Komentar

Kdo je nategnil Mira Cerarja?

Privatizacijo državnega premoženja preprečuje prepleteno omrežje paradržave, ki se finančno napaja iz teh podjetij. Njihova prodaja bi paradržavo eksistenčno ogrozila, morda pa celo uničila.

07.06.2015 23:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   miro   cerar   vlada   sdh   paradržava   mafija

Foto: www.mediaspeed.net

Če kdaj, potem bi moralo gospodu Cerarju zdaj postati jasno, da njegov nasprotnik ni politična opozicija v parlamentu, denimo Janez Janša na desnici ali Luka Mesec na levici, temveč da mu oblast spodkopava mafijska paradržava, ki jo financirajo ravno državna podjetja.

Če je še ta teden kdo mislil, da funkcija predsednika vlade nekaj pomeni, je že od četrtkove nočne seje nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) v veliki zadregi. Sedmerica herojev si namreč ni upala prevzeti odgovornosti za prodajo Telekoma Slovenije. Žogico je vrnila vladi, ki naj sprejme politično odgovornost za odločitev. Toda tudi vlada ni zmogla sprejeti odločitve in je odgovornost raje prevalila nazaj na nadzornike SDH. Ping pong politika torej.

 

Zakon štirih N-jev

Preden je vlada sprejela odločitev, s katero se je odrekla svoji pravici do odločanja, je veljalo, da so prodajo Telekoma v bistvu sabotirali ravno nadzorniki SDH in da namreč prav ti ljudje niso imeli jajc, da bi sprejeli tako pomembno odločitev, kakršna je prodaja Telekoma Slovenije. Ko rečemo odločitev, smo vrednostno nevtralni – lahko je pozitivna (soglasje k prodaji) ali negativna (nasprotovanje prodaji). V vsakem primeru pa dejanje odločanja predpostavlja toliko suverenosti, da se je subjekt, ki o nečem odloča, sploh sposoben odločiti. Situacija, ki se je pojavila pri SDH – in nikakor ni bila prva tovrstna blamaža v Sloveniji –, vsebuje elemente nesposobnosti, nekompetentnosti, neodločnosti in zlasti nezmožnost sprejemanja odgovornosti za svojo odločitev (kakršna koli ta pač že je). V teh štirih N-jih (Nesposobnost, Nekompetentnost, Neodločnost , Nezmožnost) se skriva odgovor na vprašanje, zakaj je slovenska država tam, kjer je. In zakaj so nam jo v manj kot četrt stoletja izropali in okradli. Zato ker ni bilo odločnih in pogumnih ljudi (beri: politikov), ki bi jim to preprečili.

Toda nadaljevanje te klavrne sage o štirih slovenski N-jih se je odvilo na vladi. In tudi tam je zmagala neodločnost. Za Božjo voljo, a je v slovenski politiki res tako težko najti nekaj ljudi, ki bi zmogli toliko poguma, da bi sprejeli odločitev - takšno ali drugačno - in jo pred ljudmi tudi zagovarjali?!

Če je prodaja Telekoma res takšna tragedija, potem ga pač ne prodajte, prekinite prodajni postopek in kupcu povejte, da posla ne bo. Predvsem pa bi bilo normalno, da bi vlada kot prodajalec svojo odločitev pojasnila pred nami, davkoplačevalci. Je to res pretežko?

 

Tihi državni udar?

Četrtkovo nočno sabotažo prodaje Telekoma, ki jo je izvedel nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, lahko gledamo tudi skozi prizmo vsebinskih posledic. Iz ust liberalnih ekonomistov je bilo celo slišati sintagmo 'prikriti državni udar proti premierju', kar naj bi v bistvu izvedli nadzorniki SDH. Če smo tako ostri, potem je njihovo sprenevedanje – že naslednji dan ga je vrhunsko dopolnila prva dama slovenskega sprenevedanja Alenka Bratušek – dejansko klofuta vsem tistim legitimnim političnim silam, ki spoštujejo dejstvo, da je Slovenija članica Evropske unije in kot taka zavezana spoštovati fair play na področju svobodnega trga.

