Opazili smo

Mencingerjeva srebrnina je v resnici investicijski svinjak

Ni ravno neobičajno, da temeljijo argumenti proti privatizaciji na tezi, da nima smisla prodajati odličnih podjetij. Po našem mnenju je mogoče podpreti tezo o odličnem podjetju, če poslovni rezultati izkazujejo to odličnost, sicer spada teza pod rubriko mitomanija, argument pa nosi v sebi notranjo kontradikcijo in je zaradi tega neveljaven.

19.01.2015 21:32

Pri krajši analizi si bomo pomagali s sledečim virom: Na tej povezavi.

 

Spodnja tabela prikazuje kazalnike poslovne uspešnosti politično upravljanih naložb, agregiranih po posameznih paradržavnih skladih ali institucijah:

 

Vir: glej zgornjo povezavo.

 

 

Podatki so zbrani za leto 2011 in so merjeni v milijonih evrov. Tisto, kar pade v oči, je neverjetno negativen ali pa neverjetno nizek donos na lastniška sredstva (ROE), kar kvalificira paradržavne institucionalne lastnike na raven propadlih skladov. Posebno pozorni bodite na razmerje med celotnimi sredstvi in neto dolgom v primeru KAD-a.

 

Kaj vam to pove? Zagotovo da KAD ne optimizira delovanja slovenskega pokojninskega sistema. Saj če njegovi vodstveni kadri niso brezposelni (in niso) in obremenjeni s sodnimi postopki (niso), KAD pa ni v likvidaciji (in ni), potem je že očitno, da je cilj KAD-a nekaj drugega kot pa sofinanciranje SPIZ-a. Kaj to je, ne vemo, lahko samo trdimo, da permanentno slabi rezultati tega sklada navkljub težavam pokojninskega sistema lahko obstanejo samo, če so za to politični motivi. Verjetno pa razumete, da ne moremo vstopiti v glavo prvega upravljalca Modre Zavarovalnice in dobiti informacije o tem, kaj točno KAD dela in zakaj dela izgubo z že leta fiksnim portfeljem.

 

20,8-kratni vzvod za DSU in 9-kratni vzvod za Holding slovenskih železnic kažeta na prihodnost teh dveh institucij. Brez svežega kapitala imamo opravka z mrličema. Če že hočete podatke o srebrnini, se pač zdaj še sami prepričajte, kako srebrna je ta politično upravljana srebrnina. Po našem mnenju je na robu verjetnega, da bi to kdo sploh kupil, kaj šele, da bi zavračali kupce in svež kapital.

 

Če povzamemo: na ravni institucionalnih skladov/upravljalcev smo daleč od kakršnekoli srebrnine. Kaj pa na ravni posameznih podjetij? 

 

Vir: glej zgornjo povezavo.

 

Enak vir podatkov kot zgoraj nam razkrije vso čudovitost donosnosti podjetij, s katerimi upravlja politika. Podatki o ROE so zgovorni, če odštejemo absolutno oktroirane panoge, v katerih politika omogoča podjetjem, s katerimi upravlja vse, in to na račun konkurence in potrošnikov, torej če odštejemo panogo elektrodistribucije, distribucije plina in naftnih derivatov ter zavarovalnice, ostanejo podjetja, ki so naravnost katastrofalna. Poglejte si samo podatke za denimo karkoli, kar nosi naziv Adria, za Pivovarno Laško, HIT, Nafta itd. 

 

Če vas to ne skrbi, potem naj vam povem, da je v letu, ko je bila raziskava narejena, znašal celotni dolg podjetij v političnem upravljanju 30 % BDP. So to sredstva za razvoj države ali obveznosti, ki bodo državo uničile?

 

Zgovoren podatek o tem, kako je lahko podjetje še vedno uspešno (Krka, ROE = 15 %), pa priča predvsem o tem, da je popolnoma nepotrebno, da politika visi na uspešnih podjetjih in jih dividendno in davčno izčrpava. Zakaj?  Ker jih čaka pot zaostajanja, če morajo dvakrat plačevati državi – prvič preko dobička, drugič preko dividend, potem toliko manj investirajo. Tako enostavno je to. Dvomimo namreč, da so konkurenti Krke tudi obrani do te mere in trdimo, da imajo zaradi tega večji konkurenčni potencial.

 

Sklep? Nič ne kaže, da prodajamo srebrnino. Srebrnina je že zdavnaj v zasebnih rokah in je tudi vedno bila, govor je o podjetjih, ki so jih postavili in v srebrnino spremenili ljudje, kot so Boscarol, Akrapovič, Jakopin ... Če bi državna podjetja bila srebrnina, ne bi zarjavela, tako kot smo pokazali zgoraj, še več, ta srebrnina ne bi kot dolg predstavljala 30 % našega celotnega letnega premoženja. To nekako ne gre skupaj, kajne?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
0
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.719
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.397
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.217
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.632
05/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.010
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.144
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.008
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.040
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.859
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 343