Komentar

Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?

V teh dneh, tednih, mesecih … se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom predsedniških volitev. Za mnoge kar nekaj dolgo menca, obljublja neznano, neotipljivo, naslednji teden bo menda šel na kosilo s svojimi precej skrivnostnimi podporniki, ustanovili bodo novo "platformo", društvo. Nova društva, mreže z nejasnim programom, ne bodo rešila akutnih problemov naše države. Društev in neformalnih združenj, ki brez kontrole poskušajo obvladovati politiko, ima ta država dovolj. Je pa res, da gre Logarju na roko trenutna ekscesna politizacija, ki jo imajo sredinski volivci počasi "poln kufer".

23.05.2023 19:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   Anže Logar   Janez Janša   SDS   platforma   Alja Brglez   Borut Pahor   Slovenija   vlada   levica   desnica

Z vidika obstoječe leve vladajoče nomenklature je najbolj nevarno, da Logarja sredinsko telo dejansko prepozna kot resno neideološko alternativo. Če bodo v vladi nadaljevali s sedanjo neučinkovitostjo, potenciranjem razlik, brezkompromisnim ideološkim fanatizmom, potem se bo odprti prostor na sredini gotovo širil.

Očitno je, da antijanša sentiment med volivci popušča, vedno bolj se kaže vsebinska votlost, na trenutke že škodljivost in ekstremna ideološkost trenutne vlade. Za obstoj na oblasti vlada nujno potrebuje "hitroprstnega tviteraša" Janšo, ki ga zato provocirajo na vse možne načine. Zaenkrat se na njihove ideološke provokacije predvidljivo odziva in zagotavlja osnovno raven antijanša sinergije v koaliciji. To je - glede na videno v letu dni svobodne vlade - tudi njihov edini program.

 

Zdravstvo, energetika, dolgotrajna oskrba, mladi, ekologija, inflacija, javne finance … so izginili z dnevnega reda, naslovnic medijev. Imamo pa provokativne ideološke proslave, fanatični ideološki boj za javno RTV, nedemokratične pritiske na Ustavno sodišče, bizarno prezentacijo zasebnega življenja predsednika vlade in novo dimno bombico: evtanazijo, ki bo učinkovito razdelila volilno telo in poskrbela za nove nesmiselne delitve. Da bi pred možnostjo prostovoljnega končanja življenja uredili učinkovito, sodobno, človeku dostojno paliativno oskrbo, poskrbeli za ustrezno hospic infrastrukturo, kadre … ni politična prioriteta. Zahteva namreč resno delo, strokovnost in ne samo blebetanja, politiziranja.

 

Kot so poročali nekateri mediji, bodo Logarjevo platformo med kosilom (kar je samo po sebi malce nenavadno) sooblikovali izbrani somišljeniki, med katerimi je tudi Alja Brglez, desna roka ex predsednika republike Boruta Pahorja. S tem nam Logar verjetno sporoča, da se hoče tudi vsebinsko razširiti na Pahorjevo sredino, celo malce bolj levo, tisto nekomunistično. Sporoča tudi, da ima podporo Boruta Pahorja, ki bo dogajanje, domete teh društev in spoznavnih kosil očitno zaenkrat opazoval z neke polrazdalje. Takole, na prvo PR žogo, bi bil Logar skupaj s Pahorjem, pa še s kom, ki ga niso ujeli s roko v marmeladi, morda zmagovalna kombinacija za vedno bolj ideološko razdeljeno Slovenijo.

 

Med ostalimi soustanovitelji Logarjevega društva se omenjajo tudi Romana Jordan, Eva Irgl, Matej Avbelj, Mark Boris Andrijanič. Nič novega, spektakularnega, kar bi volivce vrglo s stola. Je pa res, da Slovenija namesto instant rešiteljev, gurujev, fake superpolitikov mogoče potrebuje kaj bolj dolgočasnega, premišljenega, pomirjujočega, na dolgi rok veliko bolj učinkovitega. Lahko, da Logar igra na to karto.

