Komentar

Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala

Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično povsem kompromitiranega popravka (novele) Zakona o RTV Slovenije? Za razliko od voditelja opozicije mislim, da je treba odločitev spoštovati tudi s tem, da se vzdržimo komentarjev, ki bi dodatno spodkopavali že tako ali tako močno načeto avtoriteto najvišje sodne instance v republiki. Govoriti, da zaradi brutalnega preglasovanja, ki se je bržkone zgodilo tudi zaradi vladnih pritiskov na dva najbolj labilna in oportunistična sodnika, ustavnega sodišča nimamo več, je tako kot da bi šli z vžigalico v skladišče bencina. Še nekaj neumestnih primerjav, besednih zvez, kakršna je "državljanska vojna", pa bomo imeli resne probleme z javnim redom ...

26.05.2023 20:34
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   ustavno sodišče   Beethovnova   RTV Slovenija   vlada   mediji   novinarstvo   Kolodvorska   Žurnal   depolitizacija

Če bi enkrat za vselej razčistili, da politika nima kaj iskati v medijih ali se z njimi ukvarjati, potem bi vsak normalen novinar ali urednik politikom povedal, kar jim gre.

Za politika se ne spodobi, da bi kritiziral odločitev ustavnega sodišča, pa če se mu ta zdi še tako politično kontaminirana. Da bi pa kak bivši premier evropske države izjavil, da ustavnega sodišča ni več, ker se pač ne strinja z njegovo odločitvijo, definitivno presega meje nespodobnosti in pomeni nezaslišan napad na vse vrednote in načela, ki jih je Slovenija s težavo zgradila po letu 1991.

 

Zaradi tega je na mestu vprašanje, kako bi kdo sploh še lahko zaupal politiku, ki med vrsticami sporoča, da je v državi državljanska vojna in da ne veljajo več nobena pravna načela. Saj vendar ne gre za nogometno tekmo, kjer je ena stran malce goljufala, niti ni ustavno sodišče nogometni stadion, kjer se slovenski Mamić dere vsepovprek in zmerja sodnike z lopovi, pedri in budalami …

 

Tokrat je šef opozicije presegel samega sebe in predvsem je od sebe odgnal še zadnje razumne ljudi, ki ne morejo požreti teptanja avtoritete ustavnega sodišča. V vsebinskem smislu ima JJ morda celo prav, ampak to mu ne daje pravice, da "ukinja" institucijo najvišje sodne instance v državi. A ko je ta razsodila v njegov prid v zadevi Patria, je bilo pa to sodišče branik ustavnosti in zakonitosti?!

 

Drugače se strinjam, da odločitev Beethovnove ne more biti nikomur v ponos. Ustavni sodniki še nikoli niso bili tako sprti med seboj, še nikoli se niso tako uklanjali političnim prišepetovalcem, kar bo imelo posledice za njihovo odločanje v prihodnosti. Izgubljati besede o prosluli noveli Zakona o RTV Slovenija pa je tako ali tako odveč. Resda je politika zdaj odšla skozi glavna vrata z nacionalke, ampak istočasno se je vanjo vrnila skozi zadnji vhod. Verjemite.

 

Zaradi tega so komentarji vladajoče nomenklature o "depolitizaciji" nacionalke in ostalo besedičenje čisto navadno sprenevedanje in cinizem. Politika, bodite prepričani v to, ne bo nikoli odnehala od namere po nadzoru "svoje" državne RTV hiše. Včeraj komunisti, danes janšisti, jutri svobodnjaki. To je edina, žal pa tudi tragična resnica aktualnega spopada za nacionalko, ki se na srečo ni spremenila v Bahmut.

 

Vseeno so odnosi na Kolodvorski v zadnjih dveh letih eskalirali do te mere, da bo po uveljavitvi novele Zakona o RTV Slovenija — kar je zdaj bolj kot ne samo še vprašanje časa, tj. tednov ali nekaj mesecev — sledil brutalni kadrovski obračun. Vloge se bodo zamenjale in človeku ni treba biti naiven, da ne bi sprevidel, kam pelje spirala "de-politizacije" tega javnega zavoda, ki je de facto državna televizija. Koleteralna škoda političnih obračunov je 95 % zaposlenih, ki nimajo posebne želje, da bi zganjali strankarski aktivizem ali se šli politiko. V bistvu je problem tistih 5 %, ki delujejo kot podaljšana roka političnih strank, pri čemer je levica v prednosti tudi zato, ker je vedno znala bolj spretno obračunati s konkurenco, medtem ko je desnica sinonim slona v trgovini s porcelanom.

 

Ustavno sodišče bo seveda še vedno obstajalo in tudi nacionalka bo kmalu dobila novo vodstvo, ki bo naklonjeno aktualni oblasti. V tem ni nič tragičnega, moti le strahotno sprenevedanje tistega dela politike, ki zdaj "osvobaja" nacionalko in njen žurnalizem. Lepo vas prosim ...

 

Če bi enkrat za vselej razčistili, da politika nima kaj iskati v medijih ali se z njimi ukvarjati, potem bi vsak normalen novinar ali urednik politikom povedal, kar jim gre — kajti politik ni nikoli prijatelj ali zaveznik novinarstva, saj stoji na nasprotnem bregu.

 

Moja osebna izkušnja je anekdotična: leta 2003, ko me je tedanji premier kot urednika Žurnala klical zaradi nekega članka in se začel dreti name, sem možakarju mirno razložil, naj se dere na koga drugega, ker se name ne bo. Potem sem vrgel dol slušalko, sodelavci pa so menda slišali še sočno kletvico iz mojih ust. Verjetno me je ta poteza drago stala, ampak se pa že 20 let počutim svobodnega in ne potrebujem politikov ali ministrov, da bi mi predavali o neodvisnosti in depolitizaciji.

 

V bistvu naj se jebejo s svojim lažnivim blebetanjem in trpijo v čakanju na naslednji članek, ki bo razkril njihove grehe!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
42
Migracijska tempirana bomba
3
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.150
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.478
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.444
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.582
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.050
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.177
08/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.546
09/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.696
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524