Komentar

Kdo je nategnil Mira Cerarja?

Privatizacijo državnega premoženja preprečuje prepleteno omrežje paradržave, ki se finančno napaja iz teh podjetij. Njihova prodaja bi paradržavo eksistenčno ogrozila, morda pa celo uničila.

07.06.2015 23:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   miro   cerar   vlada   sdh   paradržava   mafija

Foto: www.mediaspeed.net

Če kdaj, potem bi moralo gospodu Cerarju zdaj postati jasno, da njegov nasprotnik ni politična opozicija v parlamentu, denimo Janez Janša na desnici ali Luka Mesec na levici, temveč da mu oblast spodkopava mafijska paradržava, ki jo financirajo ravno državna podjetja.

Če je še ta teden kdo mislil, da funkcija predsednika vlade nekaj pomeni, je že od četrtkove nočne seje nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) v veliki zadregi. Sedmerica herojev si namreč ni upala prevzeti odgovornosti za prodajo Telekoma Slovenije. Žogico je vrnila vladi, ki naj sprejme politično odgovornost za odločitev. Toda tudi vlada ni zmogla sprejeti odločitve in je odgovornost raje prevalila nazaj na nadzornike SDH. Ping pong politika torej.

 

Zakon štirih N-jev

Preden je vlada sprejela odločitev, s katero se je odrekla svoji pravici do odločanja, je veljalo, da so prodajo Telekoma v bistvu sabotirali ravno nadzorniki SDH in da namreč prav ti ljudje niso imeli jajc, da bi sprejeli tako pomembno odločitev, kakršna je prodaja Telekoma Slovenije. Ko rečemo odločitev, smo vrednostno nevtralni – lahko je pozitivna (soglasje k prodaji) ali negativna (nasprotovanje prodaji). V vsakem primeru pa dejanje odločanja predpostavlja toliko suverenosti, da se je subjekt, ki o nečem odloča, sploh sposoben odločiti. Situacija, ki se je pojavila pri SDH – in nikakor ni bila prva tovrstna blamaža v Sloveniji –, vsebuje elemente nesposobnosti, nekompetentnosti, neodločnosti in zlasti nezmožnost sprejemanja odgovornosti za svojo odločitev (kakršna koli ta pač že je). V teh štirih N-jih (Nesposobnost, Nekompetentnost, Neodločnost , Nezmožnost) se skriva odgovor na vprašanje, zakaj je slovenska država tam, kjer je. In zakaj so nam jo v manj kot četrt stoletja izropali in okradli. Zato ker ni bilo odločnih in pogumnih ljudi (beri: politikov), ki bi jim to preprečili.

Toda nadaljevanje te klavrne sage o štirih slovenski N-jih se je odvilo na vladi. In tudi tam je zmagala neodločnost. Za Božjo voljo, a je v slovenski politiki res tako težko najti nekaj ljudi, ki bi zmogli toliko poguma, da bi sprejeli odločitev - takšno ali drugačno - in jo pred ljudmi tudi zagovarjali?!

Če je prodaja Telekoma res takšna tragedija, potem ga pač ne prodajte, prekinite prodajni postopek in kupcu povejte, da posla ne bo. Predvsem pa bi bilo normalno, da bi vlada kot prodajalec svojo odločitev pojasnila pred nami, davkoplačevalci. Je to res pretežko?

 

Tihi državni udar?

Četrtkovo nočno sabotažo prodaje Telekoma, ki jo je izvedel nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, lahko gledamo tudi skozi prizmo vsebinskih posledic. Iz ust liberalnih ekonomistov je bilo celo slišati sintagmo 'prikriti državni udar proti premierju', kar naj bi v bistvu izvedli nadzorniki SDH. Če smo tako ostri, potem je njihovo sprenevedanje – že naslednji dan ga je vrhunsko dopolnila prva dama slovenskega sprenevedanja Alenka Bratušek – dejansko klofuta vsem tistim legitimnim političnim silam, ki spoštujejo dejstvo, da je Slovenija članica Evropske unije in kot taka zavezana spoštovati fair play na področju svobodnega trga.