Prvo in osrednje sporočilo nadzornikov SDH je bilo namenjeno predsedniku vlade Miru Cerarju, čigar vlada v devetih mesecih ni zmogla predlagati zamenjave očitno nelojalnih nadzornikov holdinga. Samo Lozej, šef nadzornega sveta SDH, in njegovi fantje so torej Cerarju v obraz zabrusili, da se požvižgajo nanj in njegovo vlado ter da ne mislijo sprejemati odločitev, za katere bi se nekomu zamerili. Odgovornosti so se izognili tako, da so jo porinili v roke politikom, ki na svetu niso zato, da probleme in zaplete rešujejo, ampak zato da jih ustvarjajo. Skratka, recept za katastrofo in še večjo blamažo naše države, ki prav zaradi takšnih partizanskih sabotaž na tujih finančnih trgih drastično zbija kredibilnost in ugled.

Točno to se je tudi zgodilo! Čez dva dni je podobno sprenevedavo ravnala vlada, zato so njeni očitki nadzornikom SDH v bistvu nekorektni. Če že oni niso imeli dovolj jajc, da bi prodali Telekom, potem bi začeto delo lahko končala vsaj vlada. Pa ga ni. Ker je tudi ministre strah sprejeti odgovornost? Oprostite, potem pa naj vsi po vrsti odstopijo in prepustijo svoje mesto Janezu Janši ali pa Združeni levici, odvisno od tega, kdo bo zmagal na predčasnih volitvah.

 

Cerarjev Leviatan

Premier očitno ni ugotovil, da mu je na nadzornem svetu SDH zobe pokazala paradržava. Če bi spoznal, kaj se dogaja, potem bi moral na vladi prodajo Telekoma bodisi zaustaviti bodisi dokončati. Ali eno ali drugo. Namesto tega pa se je zgodila nova blamaža, ki bo še dolgo odmevala: Slovenija nima operativno sposobne vlade, ki lahko suvereno sprejema odločitve. Edina možna razlaga - če pozabimo na upokojenske klovne in izsiljevanje židanih salonskih levičarjev, navajenih zastonj hranjenja v državnih jaslih - je namreč ta, da Cerarjeva vlada v resnici sploh ne vlada. In da so našega profesorja grdo nategnili z vstopom v politiko.

Četrtkov nočni prevrat nadzornega sveta SDH in včerajšnja popolna blamaža na vladi lahko pomenijo samo eno: da ima vso oblast v Sloveniji še vedno v rokah paradržava, ki seveda nima niti najmanjše zveze s politično levico, še manj z desnico, saj ne govori jezika ideologije, temveč denarja. Glavnih protagonistov paradržave – lahko jim mirno rečemo tudi mafijski botri, saj to na nek način tudi so – ne bomo zasledili v politiki ali političnih strankah.

Pač pa se njihova dolga roka vedno znova aktivira, ko je treba ohraniti strateške pridobitve, od katerih je posredno odvisno tudi njihovo finančno omrežje. To velja za gradbeni lobi (SCT, Vegrad, Primorje), energetiko (TEŠ6), javno zdravstvo (UKC) ali tajkunske medije. Prodaja Telekoma, ki ob predpostavki posebnih pooblasti omogoča prisluškovanje komurkoli, je pomenila preveliko tveganje za paradržavno omrežje. Sprva je šlo za ideološko oporekanje, ki ga je Janko Veber argumentiral z veleizdajo, potem se je temu priključila dobro organizirana civilna družba Proti razprodaji državnega premoženja, na koncu, ko je že kazalo, da formalni in legitimni pritiski ne bodo zalegli, pa je omrežje uporabilo blokado prodajnega postopka.

Premier je v četrtek ponoči dobil jasen signal, da njegova oblast ni samoumevna. V slogu odvetnika iz odličnega filma Leviatan ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva so mu 'old boysi' poslali simbolični opomin, da obstajajo meje, ki naj jih ne prestopa, če ne želi imeti problemov. Kajti prav ob prvi obletnici ustanovitve njegove stranke so mu pripravili puč v nadzornem svetu SDH. Sporočilo ne bi moglo biti bolj jasno, zato je nedeljska odločitev njegove vlade, da se izogne sprejemanju odgovornost pri prodaji Telekoma, pravzaprav zgolj tiho priznanje nemoči. 

Takšna omahljivost je prišla do izraza ravno v času, ko bi moral Miro Cerar razmišljati o ukinitvi SDH, saj ga, takšnega, kakršen je, vlada res ne rabi, davkoplačevalci pa še manj. Toda če se podobno začne obnašati tudi vlada, potem je na mestu podobno vprašanje tudi zanjo, mar ne?

