Komentar

Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala

Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično povsem kompromitiranega popravka (novele) Zakona o RTV Slovenije? Za razliko od voditelja opozicije mislim, da je treba odločitev spoštovati tudi s tem, da se vzdržimo komentarjev, ki bi dodatno spodkopavali že tako ali tako močno načeto avtoriteto najvišje sodne instance v republiki. Govoriti, da zaradi brutalnega preglasovanja, ki se je bržkone zgodilo tudi zaradi vladnih pritiskov na dva najbolj labilna in oportunistična sodnika, ustavnega sodišča nimamo več, je tako kot da bi šli z vžigalico v skladišče bencina. Še nekaj neumestnih primerjav, besednih zvez, kakršna je "državljanska vojna", pa bomo imeli resne probleme z javnim redom ...

26.05.2023 20:34
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   ustavno sodišče   Beethovnova   RTV Slovenija   vlada   mediji   novinarstvo   Kolodvorska   Žurnal   depolitizacija

Če bi enkrat za vselej razčistili, da politika nima kaj iskati v medijih ali se z njimi ukvarjati, potem bi vsak normalen novinar ali urednik politikom povedal, kar jim gre.

Za politika se ne spodobi, da bi kritiziral odločitev ustavnega sodišča, pa če se mu ta zdi še tako politično kontaminirana. Da bi pa kak bivši premier evropske države izjavil, da ustavnega sodišča ni več, ker se pač ne strinja z njegovo odločitvijo, definitivno presega meje nespodobnosti in pomeni nezaslišan napad na vse vrednote in načela, ki jih je Slovenija s težavo zgradila po letu 1991.

 

Zaradi tega je na mestu vprašanje, kako bi kdo sploh še lahko zaupal politiku, ki med vrsticami sporoča, da je v državi državljanska vojna in da ne veljajo več nobena pravna načela. Saj vendar ne gre za nogometno tekmo, kjer je ena stran malce goljufala, niti ni ustavno sodišče nogometni stadion, kjer se slovenski Mamić dere vsepovprek in zmerja sodnike z lopovi, pedri in budalami …

 

Tokrat je šef opozicije presegel samega sebe in predvsem je od sebe odgnal še zadnje razumne ljudi, ki ne morejo požreti teptanja avtoritete ustavnega sodišča. V vsebinskem smislu ima JJ morda celo prav, ampak to mu ne daje pravice, da "ukinja" institucijo najvišje sodne instance v državi. A ko je ta razsodila v njegov prid v zadevi Patria, je bilo pa to sodišče branik ustavnosti in zakonitosti?!

 

Drugače se strinjam, da odločitev Beethovnove ne more biti nikomur v ponos. Ustavni sodniki še nikoli niso bili tako sprti med seboj, še nikoli se niso tako uklanjali političnim prišepetovalcem, kar bo imelo posledice za njihovo odločanje v prihodnosti. Izgubljati besede o prosluli noveli Zakona o RTV Slovenija pa je tako ali tako odveč. Resda je politika zdaj odšla skozi glavna vrata z nacionalke, ampak istočasno se je vanjo vrnila skozi zadnji vhod. Verjemite.

 

Zaradi tega so komentarji vladajoče nomenklature o "depolitizaciji" nacionalke in ostalo besedičenje čisto navadno sprenevedanje in cinizem. Politika, bodite prepričani v to, ne bo nikoli odnehala od namere po nadzoru "svoje" državne RTV hiše. Včeraj komunisti, danes janšisti, jutri svobodnjaki. To je edina, žal pa tudi tragična resnica aktualnega spopada za nacionalko, ki se na srečo ni spremenila v Bahmut.

 

Vseeno so odnosi na Kolodvorski v zadnjih dveh letih eskalirali do te mere, da bo po uveljavitvi novele Zakona o RTV Slovenija — kar je zdaj bolj kot ne samo še vprašanje časa, tj. tednov ali nekaj mesecev — sledil brutalni kadrovski obračun. Vloge se bodo zamenjale in človeku ni treba biti naiven, da ne bi sprevidel, kam pelje spirala "de-politizacije" tega javnega zavoda, ki je de facto državna televizija. Koleteralna škoda političnih obračunov je 95 % zaposlenih, ki nimajo posebne želje, da bi zganjali strankarski aktivizem ali se šli politiko. V bistvu je problem tistih 5 %, ki delujejo kot podaljšana roka političnih strank, pri čemer je levica v prednosti tudi zato, ker je vedno znala bolj spretno obračunati s konkurenco, medtem ko je desnica sinonim slona v trgovini s porcelanom.

 

Ustavno sodišče bo seveda še vedno obstajalo in tudi nacionalka bo kmalu dobila novo vodstvo, ki bo naklonjeno aktualni oblasti. V tem ni nič tragičnega, moti le strahotno sprenevedanje tistega dela politike, ki zdaj "osvobaja" nacionalko in njen žurnalizem. Lepo vas prosim ...

 

Če bi enkrat za vselej razčistili, da politika nima kaj iskati v medijih ali se z njimi ukvarjati, potem bi vsak normalen novinar ali urednik politikom povedal, kar jim gre — kajti politik ni nikoli prijatelj ali zaveznik novinarstva, saj stoji na nasprotnem bregu.

 

Moja osebna izkušnja je anekdotična: leta 2003, ko me je tedanji premier kot urednika Žurnala klical zaradi nekega članka in se začel dreti name, sem možakarju mirno razložil, naj se dere na koga drugega, ker se name ne bo. Potem sem vrgel dol slušalko, sodelavci pa so menda slišali še sočno kletvico iz mojih ust. Verjetno me je ta poteza drago stala, ampak se pa že 20 let počutim svobodnega in ne potrebujem politikov ali ministrov, da bi mi predavali o neodvisnosti in depolitizaciji.

 

V bistvu naj se jebejo s svojim lažnivim blebetanjem in trpijo v čakanju na naslednji članek, ki bo razkril njihove grehe!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
41
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469