Prvo in osrednje sporočilo nadzornikov SDH je bilo namenjeno predsedniku vlade Miru Cerarju, čigar vlada v devetih mesecih ni zmogla predlagati zamenjave očitno nelojalnih nadzornikov holdinga. Samo Lozej, šef nadzornega sveta SDH, in njegovi fantje so torej Cerarju v obraz zabrusili, da se požvižgajo nanj in njegovo vlado ter da ne mislijo sprejemati odločitev, za katere bi se nekomu zamerili. Odgovornosti so se izognili tako, da so jo porinili v roke politikom, ki na svetu niso zato, da probleme in zaplete rešujejo, ampak zato da jih ustvarjajo. Skratka, recept za katastrofo in še večjo blamažo naše države, ki prav zaradi takšnih partizanskih sabotaž na tujih finančnih trgih drastično zbija kredibilnost in ugled.

Točno to se je tudi zgodilo! Čez dva dni je podobno sprenevedavo ravnala vlada, zato so njeni očitki nadzornikom SDH v bistvu nekorektni. Če že oni niso imeli dovolj jajc, da bi prodali Telekom, potem bi začeto delo lahko končala vsaj vlada. Pa ga ni. Ker je tudi ministre strah sprejeti odgovornost? Oprostite, potem pa naj vsi po vrsti odstopijo in prepustijo svoje mesto Janezu Janši ali pa Združeni levici, odvisno od tega, kdo bo zmagal na predčasnih volitvah.

 

Cerarjev Leviatan

Premier očitno ni ugotovil, da mu je na nadzornem svetu SDH zobe pokazala paradržava. Če bi spoznal, kaj se dogaja, potem bi moral na vladi prodajo Telekoma bodisi zaustaviti bodisi dokončati. Ali eno ali drugo. Namesto tega pa se je zgodila nova blamaža, ki bo še dolgo odmevala: Slovenija nima operativno sposobne vlade, ki lahko suvereno sprejema odločitve. Edina možna razlaga - če pozabimo na upokojenske klovne in izsiljevanje židanih salonskih levičarjev, navajenih zastonj hranjenja v državnih jaslih - je namreč ta, da Cerarjeva vlada v resnici sploh ne vlada. In da so našega profesorja grdo nategnili z vstopom v politiko.

Četrtkov nočni prevrat nadzornega sveta SDH in včerajšnja popolna blamaža na vladi lahko pomenijo samo eno: da ima vso oblast v Sloveniji še vedno v rokah paradržava, ki seveda nima niti najmanjše zveze s politično levico, še manj z desnico, saj ne govori jezika ideologije, temveč denarja. Glavnih protagonistov paradržave – lahko jim mirno rečemo tudi mafijski botri, saj to na nek način tudi so – ne bomo zasledili v politiki ali političnih strankah.

Pač pa se njihova dolga roka vedno znova aktivira, ko je treba ohraniti strateške pridobitve, od katerih je posredno odvisno tudi njihovo finančno omrežje. To velja za gradbeni lobi (SCT, Vegrad, Primorje), energetiko (TEŠ6), javno zdravstvo (UKC) ali tajkunske medije. Prodaja Telekoma, ki ob predpostavki posebnih pooblasti omogoča prisluškovanje komurkoli, je pomenila preveliko tveganje za paradržavno omrežje. Sprva je šlo za ideološko oporekanje, ki ga je Janko Veber argumentiral z veleizdajo, potem se je temu priključila dobro organizirana civilna družba Proti razprodaji državnega premoženja, na koncu, ko je že kazalo, da formalni in legitimni pritiski ne bodo zalegli, pa je omrežje uporabilo blokado prodajnega postopka.

Premier je v četrtek ponoči dobil jasen signal, da njegova oblast ni samoumevna. V slogu odvetnika iz odličnega filma Leviatan ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva so mu 'old boysi' poslali simbolični opomin, da obstajajo meje, ki naj jih ne prestopa, če ne želi imeti problemov. Kajti prav ob prvi obletnici ustanovitve njegove stranke so mu pripravili puč v nadzornem svetu SDH. Sporočilo ne bi moglo biti bolj jasno, zato je nedeljska odločitev njegove vlade, da se izogne sprejemanju odgovornost pri prodaji Telekoma, pravzaprav zgolj tiho priznanje nemoči. 

Takšna omahljivost je prišla do izraza ravno v času, ko bi moral Miro Cerar razmišljati o ukinitvi SDH, saj ga, takšnega, kakršen je, vlada res ne rabi, davkoplačevalci pa še manj. Toda če se podobno začne obnašati tudi vlada, potem je na mestu podobno vprašanje tudi zanjo, mar ne?

