Komentar

Kdo je nategnil Mira Cerarja?

Privatizacijo državnega premoženja preprečuje prepleteno omrežje paradržave, ki se finančno napaja iz teh podjetij. Njihova prodaja bi paradržavo eksistenčno ogrozila, morda pa celo uničila.

07.06.2015 23:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   miro   cerar   vlada   sdh   paradržava   mafija

Foto: www.mediaspeed.net

Če kdaj, potem bi moralo gospodu Cerarju zdaj postati jasno, da njegov nasprotnik ni politična opozicija v parlamentu, denimo Janez Janša na desnici ali Luka Mesec na levici, temveč da mu oblast spodkopava mafijska paradržava, ki jo financirajo ravno državna podjetja.

Če je še ta teden kdo mislil, da funkcija predsednika vlade nekaj pomeni, je že od četrtkove nočne seje nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) v veliki zadregi. Sedmerica herojev si namreč ni upala prevzeti odgovornosti za prodajo Telekoma Slovenije. Žogico je vrnila vladi, ki naj sprejme politično odgovornost za odločitev. Toda tudi vlada ni zmogla sprejeti odločitve in je odgovornost raje prevalila nazaj na nadzornike SDH. Ping pong politika torej.

 

Zakon štirih N-jev

Preden je vlada sprejela odločitev, s katero se je odrekla svoji pravici do odločanja, je veljalo, da so prodajo Telekoma v bistvu sabotirali ravno nadzorniki SDH in da namreč prav ti ljudje niso imeli jajc, da bi sprejeli tako pomembno odločitev, kakršna je prodaja Telekoma Slovenije. Ko rečemo odločitev, smo vrednostno nevtralni – lahko je pozitivna (soglasje k prodaji) ali negativna (nasprotovanje prodaji). V vsakem primeru pa dejanje odločanja predpostavlja toliko suverenosti, da se je subjekt, ki o nečem odloča, sploh sposoben odločiti. Situacija, ki se je pojavila pri SDH – in nikakor ni bila prva tovrstna blamaža v Sloveniji –, vsebuje elemente nesposobnosti, nekompetentnosti, neodločnosti in zlasti nezmožnost sprejemanja odgovornosti za svojo odločitev (kakršna koli ta pač že je). V teh štirih N-jih (Nesposobnost, Nekompetentnost, Neodločnost , Nezmožnost) se skriva odgovor na vprašanje, zakaj je slovenska država tam, kjer je. In zakaj so nam jo v manj kot četrt stoletja izropali in okradli. Zato ker ni bilo odločnih in pogumnih ljudi (beri: politikov), ki bi jim to preprečili.

Toda nadaljevanje te klavrne sage o štirih slovenski N-jih se je odvilo na vladi. In tudi tam je zmagala neodločnost. Za Božjo voljo, a je v slovenski politiki res tako težko najti nekaj ljudi, ki bi zmogli toliko poguma, da bi sprejeli odločitev - takšno ali drugačno - in jo pred ljudmi tudi zagovarjali?!

Če je prodaja Telekoma res takšna tragedija, potem ga pač ne prodajte, prekinite prodajni postopek in kupcu povejte, da posla ne bo. Predvsem pa bi bilo normalno, da bi vlada kot prodajalec svojo odločitev pojasnila pred nami, davkoplačevalci. Je to res pretežko?

 

Tihi državni udar?

Četrtkovo nočno sabotažo prodaje Telekoma, ki jo je izvedel nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, lahko gledamo tudi skozi prizmo vsebinskih posledic. Iz ust liberalnih ekonomistov je bilo celo slišati sintagmo 'prikriti državni udar proti premierju', kar naj bi v bistvu izvedli nadzorniki SDH. Če smo tako ostri, potem je njihovo sprenevedanje – že naslednji dan ga je vrhunsko dopolnila prva dama slovenskega sprenevedanja Alenka Bratušek – dejansko klofuta vsem tistim legitimnim političnim silam, ki spoštujejo dejstvo, da je Slovenija članica Evropske unije in kot taka zavezana spoštovati fair play na področju svobodnega trga.

Prvo in osrednje sporočilo nadzornikov SDH je bilo namenjeno predsedniku vlade Miru Cerarju, čigar vlada v devetih mesecih ni zmogla predlagati zamenjave očitno nelojalnih nadzornikov holdinga. Samo Lozej, šef nadzornega sveta SDH, in njegovi fantje so torej Cerarju v obraz zabrusili, da se požvižgajo nanj in njegovo vlado ter da ne mislijo sprejemati odločitev, za katere bi se nekomu zamerili. Odgovornosti so se izognili tako, da so jo porinili v roke politikom, ki na svetu niso zato, da probleme in zaplete rešujejo, ampak zato da jih ustvarjajo. Skratka, recept za katastrofo in še večjo blamažo naše države, ki prav zaradi takšnih partizanskih sabotaž na tujih finančnih trgih drastično zbija kredibilnost in ugled.

