Komentar

Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske

Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš rimski sodelavec, nekdanji diplomat in državni sekretar Božo Cerar, ki razkriva, da je bil papež Frančišek v vlogi posrednika pripravljen odpotovati tako v Moskvo kot v Kijev. Toda posredniška prizadevanja so bila na razočaranje Svetega sedeža zaenkrat neuspešna, kajti Putin v papežu očitno ni videl učinkovitega posrednika, ki bi lahko pripeljal do pogajanj, če si jih je v minulem letu sploh kdaj želel. Ruski zunanji minister Lavrov je celo javno dejal, da za srečanje papeža z ruskim predsednikom ni potrebe. Na drugi strani pa je dal ukrajinski predsednik ob svojem obisku Vatikana po srečanju s poglavarjem katoliške cerkve javno vedeti, da si posredovanja papeške diplomacije ne želi. Ali kot je dejal Zelenski: "Nimamo potrebe po posredovanju med agresorjem in Ukrajino, katere del je ta zasedel, želimo pa si pravičnega miru."

25.05.2023 19:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   papež   Frančišek   Vatikan   Sveti sedež   diplomacija   vojna   Ukrajina   Putin   Zelenski   ZDA   EU   Brazilija   Kitajska   Matteo Zuppi

Nekateri pogledi svetega očeta glede ruske agresije in vojne v Ukrajini so bili doslej bolj kot stališčem Združenih držav ali Evropske unije podobni stališčem Brazilije, Indije ali celo Kitajske. 

Diplomacija Svetega sedeža na čelu s papežem Frančiškom je od samega začetka ruske invazije na sosednjo Ukrajino obema stranema dala vedeti, da je pripravljena storiti vse, kar je v njeni moči, da se vojna nemudoma konča. Papež se je s tem namenom že dan po napadu v nasprotju z utečeno diplomatsko prakso osebno odpravil na rusko veleposlaništvo pri Svetem sedežu in opravil pogovor z ruskim veleposlanikom Aleksandrom Avdejevim. (Vseskozi je bil prepričan, da ne gre za nekakšno vojaško operacijo, ampak pravo vojno.) Srečal se je seveda tudi z ukrajinskim veleposlanikom. Za razliko od predstavnikov drugih držav je nuncij oziroma vodja veleposlaništva Svetega sedeža v Ukrajini ostal v Kijevu tudi v dnevih, ko je grozila ruska zasedba prestolnice. V Ukrajino je kasneje papež skupaj s humanitarno pomočjo odposlal več svojih visokih odposlancev, ki so tam tudi maševali za mir. Opravil je tudi video pogovor s poglavarjem ruske pravoslavne cerkve Kirilom, ki je, kot je znano, invazijo odločno podprl. Kasneje se je srečal tudi z metropolitom Antonom Volokolamskim.

 

Vse do danes je papež Frančišek ob Angelusu (njegova redna nedeljska molitev in nagovor vernikov na Trgu svetega Petra) in drugih prilikah javno pozival k takojšnji ustavitvi sovražnosti in izražal sočutje z ukrajinskim prebivalstvom. Njegovi apeli so zajeti v knjigi Francesca Antonia Grana Enciklika o miru v Ukrajini. Njen predgovor je napisal papež sam in v njem razmišlja o vojni, do katere nikakor ne smemo ostati brezbrižni. Konkretne diplomatske aktivnosti in njihove vsebine so - razumljivo - ostale prikrite, je pa papež nanje namignil na poti s svojega obiska Madžarske konec aprila letos.

 

Na podlagi tega, kar je pricurljalo v javnost, pa je moč zapisati, da je bil papež v vlogi posrednika pripravljen odpotovati tako v Moskvo kot v Kijev. Enako velja za ugotovitev, da so bila posredniška prizadevanja na razočaranje Svetega sedeža zaenkrat neuspešna. Ruski predsednik Vladimir Putin v papežu očitno ni videl učinkovitega posrednika, ki bi lahko pripeljal do pogajanj, če si jih je v minulem letu sploh kdaj želel. Njegov minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je javno dejal, da za srečanje papeža z ruskim predsednikom ni potrebe. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po ustavitvi ruskih prodiranj v prvih tednih invazije do pogajaj in morebitnega posredovanja papeža pri tem - ohladil. Ob svojem obisku letos maja v Rimu in po srečanju s poglavarjem katoliške cerkve je celo dal javno vedeti, da si ga ne želi. Znana je njegova izjava ob tej priliki: "Nimamo potrebe po posredovanju med agresorjem in Ukrajino, katere del je ta zasedel, želimo pa si pravičnega miru."

