Komentar

Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"

Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda (BDP). Do leta 2022 je dolg znašal 24 bilijonov dolarjev, kar je enako 95 % BDP. Ameriški dolg strmo narašča, zaradi tega je prišlo do trenutne ameriške dolžniške krize. Vendar so tako Republikanci kot Demokrati zgrešili rešitev: ustavitev ameriških vojn po izbiri in zmanjšanje vojaških izdatkov.

21.05.2023 21:45
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Združene države Amerike   proračun   vojska   Henry Kissinger   lobiji   politika

Za premagovanje dolžniške krize morajo Združene države Amerike prenehati hraniti vojaško-industrijski kompleks, ki predstavlja najmočnejši lobi v Washingtonu.

Predpostavimo, da je vladni dolg ostal pri skromnih 35 % BDP, kot leta 2000. Današnji dolg bi znašal 9 milijard dolarjev v primerjavi s 24 bilijoni dolarjev. Zakaj se je ameriška vlada zadolžila za več kot 15 bilijonov dolarjev? Največji odgovor je zasvojenost vlade ZDA z vojno in vojaškimi izdatki. Po podatkih inštituta Watson na Univerzi Brown so stroški ameriških vojn od fiskalnega leta 2001 do proračunskega leta 2022 znašali neverjetnih 8 bilijonov dolarjev, kar je več kot polovica od dodatnih 15 bilijonov dolarjev dolga. Ostalih 7 bilijonov dolarjev je približno enako nastalo zaradi proračunskih primanjkljajev, ki sta jih povzročila finančna kriza leta 2008 in pandemija Covid-19.

  

Za premagovanje dolžniške krize mora Amerika prenehati hraniti vojaško-industrijski kompleks (MIC), najmočnejši lobi v Washingtonu. Kot je znamenito opozoril predsednik Dwight D. Eisenhower 17. januarja 1961:

 

"V vladnih svetih se moramo zavarovati pred pridobitvijo neupravičenega vpliva, ne glede na to, ali si ga želimo ali ne, s strani vojaško-industrijskega kompleksa. Potencial za katastrofalen porast neustrezne moči obstaja in bo vztrajal."

 

 

Od leta 2000 je MIC vodil ZDA v katastrofalne vojne po izbiri v Afganistanu, Iraku, Siriji, Libiji in zdaj Ukrajini. Vojaško-industrijski kompleks je že zdavnaj sprejel zmagovalno politično strategijo z zagotavljanjem, da vojaški proračun seže v vsako kongresno okrožje. Kongresna raziskovalna služba je nedavno spomnila kongres, da se "obrambna poraba dotika vsakega okrožja člana kongresa s plačili in ugodnostmi za vojaške člane in upokojence, gospodarskim in okoljskim vplivom naprav ter nabavo orožnih sistemov in delov iz lokalne industrije, med drugimi dejavnostmi". Samo pogumen član kongresa bi glasoval proti lobiju vojaške industrije, vendar pogum zagotovo ni zaščitni znak kongresa.

 

 

+++

 

Ameriška letna vojaška poraba zdaj znaša približno 900 milijard dolarjev, kar je približno 40 % svetovnega zneska za vojsko in pomeni več kot naslednjih 10 držav skupaj. Ameriška vojaška poraba leta 2022 je bila trikrat večja od kitajske. Po podatkih kongresnega proračunskega urada bodo vojaški izdatki za obdobje 2024–2033 znašali vrtoglavih 10,3 bilijona dolarjev glede na trenutno osnovno vrednost. Četrtini ali več teh stroškov bi se lahko izognili s končanjem ameriških vojn po izbiri, zaprtjem številnih od približno 800 ameriških vojaških baz po vsem svetu in s pogajanji o novih sporazumih o nadzoru orožja s Kitajsko in Rusijo.

 

Toda namesto miru z diplomacijo in fiskalno odgovornostjo MIC redno straši Američane s stripovskimi upodobitvami zlikovcev, ki jih morajo ZDA ustaviti za vsako ceno. Seznam po letu 2000 je vključeval afganistanske talibane, iraškega Sadama Huseina, sirskega Bašarja al Asada, libijskega Moamerja Gadafija, ruskega Vladimirja Putina in nedavno kitajskega Ši Džinpinga. Večkrat nam ponavljajo, da je vojna nujna za preživetje Amerike.

