Komentar

Kdo je nategnil Mira Cerarja?

Privatizacijo državnega premoženja preprečuje prepleteno omrežje paradržave, ki se finančno napaja iz teh podjetij. Njihova prodaja bi paradržavo eksistenčno ogrozila, morda pa celo uničila.

07.06.2015 23:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   miro   cerar   vlada   sdh   paradržava   mafija

Foto: www.mediaspeed.net

Če kdaj, potem bi moralo gospodu Cerarju zdaj postati jasno, da njegov nasprotnik ni politična opozicija v parlamentu, denimo Janez Janša na desnici ali Luka Mesec na levici, temveč da mu oblast spodkopava mafijska paradržava, ki jo financirajo ravno državna podjetja.

Če je še ta teden kdo mislil, da funkcija predsednika vlade nekaj pomeni, je že od četrtkove nočne seje nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) v veliki zadregi. Sedmerica herojev si namreč ni upala prevzeti odgovornosti za prodajo Telekoma Slovenije. Žogico je vrnila vladi, ki naj sprejme politično odgovornost za odločitev. Toda tudi vlada ni zmogla sprejeti odločitve in je odgovornost raje prevalila nazaj na nadzornike SDH. Ping pong politika torej.

 

Zakon štirih N-jev

Preden je vlada sprejela odločitev, s katero se je odrekla svoji pravici do odločanja, je veljalo, da so prodajo Telekoma v bistvu sabotirali ravno nadzorniki SDH in da namreč prav ti ljudje niso imeli jajc, da bi sprejeli tako pomembno odločitev, kakršna je prodaja Telekoma Slovenije. Ko rečemo odločitev, smo vrednostno nevtralni – lahko je pozitivna (soglasje k prodaji) ali negativna (nasprotovanje prodaji). V vsakem primeru pa dejanje odločanja predpostavlja toliko suverenosti, da se je subjekt, ki o nečem odloča, sploh sposoben odločiti. Situacija, ki se je pojavila pri SDH – in nikakor ni bila prva tovrstna blamaža v Sloveniji –, vsebuje elemente nesposobnosti, nekompetentnosti, neodločnosti in zlasti nezmožnost sprejemanja odgovornosti za svojo odločitev (kakršna koli ta pač že je). V teh štirih N-jih (Nesposobnost, Nekompetentnost, Neodločnost , Nezmožnost) se skriva odgovor na vprašanje, zakaj je slovenska država tam, kjer je. In zakaj so nam jo v manj kot četrt stoletja izropali in okradli. Zato ker ni bilo odločnih in pogumnih ljudi (beri: politikov), ki bi jim to preprečili.

Toda nadaljevanje te klavrne sage o štirih slovenski N-jih se je odvilo na vladi. In tudi tam je zmagala neodločnost. Za Božjo voljo, a je v slovenski politiki res tako težko najti nekaj ljudi, ki bi zmogli toliko poguma, da bi sprejeli odločitev - takšno ali drugačno - in jo pred ljudmi tudi zagovarjali?!

Če je prodaja Telekoma res takšna tragedija, potem ga pač ne prodajte, prekinite prodajni postopek in kupcu povejte, da posla ne bo. Predvsem pa bi bilo normalno, da bi vlada kot prodajalec svojo odločitev pojasnila pred nami, davkoplačevalci. Je to res pretežko?

 

Tihi državni udar?

Četrtkovo nočno sabotažo prodaje Telekoma, ki jo je izvedel nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, lahko gledamo tudi skozi prizmo vsebinskih posledic. Iz ust liberalnih ekonomistov je bilo celo slišati sintagmo 'prikriti državni udar proti premierju', kar naj bi v bistvu izvedli nadzorniki SDH. Če smo tako ostri, potem je njihovo sprenevedanje – že naslednji dan ga je vrhunsko dopolnila prva dama slovenskega sprenevedanja Alenka Bratušek – dejansko klofuta vsem tistim legitimnim političnim silam, ki spoštujejo dejstvo, da je Slovenija članica Evropske unije in kot taka zavezana spoštovati fair play na področju svobodnega trga.

Prvo in osrednje sporočilo nadzornikov SDH je bilo namenjeno predsedniku vlade Miru Cerarju, čigar vlada v devetih mesecih ni zmogla predlagati zamenjave očitno nelojalnih nadzornikov holdinga. Samo Lozej, šef nadzornega sveta SDH, in njegovi fantje so torej Cerarju v obraz zabrusili, da se požvižgajo nanj in njegovo vlado ter da ne mislijo sprejemati odločitev, za katere bi se nekomu zamerili. Odgovornosti so se izognili tako, da so jo porinili v roke politikom, ki na svetu niso zato, da probleme in zaplete rešujejo, ampak zato da jih ustvarjajo. Skratka, recept za katastrofo in še večjo blamažo naše države, ki prav zaradi takšnih partizanskih sabotaž na tujih finančnih trgih drastično zbija kredibilnost in ugled.

Točno to se je tudi zgodilo! Čez dva dni je podobno sprenevedavo ravnala vlada, zato so njeni očitki nadzornikom SDH v bistvu nekorektni. Če že oni niso imeli dovolj jajc, da bi prodali Telekom, potem bi začeto delo lahko končala vsaj vlada. Pa ga ni. Ker je tudi ministre strah sprejeti odgovornost? Oprostite, potem pa naj vsi po vrsti odstopijo in prepustijo svoje mesto Janezu Janši ali pa Združeni levici, odvisno od tega, kdo bo zmagal na predčasnih volitvah.