Točno to se je tudi zgodilo! Čez dva dni je podobno sprenevedavo ravnala vlada, zato so njeni očitki nadzornikom SDH v bistvu nekorektni. Če že oni niso imeli dovolj jajc, da bi prodali Telekom, potem bi začeto delo lahko končala vsaj vlada. Pa ga ni. Ker je tudi ministre strah sprejeti odgovornost? Oprostite, potem pa naj vsi po vrsti odstopijo in prepustijo svoje mesto Janezu Janši ali pa Združeni levici, odvisno od tega, kdo bo zmagal na predčasnih volitvah.

 

Cerarjev Leviatan

Premier očitno ni ugotovil, da mu je na nadzornem svetu SDH zobe pokazala paradržava. Če bi spoznal, kaj se dogaja, potem bi moral na vladi prodajo Telekoma bodisi zaustaviti bodisi dokončati. Ali eno ali drugo. Namesto tega pa se je zgodila nova blamaža, ki bo še dolgo odmevala: Slovenija nima operativno sposobne vlade, ki lahko suvereno sprejema odločitve. Edina možna razlaga - če pozabimo na upokojenske klovne in izsiljevanje židanih salonskih levičarjev, navajenih zastonj hranjenja v državnih jaslih - je namreč ta, da Cerarjeva vlada v resnici sploh ne vlada. In da so našega profesorja grdo nategnili z vstopom v politiko.

Četrtkov nočni prevrat nadzornega sveta SDH in včerajšnja popolna blamaža na vladi lahko pomenijo samo eno: da ima vso oblast v Sloveniji še vedno v rokah paradržava, ki seveda nima niti najmanjše zveze s politično levico, še manj z desnico, saj ne govori jezika ideologije, temveč denarja. Glavnih protagonistov paradržave – lahko jim mirno rečemo tudi mafijski botri, saj to na nek način tudi so – ne bomo zasledili v politiki ali političnih strankah.

Pač pa se njihova dolga roka vedno znova aktivira, ko je treba ohraniti strateške pridobitve, od katerih je posredno odvisno tudi njihovo finančno omrežje. To velja za gradbeni lobi (SCT, Vegrad, Primorje), energetiko (TEŠ6), javno zdravstvo (UKC) ali tajkunske medije. Prodaja Telekoma, ki ob predpostavki posebnih pooblasti omogoča prisluškovanje komurkoli, je pomenila preveliko tveganje za paradržavno omrežje. Sprva je šlo za ideološko oporekanje, ki ga je Janko Veber argumentiral z veleizdajo, potem se je temu priključila dobro organizirana civilna družba Proti razprodaji državnega premoženja, na koncu, ko je že kazalo, da formalni in legitimni pritiski ne bodo zalegli, pa je omrežje uporabilo blokado prodajnega postopka.

Premier je v četrtek ponoči dobil jasen signal, da njegova oblast ni samoumevna. V slogu odvetnika iz odličnega filma Leviatan ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva so mu 'old boysi' poslali simbolični opomin, da obstajajo meje, ki naj jih ne prestopa, če ne želi imeti problemov. Kajti prav ob prvi obletnici ustanovitve njegove stranke so mu pripravili puč v nadzornem svetu SDH. Sporočilo ne bi moglo biti bolj jasno, zato je nedeljska odločitev njegove vlade, da se izogne sprejemanju odgovornost pri prodaji Telekoma, pravzaprav zgolj tiho priznanje nemoči. 

Takšna omahljivost je prišla do izraza ravno v času, ko bi moral Miro Cerar razmišljati o ukinitvi SDH, saj ga, takšnega, kakršen je, vlada res ne rabi, davkoplačevalci pa še manj. Toda če se podobno začne obnašati tudi vlada, potem je na mestu podobno vprašanje tudi zanjo, mar ne?