 

Mirovno usmerjeni zunanji politiki bi ostro nasprotoval vojaško-industrijski lobi, ne pa tudi javnost. Pomemben del javnosti si že želi manj, ne več vpletanja ZDA v zadeve drugih držav, ter manj, ne več napotitev ameriških enot v tujino. Kar zadeva Ukrajino, si Američani v konfliktu med Rusijo in Ukrajino v večini želijo "manjšo vlogo" (52 %) kot "glavno vlogo" (26 %). Zato niti Biden niti kateri koli nedavni predsednik ni upal zaprositi kongresa za kakršno koli zvišanje davkov za plačilo ameriških vojn. Odziv javnosti bi bil odločen "Ne!"

  

Medtem ko so bile ameriške vojne po izbiri grozljive za Ameriko, so pomenile veliko večje katastrofe za države, ki jih Amerika domnevno rešuje. Kot je Henry Kissinger znano pošalil: "Biti sovražnik Združenih držav je lahko nevarno, toda biti prijatelj je usodno." Afganistan je bil ameriška zadeva od leta 2001 do 2021, dokler ga ZDA niso pustile zlomljenega, bankrotiranega in lačnega. Ukrajina je zdaj v ameriškem objemu, z enakimi verjetnimi rezultati: neprekinjena vojna, smrt in uničenje.

 

 

+++

  

Vojaški proračun bi lahko preudarno in močno zmanjšali, če bi Združene države svoje vojne po izbiri in oboroževalne tekme nadomestile s pravo diplomacijo in sporazumi o orožju. Če bi predsedniki in člani kongresa le upoštevali opozorila najvišjih ameriških diplomatov, kot je William Burns, veleposlanik ZDA v Rusiji leta 2008 in zdaj direktor Cie, bi ZDA zaščitile varnost Ukrajine z diplomacijo in se strinjale z Rusijo, da ZDA ne bodo širile Nata v Ukrajino, če bo tudi Rusija svojo vojsko držala stran od Ukrajine. Kljub temu je neusmiljena širitev Nata priljublja stvar vojaško-industrijskega kompleksa; nove članice Nata so glavni kupci ameriškega oborožitve.

  

Združene države so se tudi enostransko umaknile iz ključnih sporazumih o nadzoru orožja. Leta 2002 so ZDA enostransko odstopile od pogodbe o protibalističnih raketah. In namesto da bi spodbujal jedrsko razorožitev – kot morajo ZDA in druge jedrske sile storiti v skladu s VI. členom Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja – je vojaško-industrijski kompleks kongresu izdal načrte, da bo do leta 2030 porabil več kot 600 milijard dolarjev za "posodobitev" jedrskega arzenala ZDA.

 

Zdaj MIC govori o možnostih vojne s Kitajsko zaradi Tajvana. Bobni vojne s Kitajsko krepijo vojaški proračun, vendar se je vojni s Kitajsko moč zlahka izogniti, če se ZDA držijo politike ene Kitajske, ki ustrezno podpira odnose med ZDA in Kitajsko. Takšna vojna bi morala biti nepredstavljiva. Bolj kot bankrot ZDA lahko povzroči konec sveta.

 

Vojaška poraba ni edini proračunski izziv. Staranje in naraščajoči stroški zdravstvenega varstva povečujejo fiskalne težave. Po podatkih kongresnega urada za proračun bo dolg do leta 2052 dosegel 185 odstotkov BDP, če sedanja politika ostane nespremenjena. Stroške zdravstvenega varstva je treba omejiti, medtem ko je treba zvišati davke za bogate. Vendar je soočenje z vojaško-industrijskim lobijem ključni prvi korak k ureditvi ameriške fiskalne hiše, potreben za rešitev ZDA - in morda vsega sveta - pred perverzno politiko ameriškega lobija.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.487
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.130
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 727
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.048
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 471