 

Ne glede na vsa odkrita, prikrita, v celofan zavita PR-sporočila Logarjevega kroga, bo usodo nove platforme definiral odnos Anžeta Logarja z Janezom Janšo. Kljub vsemu, kar nam posredujejo plačani, neplačani, entuziastični, nevladni, opozicijski in ostali mediji, se zdijo mogoči naslednji scenariji, ki bodo v mnogočem določili razvoj slovenske politike v naslednjem obdobju (niso razvrščeni po verjetnosti):

 

Scenarij 1: samostojno angažiranje Anžeta Logarja, promoviranje nove, spravne sredinske politike, novih smernic, načina komuniciranja med političnimi konkurenti. To pomeni, da Logar pokaže, da je samostojen, da se pravno in vsebinsko odmakne od obstoječe stranke in njenega voditelja. Pove, da mu gre ob sicer nespodobnem obnašanju dela levice do žrtev komunističnega nasilja na živce neskončno pogrevanje, potenciranje vprašanj druge svetovne vojne, neskončnega potenciranja usode domobrancev, partizanov, da mu gredo na živce spomeniške proslave, pogrevanje revolucionarne zgodovine, spodbujanje nove državljanske vojne in podobnih tem. Zato Anže Logar ustanovi svojo stranko, ki prevzame liberalni del SDS, štarta na neideološko sredino, deloma tudi neobremenjeno levo sredino.

 

Scenarij 2: Anže Logar močneje sodeluje pri koordinaciji opozicijske desnosredinske platforme med SDS, NSi in drugimi podporniki, manjšimi neparlamentarnimi strankami. Še vedno v kontekstu članstva v SDS, ki jo poskuša vsaj deloma prenoviti, če ne drugega, v komunikaciji. Poskuša pridobiti izgubljene glasove na desni sredini in sredini. Igra koordinatorja "zmerne desnice" in povezovalca trenutne opozicije v Državnem zboru. Igra vlogo neideološkega predsedniškega kandidata, ki še naprej združuje in gre na volitve kot kandidat za sredinskega predsednika vlade na naslednjih volitvah.

 

Scenarij 3: Anže Logar navzven deluje samostojno, v ozadju pa v popolni koordinaciji s predsednikom SDS in poskuša del, pogojno bolj liberalnega volilnega telesa, ki ga je pridobil z retoriko na predsedniških volitvah, usmeriti k bolj "mehki" SDS. V ozadju ostaja popoln podpornik Janeza Janše in njegove politike.

 

Scenarij 4: Anže Logar na naslednjem kongresu SDS postane predsednik stranke, Janeza Janšo imenujejo za častnega, dosmrtnega predsednika stranke, ki ima pravico veta na določene odločitve, ki jih skupščina stranke SDS zapiše v statut.

 

 

+++

 

Z vidika obstoječe leve vladajoče nomenklature je najbolj nevarno, da Logarja sredinsko telo dejansko prepozna kot resno neideološko alternativo. Če bodo v vladi nadaljevali s sedanjo neučinkovitostjo, potenciranjem razlik, brezkompromisnim ideološkim fanatizmom, se bo odprti prostor na sredini gotovo širil. S tem se odpre možnost naslednje sredinske vlade, verjetno tudi z neko simbolično vlogo Janeza Janše, kar se nekateri bojijo kot hudič križa. Zato se trudijo na vse načine dokazati, da je Anže Logar samo prijaznejša PR pojava t. i. janšizma, karkoli že to je v njihovih glavah.

 

Sredinski in samostojni Logar bi gotovo imel vpliv tudi na precej konfuzno Novo Slovenijo. Ta trenutno ljudem dopoveduje, da je nekakšna prijazna opozicija, pri čemer me gre zanemariti finančnih koristi "prijaznosti" do trenutne vlade (DARS). Ta dvoličnost, ki ni nič kaj krščanska, bi znala NSi stati kar nekaj glasov na naslednjih volitvah.

 

Za Slovenijo bi bilo gotovo najbolje, da se končno preneha s potenciranjem zgodovinskih zamer in razlik, pogleda v prihodnost, ki prinaša ogromno izzivov, pa tudi nevarnosti, ki zahtevajo resno obravnavo. Ali ima Logar ta potencial, bomo videli, mnogi njegovi "prijatelji" z desne in nasprotniki z leve menijo, da ne. Mogoče je to lahko tudi njegova prednost in mu zaradi tega ni potrebno pregorevati v obljubah in kratkoročni všečnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Migracijska tempirana bomba
4
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.153
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.478
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.460
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.582
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.052
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.178
08/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 338
09/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.546
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524