno nekako ni čutiti večjega navdušenja. Za sodelovanje med Novo demokracijo in SIRIZO ni možnosti.

 

Če Mitsotakis vrne mandat, bo Tsípras poskušal sestaviti vlado. Možnosti za vzpostavitev vlade s strani levo usmerjenih strank (SIRIZA, PASOK in MeRa25) pa so (pre)majhne in tudi takšna možnost ne bi bila priljubljena. Premier Micotakis je dejal, da bi bila to "vlada poražencev". Ob tem se levo usmerjene stranke bojijo, da bi s takšno potezo povzročile revolt med volivci, saj takšne prakse doslej ni bilo. Poleg tega nihče v Grčiji ni pripravljen pozabiti Varufakisovega apokaliptičnega načrta za vzpostavitev novega plačilnega sistema v državi.

 

Komunisti (KKE) na drugi strani zavračajo kakršno koli sodelovanje.

 

 

Dr. Tomi Dimitrovski je nekdanji veleposlanik Makedonije v Republiki Sloveniji (2014-2018) in bivši generalni konzul v Solunu, Grčija (2007-2014). Objavo prispevka je omogočil inštitut IFIMES iz Ljubljane.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.987
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.796
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.028
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.046
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469