 

 

 

 KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
5
13.10.2019 06:00
Zelo dolg naslov, a izjemno kratek odgovor: do mafije. To pa je beseda, ki v Sloveniji, ko gre za javno zdravstvo, sploh nikogar ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bioumetnost in pragovi živega: Ko si ti ti vse do trenutka, ko ti nisi več ti
0
12.10.2019 17:01
Za Robertino Šebjanič reka ni samo voda v reki, je tudi geološko dno, je rečni geološki presek. Voda je zanjo trenutek, prerez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
12
11.10.2019 00:17
Pravzaprav me ne čudi, da je med ljudstvom završalo ob novici, da je Peter Handke prejemnik letošnje Nobelove nagrade za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
19
09.10.2019 22:20
Potreben je bil en telefonski klic turškega predsednika Erdogana ameriškemu predsednikuTrumpu, da je ta sklenil pripadnike ... Več.
Piše: Božo Cerar
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
16
06.10.2019 18:00
Povprečni član Evropskega sveta praviloma predstavlja tretjino (34%) volilnega telesa svoje države in praviloma najmanj polovico ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
10
06.10.2019 09:00
Z Adrio je torej konec, vsaj tako se zdi. Morda bo zdaj čas za vprašanja. Koliko milijonov finančne pomoči je od osamostvojitve ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Teater je ena najbolj kritičnih inštitucij nasploh, ki jih pozna človeštvo
0
05.10.2019 20:34
Zahodnoevropsko umetnost lahko gledamo tudi skozi zgodovino njenih refleksij. Kritična zavest je pomemben del njenega izrisa. V ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
8
04.10.2019 21:40
Dozdevno neskončen spektakel britanskega poskusa izhoda izEvropske unijeje del širše slabosti v zvezi evropskih držav.EUje v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Fenomen Kris je moralna zaveza k boljši in pravičnejši državi. Te nam ne bo dala oblast, ampak jo bomo morali ustvariti sami!
2
02.10.2019 22:30
Kaj je fenomen Kris? To, da smo slovenski državljani v nekaj dnevih zbrali preko 3 milijone evrov za nekaj mililitrov zdravila ... Več.
Piše: Miha Burger
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
30
01.10.2019 23:00
Predsednik vlade je zlorabil svoj položaj in vplival na nacionalno obveščevalno službo, da je zaposlila njegovo nekdanjo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
70 let komunistične Kitajske: Amerika bo še dolgo ostala najmočnejša država na svetu
12
30.09.2019 22:00
1. oktober 2019 je za Kitajsko dan posebnega pomena. Na ta dan pred sedemdesetimi leti je namreč nastala komunistična Kitajska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Aleksander Čeferin in evropski nogomet
5
29.09.2019 11:00
Ljubljana - in z njo Slovenija - sta za en dan postali središče evropskega nogometa. Za to je bil najbolj zaslužen Aleksander ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Novomeška pomlad, 26. september 1920 - 26. september 2020
2
28.09.2019 22:59
Novomeška manifestacija, ki se je zgodila 26. septembra 1920, je v svoji napovedi izžarevala umetniško željo prek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jacques René Chirac (1932-2019)
2
26.09.2019 22:06
O Chiracu sem pisal večkrat kot o katerem drugem francoskem predsedniku, saj je naša delegacija v Evropskem svetu sedela poleg ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pahor, Šarec in intelektualci
14
23.09.2019 23:59
Ob nedavnih nastopih predsednika republike (na Bledu) in predsednika vlade (v Ajdovščini) se že spet postavlja vprašanje, kam ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Slovenija kot Adria Airways
8
22.09.2019 23:04
Skoraj nobenega dvoma ni več: Adria Airways bo še en nacionalni letalski prevoznik, ki ga čaka bridek konec. Po nekajletni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
10
22.09.2019 10:00
Pozivati iz Ljubljane na krepitev odvračalne drže zveze Nato, je najmanj nehigienično. Koristi politične narave so kratkoročno ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stoletje, prvič: Umetnost mora dokončno zapustiti naš planet in se naseliti v realno vesolje!
3
21.09.2019 22:06
Napovedujem dva zaporedna komentarja, izhajajoč iz časovnega vrtinčenja stotih let. Oba izhajata iz umetniških gest, ki so se ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
8
18.09.2019 23:59
Odškodninska tožba Kliničnega centra proti našemu sodelavcu, kardiologu Blažu Mrevljetu, je strel v koleno in začetek konca ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,571
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,285
03/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,175
04/
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
Uredništvo
Ogledov: 1,853
05/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,954
06/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,560
07/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,206
08/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,454
09/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 1,076
10/
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,649