 

 

 

 KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Teater je tisti, ki je dal Slovencem občutek, da so lahko kdaj tudi plemeniti
7
08.12.2019 08:52
Predstava Izreka je prisluškovanje tistemu, ki bo ravnokar zapelo in že v naslednjem hipu obnemelo. Izreka uprizarja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
20
06.12.2019 23:59
Ko gre za zdravje otrok in dojenčkov, ni kompromisov. Starši imamo pravico zahtevati, da so naši otroci deležni najboljše ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
7
05.12.2019 19:00
Čeprav se je v zadnjem desetletju na računalniškem področju pojavilo veliko prebojnih tehnologij, ki že zdaj na vaše življenje ... Več.
Piše: Marko Gašparič
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
8
04.12.2019 12:46
Gospod Keber ni kdorkoli. Gospod Keber je eden izmed ključnih ideologov, kreatorjev in strategov trenutnega zdravstvenega ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
8
01.12.2019 19:06
Danes se hvaliti, da je proračun uravnotežen, da celo izkazuje presežek, je neumestno, nepošteno, saj ni odpravljen mehanizem, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ema Kugler: "Fascinira me to, da nas nekaj, kar ne obstaja, tako trdo drži v svojih kremljih."
5
01.12.2019 10:24
Ema Kugler v gledalcu razbija idejo filma kot zabave za oči, koreografira kadre, biva v razpoki med umetnostjo v času in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Cena, ki jo dobri ljudje plačajo za to, ker ne sodelujejo v javnih zadevah, je to, da jim vladajo pokvarjenci."
17
25.11.2019 21:00
Naj mi anonimni komentatorji na portalu+, pa morda še kdorkoli od ostale množice anonimnih komentatorjev tako pri nas kot ... Več.
Piše: Miha Burger
Kaj bo ostalo za Bertoncljevim proračunom, ko bo konec bogate pojedine?
3
24.11.2019 11:00
Potrjeni proračun je mogoče res Bertoncljeva računovodska mojstrovina. Tako rekoč brez napake. Pa vendar je to daleč, daleč od ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Hommage Antonu Mavretiču (1934-2019): Živimo na neznatnem delčku snovi sredi neverjetno prostranega vesolja
1
23.11.2019 22:00
To je moj zadnji In memoriam v mojem življenju. Preprosto nočem in ne zmorem več doživljati smrti. Še najbolj zaradi tega, ker ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dobrih in etičnih državnikih: Kratek esej o velikih političnih dilemah
10
20.11.2019 20:28
Namesto samorefleksije in samokritičnosti smo v nekaj več kot desetletju pometli naše glavne državne izzive in družbene probleme ... Več.
Piše: Igor Kovač
Letargija množic: Danes nikogar ne zanimajo "družbena vprašanja", ljudje se bodo zganili šele, ko jim bo zmanjkalo denarja
19
19.11.2019 20:00
Neresnice ne terjajo več figovih listov, cesarji so nemoteno nagi, zlorabe so enormno brezobzirne. Spirala pasivnosti množic in ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
9
18.11.2019 20:00
Kongresni val je zaenkrat zajel zgolj koalicijo - od SMC in SD, do upokojenske stranke -, a bo sčasoma zagotovo pljusknil tudi ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
14
17.11.2019 09:00
Hrvaška politologinja Mirjana Kasapović je v Globusu začudeno napisala, da je Šarec politični amater za enkratno uporabo in da ... Več.
Piše: Tino Mamić
Vsak komentar je bolj ali manj teoretični hrup, ki niha med abstraktnim in narativnim
6
16.11.2019 22:00
Opozoriti vas moram, da je moje današnje besedilo bolj v območju teoretskega kot pripovednega. Komentirati samo zato, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
0
16.11.2019 11:00
Na občini v Viscu priznavajo, da je ime njihovega mesteca vFurlaniji, nekaj deset kilometrov od slovensko-italijanske meje, ... Več.
Piše: Božo Cerar
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
12
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
15
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
8
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
16
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
20
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,885
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,364
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,225
04/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,936
05/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,855
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,137
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,068
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,306
09/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,320
10/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,205