 

Cerarjev Leviatan

Premier očitno ni ugotovil, da mu je na nadzornem svetu SDH zobe pokazala paradržava. Če bi spoznal, kaj se dogaja, potem bi moral na vladi prodajo Telekoma bodisi zaustaviti bodisi dokončati. Ali eno ali drugo. Namesto tega pa se je zgodila nova blamaža, ki bo še dolgo odmevala: Slovenija nima operativno sposobne vlade, ki lahko suvereno sprejema odločitve. Edina možna razlaga - če pozabimo na upokojenske klovne in izsiljevanje židanih salonskih levičarjev, navajenih zastonj hranjenja v državnih jaslih - je namreč ta, da Cerarjeva vlada v resnici sploh ne vlada. In da so našega profesorja grdo nategnili z vstopom v politiko.

Četrtkov nočni prevrat nadzornega sveta SDH in včerajšnja popolna blamaža na vladi lahko pomenijo samo eno: da ima vso oblast v Sloveniji še vedno v rokah paradržava, ki seveda nima niti najmanjše zveze s politično levico, še manj z desnico, saj ne govori jezika ideologije, temveč denarja. Glavnih protagonistov paradržave – lahko jim mirno rečemo tudi mafijski botri, saj to na nek način tudi so – ne bomo zasledili v politiki ali političnih strankah.

Pač pa se njihova dolga roka vedno znova aktivira, ko je treba ohraniti strateške pridobitve, od katerih je posredno odvisno tudi njihovo finančno omrežje. To velja za gradbeni lobi (SCT, Vegrad, Primorje), energetiko (TEŠ6), javno zdravstvo (UKC) ali tajkunske medije. Prodaja Telekoma, ki ob predpostavki posebnih pooblasti omogoča prisluškovanje komurkoli, je pomenila preveliko tveganje za paradržavno omrežje. Sprva je šlo za ideološko oporekanje, ki ga je Janko Veber argumentiral z veleizdajo, potem se je temu priključila dobro organizirana civilna družba Proti razprodaji državnega premoženja, na koncu, ko je že kazalo, da formalni in legitimni pritiski ne bodo zalegli, pa je omrežje uporabilo blokado prodajnega postopka.

Premier je v četrtek ponoči dobil jasen signal, da njegova oblast ni samoumevna. V slogu odvetnika iz odličnega filma Leviatan ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva so mu 'old boysi' poslali simbolični opomin, da obstajajo meje, ki naj jih ne prestopa, če ne želi imeti problemov. Kajti prav ob prvi obletnici ustanovitve njegove stranke so mu pripravili puč v nadzornem svetu SDH. Sporočilo ne bi moglo biti bolj jasno, zato je nedeljska odločitev njegove vlade, da se izogne sprejemanju odgovornost pri prodaji Telekoma, pravzaprav zgolj tiho priznanje nemoči. 

Takšna omahljivost je prišla do izraza ravno v času, ko bi moral Miro Cerar razmišljati o ukinitvi SDH, saj ga, takšnega, kakršen je, vlada res ne rabi, davkoplačevalci pa še manj. Toda če se podobno začne obnašati tudi vlada, potem je na mestu podobno vprašanje tudi zanjo, mar ne?

 

 

 

 KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
O samozavesti slovenskih politikov: Vsi imajo načrt, dokler ne dobijo ene na gobec*
1
14.08.2020 22:44
Slepo pego samozavesti smo lahko lepo videli ob sestopu visokega ameriškega gosta z letala. Državni sekretar Mike Pompeo se je ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Vse, kar ste želeli vedeti o slovenskih telekomunikacijah, pa vam nihče ni povedal
6
12.08.2020 23:00
Z žalostjo spremljam dogajanje, povezano s 5G in uvajanjem te tehnologije. Ne motita me kolega Gregor Kos in njegovo gibanje, ki ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
O afriškem sodstvu in sodniku, ki je bil napol pismen
4
11.08.2020 21:15
Slovenski narod je tako kot ob osamosvojitvi še v drugo ravnal vizionarsko, ko je izrazil najširše nezaupanje sodstvu ter celemu ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
12
11.08.2020 00:12
Ob objavi obiska ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea v Sloveniji se je zagnala mašinerija, ki sicer z nižjimi obrati ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
17
09.08.2020 11:00
Puhlice o prekletih feministkah, možačastih nedojebankah in poženščenih impotentnežih so na Slovenskem ponarodele. Praviloma jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Dobrodošli nazaj v leto 1988: Spremenite že ime Roške v Domobransko ulico
3
08.08.2020 22:32
To je moja prva in zadnja gledališka kritika, ki jo bom napisal za časa svojega življenja. Analitično bom vstopil v gledališko ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
24
07.08.2020 23:50
Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot ... Več.
Piše: Igor Mekina
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
14
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
O afriškem sodstvu in sodniku, ki je bil napol pismen
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.472
02/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 2.427
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 2.067
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.024
05/
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.705
06/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.787
07/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.428
08/
Vse, kar ste želeli vedeti o slovenskih telekomunikacijah, pa vam nihče ni povedal
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.338
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 1.193
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 14.849