 

 

 

 KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Zbogom, Denis, piši v miru!
0
20.08.2019 23:00
Pisati In memoriam za Denisa Kuljiša je trpljenje posebne vrste. Zato sem za sodelovanje zaprosil Dragana Živadinova, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
13
19.08.2019 19:00
Presenečenje in zgražanje sproža uporaba zelo surove sile, s katero se ruski policisti znašajo nad mirnimi demonstranti. Več kot ... Več.
Piše: Božo Cerar
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
4
18.08.2019 19:00
Glede osamosvajanja in sploh strateških vprašanj je bil najbolj dosleden članKučanovegapredsedstva. Bil je Demosov človek pri ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Življenje se zgodi med ponavljanjem in slučajem
2
17.08.2019 22:59
Digitalna umetnost je postala že skoraj prevladujoča. Ravno zato je tako neskončno pomembna njena kritična refleksija. Ne le ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
20
13.08.2019 20:51
Pustite Greenpeace ali Amnesty International, ki delujeta globalno in - vsaj kolikor je znano - menda res ne jemljeta denarja od ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Portret Gertrude Stein: Medtem ko je opravičevala diktatorja Petaina, je Picasso sprejel Stalinovo nagrado
0
10.08.2019 23:53
Najbolj je živela tam, kjer je ni bilo, izbruhnila je z radikalno poezijo. V hipu! Postala je znamenje ameriške in evropske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
13
09.08.2019 21:49
Nekdanji šolski minister in pronicljivi komentator nesporazumov evropske in slovenske politike Žiga Turk je dregnil v gnezdo ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Gabriele d'Anunnzio: Zgodovina se spominja imen zločincev, imena žrtev pa pozablja!
0
03.08.2019 22:28
Nujno, tudi v imenu zamejskih Slovencev, je potrebno potegniti globoko črto med zgodovino in zgodovino umetnosti: Gabriele ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dvojnosti: Kdo in kako se danes bori proti kartelom, proti korupciji?
24
01.08.2019 21:20
V nadaljevanju teme o dvopolnosti v vsakem človeku, ki sem jo na portalu odprl že 10. junija letos, želim natančneje izpostaviti ... Več.
Piše: Miha Burger
Medijska poroka iz koristoljubja: Zapoznela združitev Dnevnika in Večera
8
31.07.2019 19:00
Pomp okoli združitve Dnevnika in Večera, ki je tudi formalno dobila potrditev varuha konkurence, je lahko tudi posledica obdobja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bigger picture*: Atlantska listina in trikotnik ZDA - EU - Rusija
7
30.07.2019 20:00
Evropska unija je bila 50 let prizorišče tekmovanja Francije, Nemčije in Velike Britanije za evropsko prvenstvo. Pri tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Boris
11
29.07.2019 22:00
Če v Združenem kraljestvu komu omenite Borisa - bodisi pakistanskemu priseljencu, nemškemu bankirju ali valižanskemu kmetu -, ... Več.
Piše: Keith Miles
Tista prekleta kapelica pod Vršičem ali ruski konec zgodovine
31
28.07.2019 19:00
Počasi bomo vsakoletno poznojulijsko politično mašo pri Ruski kapelici lahko uvrstili ob bok bizarnostim, kakršne so proslava v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Spomeniki revolucionarjem: Pustiti, podreti ali preseliti v muzeje?
8
28.07.2019 09:00
Ob nedavnem performansu , ko so neznani strorilci z rdečo barvo preplesakali spodnji del nog monolitnega spomenika Borisa ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bog jim pomagaj! Jaz jim ne morem na noben način.
0
27.07.2019 23:47
Viktor Borisovič Šklovski ni bil, kot mnogi menijo, revolucionar-proletarec-inetelektualec, temveč je bil v državljanski vojni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kako to, da so funkcionarji Komisije za preprečevanje korupcije tako slabo plačani?
14
26.07.2019 22:00
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ob prihajajoči 15-letnici tega organa opozarja na vrsto težav, s katerimi ... Več.
Piše: Boris Štefanec
V pričakovanju drugega migrantskega vala: Šarčeva vlada pa se še naprej hvali, da ima "razmere pod nadzorom"
14
22.07.2019 19:00
Kolone migrantov se valijo iz severa proti jugu in na slovenskih (avto)cestah povzročajo dolge zastoje in kaos. Njihov cilj je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O anonimnih komentatorjih
5
21.07.2019 09:00
Drži, da 90 odstotkov državljanov ne zanimajo javne zadeve, skrb za skupnost in da so najčistejši sledilci fenomena mindfulness ... Več.
Piše: Miha Burger
Homagge Marku Mlačniku: V dvorani sem gledal glavnega junaka predstave, ki je gledal samega sebe na odru
9
20.07.2019 22:00
Tokrat se ne bom mogel otresti presežnikov. Vse, kar bom imenoval, je bilo presežno v času nastanka in je bilo kot takšno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
8
18.07.2019 19:00
Slovenska medijska zakonodaja naj bi se kmalu posodobila, in to že četrtič v zgodovini veljavnega Zakona o medijih. Predlog ... Več.
Piše: Igor Mekina
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
Uredništvo
Ogledov: 2,269
02/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,105
03/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,748
04/
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
Uredništvo
Ogledov: 1,632
05/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,514
06/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 923
07/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,071
08/
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,792
09/
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
Uredništvo
Ogledov: 1,195
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 5,541