Opazili smo

Team building Bilderbergov na Tirolskem

Na avstrijskem Tirolskem bodo do nedelje zasebno in za močno zastraženimi vrati parlamentirali člani razvpite skupine Bilderberg.

12.06.2015 18:58
Ključne besede:   bilderberg   hillary clinton   tirolska   avstrija

Foto: wikipedia

Bilderbergi bodo letos razpravljali o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter ameriških volitvah prihodnje leto.

Tudi letošnja konferenca Bilderbergov je kot naročena za antiglobaliste, protiimperialiste in ostale ljubitelje teorij zarote. Če imajo prav, naš planet v resnici vodi tajna svetovna vlada, katere predstavniki se udejstvujejo v Trilateralni komisiji, Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu ter še posebej v kultni skupini Bilderberg, ki je zlo vsega zla. Formalno je bila sicer ustanovljena konec maja 1954 v hotelu De Bilderberg v mestu Oosterbeek na Holandskem – in tako tudi dobila svoje ime.

 

Letošnje srečanje se bo končalo v nedeljo. Od četrtka poteka v tirolskem mestecu Telfs, ki leži 27 kilometrov zahodno od Innsbrucka. Okoli 140 udeležencev iz 22 držav se je zbralo v nadpovprečno zastraženem hotelu Interalpen Tyrol, kjer so imeli podobno seanso sicer že leta 1988. V skopem sporočilu za javnost so tokrat zapisali, da bo pestra skupina političnih voditeljev, strokovnjakov, finančnikov, akademikov in medijskih lastnikov razpravljala o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter – last but not least – o Združenih državah in ameriških volitvah.

 

 

Bo Hillary beli Obama?

 

Prav zaradi zadnje teme so se že začela ugibanja, če Bilderbergi morda niso že 'določili' Hillary Clinton za prihodnjo ameriško predsednico (tako kot naj bi se to zgodilo pred sedmimi leti z Barackom Obamo). Zagovorniki teorije zarote in anarhisti so namreč prepričani, da ta skupina vplivnežev iz celega sveta dejansko sprejema ključne politične in ekonomske odločitve.

 

Skupina Bilderberg sicer prvenstveno združuje posameznike iz Evrope in Severne Amerike, nekaj je tudi Turkov. Kot je znano, je bila tudi ustanovljena s tem namenom, podobno kot dvajset let kasneje World Economic Forum Klausa Schwaba (ta je, mimogrede, tudi reden udeleženec srečanj Bilderbergov). Zasebni pogovori in striktno spoštovanje pravil Chatham House so vse do konca hladne vojne diktirali tempo vseskozi rahlo skrivnostne skupine, čeprav so nekateri njeni člani večkrat poudarjali, da je vse skupaj nekakšen tridnevni neformalni posvet v sproščenem ozračju, varnostni ukrepi pa so tako strogi le zato, da jih pri skupinski meditaciji ne bi motili histerični mediji in privatni lovci na senzacije.

 

Šalo na stran, tudi po padcu Berlinskega zidu je organizacija, ki se sreča le enkrat letno, ohranila zelo trdno, takorekoč blokovsko strukturo, saj v njej ne boste srečali nobenega člana iz nekdanje Vzhodne Evrope (ekonomist ruskega rodu Sergej Gurijev predstavlja eno izmed francoskih univerz), kaj šele Balkana. Prej bo konec sveta, kot pa da bo Slovenec postal njihov član.

 

Zaradi tega svojevrstnega nacionalizma so tudi njihova srečanja skrbno izbrana in vzhodneje od Dunaja načeloma ne sežejo. V zadnjih petih letih so se zbrali v Španiji (2011), švicarskem St. Moritzu (2011), ameriški zvezni državi Virginia (2012), angleškem Hertfordshiru (2013), lani pa v Kopenhagnu.

 

 

Na čelu francoski plemič

 

Bilderberge vodi upravni odbor, ki izvoli predsednika. Od leta 2010 je to francoski plemič Henri de La Croix de Castries, v običajnem življenju tudi Henri de Castries, predsednik uprave zavarovalnice AXA. Čeprav formalno nikoli ni imel nobene politične funkcije, spada med najbolje omrežene francoske poslovneže. Njegovi sošolci so bili Dominique de Villepin, François Hollande in Ségolène Royal. De Castries, ki je poročen in ima tri otroke, stanuje na slovitem pariškem Boulevard Saint–Germain, vikende preživlja v svojem anžujskem dvorcu, vsak mesec pa je en teden v Združenih državah Amerike.

 

Člani upravnega odbora Bilderbergov, ki si zaslužijo pozornost, so šef nadzornega sveta Deutsche Bank Paul Achleitner, bivši šef Evropske komisije José Manuel Barroso, šef Airbusa Thomas Enders, predsednik uprave skupine KBC Thomas Leysen, nekdanji italianski premier in dosmrtni senator Mario Monti, višji svetovalec šefa Microsofta Craig J. Mundie, nekdanji šef evropske centralne banke Jean–Claude Trichet in eden od šefov skupine Goldman Sachs Robert B. Zoellick.

 

Med bivšimi člani upravnega odbora (mandat traja štiri leta, reelekcija je mogoča) najdemo še nekaj bolj izstopajočih imen, kot so Paul Wolfowitz, Franz Vranitzky, Laurence Summers, Klaus Schwab, Edmond de Rothschild, Romano Prodi, Henry Kissinger, Willem Duisenberg, Umberto Agnelli ipd. Opazen je trend zmanjševanja politikov, ki jih Bilderbergi očitno vedno manj potrebujejo, namesto njih pa opaznejšo vlogo dobivajo zlasti mlajši managerji iz tehnološke industrije.

 

David Rockefeller je član svetovalne skupine in nedvomno eden ključnih ljudi Bilderbergov, ki so se letos po čudnem spetu okoliščin srečali le 25 kilometrov stran od hotela Elmau v Garmisch – Partenkirchnu, kjer je pred nekaj dnevi potekalo 41. srečanje skupine G7.

 

Seznam letošnjih udeležencev konference Bilderberg si lahko ogledate na www.bilderbergmeetings.org, medtem ko vam obisk Interalpen-Hotel Tirol, kjer dogodek poteka, iskreno odsvetujemo, saj vas bodo avstrijski specialci bržkone aretirali še preden boste prišli do ograje hotelskega kompleksa...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.288
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.374
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.409
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.322
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.290
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 652
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.918