 

Na drugi strani pa po besedah ukrajinskega veleposlanika pri Svetem sedežu Andrija Juraša to ne pomeni, da v Kijevu ne bi zelo cenili nadaljnjega angažiranja Svetega sedeža pri reševanju humanitarnih vprašanj, kot so: oblikovanje humanitarnih koridorjev za dostavo hrane in drugih nujnih potrebščin za civilne prebivalce ali njihovo evakuacijo, izmenjava vojnih ujetnikov, vračanje ukrajinskih otrok, ki so bili iz okupiranih območij na silo odpeljani v notranjost Rusije itd..

 

 

+++

 

Na Svetem sedežu so tako hočeš-nočeš morali ugotoviti, da je njegov vpliv v pravoslavnem svetu vzhodne Evrope omejen (tu je še tisočletni razkol med cerkvama, ki ni presežen) in da je za razliko od reševanja nekaterih konfliktov v preteklosti vloga Vatikana to pot bolj obrobna.  

 

Razloge za ukrajinsko nesprejetje posredovanja Svetega sedeža je treba iskati v bojazni, da bi se to kaj lahko izteklo v rusko korist. Zato tisti poudarek predsednika Zelenskega o pravičnem miru, ki ga je ukrajinska stran zajela v desetih točkah svojega mirovnega predloga. Ena od njih se nanaša na ruski umik na meje iz leta 1991.

 

Papež je resda obsodil vojno v Ukrajini (in tam storjene zločine) ter jo označil za nesmiselno, nehumano in bogoskrunsko. V bistvu jo ima, podobno kot vojno v Siriji, za tretjo svetovno vojno po delih. Razlikoval je med agresorjem in napadenim, vendar prvega kaj dosti izrecno po imenu ne omenjal. Tudi ni obsodil ruskega predsednika ali se izjasnil glede omenjenega ukrajinskega mirovnega predloga. To je do neke mere razumljivo z ozirom na posredniško vlogo, ki jo je želel odigrati. V Kijevu vsekakor niso ostali neopaženi tudi nekateri pogledi svetega očeta, ki so bili po oceni mnogih bolj kot stališčem ZDA ali EU podobni stališčem Brazilije, Indije ali celo Kitajske. Nanašali so se na razloge vojne, oboroževanje Ukrajine in takojšnje premirje. Slednje bi po ukrajinskem tolmačenju pomenilo, da bi se Ukrajina tako odrekla okupiranim ozemljem v korist napadalca.

 

 

+++

 

Na konkretne poglede papeža Frančiška, kot na primer, da smo v Ukrajini priče prepletanju več imperialnih interesov in ne samo ruskega, najbrž med drugim vplivajo tudi demografski razlogi. Dejstvo je, da je prišlo do premika demografskega težišča katoliških vernikov. Dve tretjini katoličanov danes živi izven Evrope in Severne Amerike oziroma Zahoda. Do njega pa t.i. globalni jug goji določene zamere in ob tem meni, da je vojna v Ukrajini evropski konflikt, pri katerem je vsaj nekaj krivde tudi na strani Zahoda in da ta troši energijo in sredstva le v pomoči Ukrajini, zanemarja pa druge svetovne probleme. Ne gre pozabiti, da tudi sam Frančišek prihaja iz tega dela sveta oziroma Argentine.

 

Dosedanji hladni odziv Rusije in Ukrajine pa za papeža in sodelavce očitno ni razlog, da ne bi nadaljevali s svojimi  prizadevanji. Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, je dal jasno vedeti, da bodo še naprej skušali dati svoj prispevek k doseganju miru. In to tako z verskimi aktivnostmi – molitvami kot s humanitarno dejavnostjo in seveda z diplomatskimi pobudami v smeri začetka mirovnih pogajanj. Na Svetem sedežu so prepričani, da če že trenutno ne morejo ustvariti klime zaupanja, lahko pripomorejo vsaj k zmanjševanju nezaupanja. Če ne z neposrednim posredovanjem, pa posredno s stiki s prijatelji ene ali druge strani, ki lahko vplivajo dalje.

  

Papež je pred dnevi na čelo mirovne misije Svetega sedeža postavil kardinala Mattea Zuppija, predsednika italijanske škofovske konference. Ta si je v preteklih letih, tudi v okviru katoliške Skupnosti Sant'Egidio, nabral vrsto posredniških izkušenj. Sodeloval je pri mirovnih sporazumih v Mozambiku in Gvatemali v devetdesetih letih ter sodeloval z Nelsonom Mandelo pri vzpostavitvi premirja v Burundiju leta 2003. Skupnost Sant'Egidio je v minulem letu dostavila izdatno humanitarno pomoč Ukrajini in tudi spletla mrežo stikov z rusko pravoslavno cerkvijo. Zuppi, ki bo deloval za zaprtimi vrati, se naj bi v doglednem času, podobno kot pred dnevi odposlanec kitajskega predsednika Šija, odpravil tako v Moskvo kot Kijev. Po Zuppiju se vse vojne končajo s pogajanji in na to se je tudi v zvezi z vojno v Ukrajini potrebno pripravljati in ohranjati odprte vse možne kanale. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.487
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.130
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 727
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.048
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 471