Opazili smo

Team building Bilderbergov na Tirolskem

Na avstrijskem Tirolskem bodo do nedelje zasebno in za močno zastraženimi vrati parlamentirali člani razvpite skupine Bilderberg.

12.06.2015 18:58
Ključne besede:   bilderberg   hillary clinton   tirolska   avstrija

Foto: wikipedia

Bilderbergi bodo letos razpravljali o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter ameriških volitvah prihodnje leto.

Tudi letošnja konferenca Bilderbergov je kot naročena za antiglobaliste, protiimperialiste in ostale ljubitelje teorij zarote. Če imajo prav, naš planet v resnici vodi tajna svetovna vlada, katere predstavniki se udejstvujejo v Trilateralni komisiji, Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu ter še posebej v kultni skupini Bilderberg, ki je zlo vsega zla. Formalno je bila sicer ustanovljena konec maja 1954 v hotelu De Bilderberg v mestu Oosterbeek na Holandskem – in tako tudi dobila svoje ime.

 

Letošnje srečanje se bo končalo v nedeljo. Od četrtka poteka v tirolskem mestecu Telfs, ki leži 27 kilometrov zahodno od Innsbrucka. Okoli 140 udeležencev iz 22 držav se je zbralo v nadpovprečno zastraženem hotelu Interalpen Tyrol, kjer so imeli podobno seanso sicer že leta 1988. V skopem sporočilu za javnost so tokrat zapisali, da bo pestra skupina političnih voditeljev, strokovnjakov, finančnikov, akademikov in medijskih lastnikov razpravljala o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter – last but not least – o Združenih državah in ameriških volitvah.

 

 

Bo Hillary beli Obama?

 

Prav zaradi zadnje teme so se že začela ugibanja, če Bilderbergi morda niso že 'določili' Hillary Clinton za prihodnjo ameriško predsednico (tako kot naj bi se to zgodilo pred sedmimi leti z Barackom Obamo). Zagovorniki teorije zarote in anarhisti so namreč prepričani, da ta skupina vplivnežev iz celega sveta dejansko sprejema ključne politične in ekonomske odločitve.

 

Skupina Bilderberg sicer prvenstveno združuje posameznike iz Evrope in Severne Amerike, nekaj je tudi Turkov. Kot je znano, je bila tudi ustanovljena s tem namenom, podobno kot dvajset let kasneje World Economic Forum Klausa Schwaba (ta je, mimogrede, tudi reden udeleženec srečanj Bilderbergov). Zasebni pogovori in striktno spoštovanje pravil Chatham House so vse do konca hladne vojne diktirali tempo vseskozi rahlo skrivnostne skupine, čeprav so nekateri njeni člani večkrat poudarjali, da je vse skupaj nekakšen tridnevni neformalni posvet v sproščenem ozračju, varnostni ukrepi pa so tako strogi le zato, da jih pri skupinski meditaciji ne bi motili histerični mediji in privatni lovci na senzacije.

 

Šalo na stran, tudi po padcu Berlinskega zidu je organizacija, ki se sreča le enkrat letno, ohranila zelo trdno, takorekoč blokovsko strukturo, saj v njej ne boste srečali nobenega člana iz nekdanje Vzhodne Evrope (ekonomist ruskega rodu Sergej Gurijev predstavlja eno izmed francoskih univerz), kaj šele Balkana. Prej bo konec sveta, kot pa da bo Slovenec postal njihov član.

 

Zaradi tega svojevrstnega nacionalizma so tudi njihova srečanja skrbno izbrana in vzhodneje od Dunaja načeloma ne sežejo. V zadnjih petih letih so se zbrali v Španiji (2011), švicarskem St. Moritzu (2011), ameriški zvezni državi Virginia (2012), angleškem Hertfordshiru (2013), lani pa v Kopenhagnu.

 

 

Na čelu francoski plemič

 

Bilderberge vodi upravni odbor, ki izvoli predsednika. Od leta 2010 je to francoski plemič Henri de La Croix de Castries, v običajnem življenju tudi Henri de Castries, predsednik uprave zavarovalnice AXA. Čeprav formalno nikoli ni imel nobene politične funkcije, spada med najbolje omrežene francoske poslovneže. Njegovi sošolci so bili Dominique de Villepin, François Hollande in Ségolène Royal. De Castries, ki je poročen in ima tri otroke, stanuje na slovitem pariškem Boulevard Saint–Germain, vikende preživlja v svojem anžujskem dvorcu, vsak mesec pa je en teden v Združenih državah Amerike.

 

Člani upravnega odbora Bilderbergov, ki si zaslužijo pozornost, so šef nadzornega sveta Deutsche Bank Paul Achleitner, bivši šef Evropske komisije José Manuel Barroso, šef Airbusa Thomas Enders, predsednik uprave skupine KBC Thomas Leysen, nekdanji italianski premier in dosmrtni senator Mario Monti, višji svetovalec šefa Microsofta Craig J. Mundie, nekdanji šef evropske centralne banke Jean–Claude Trichet in eden od šefov skupine Goldman Sachs Robert B. Zoellick.

 

Med bivšimi člani upravnega odbora (mandat traja štiri leta, reelekcija je mogoča) najdemo še nekaj bolj izstopajočih imen, kot so Paul Wolfowitz, Franz Vranitzky, Laurence Summers, Klaus Schwab, Edmond de Rothschild, Romano Prodi, Henry Kissinger, Willem Duisenberg, Umberto Agnelli ipd. Opazen je trend zmanjševanja politikov, ki jih Bilderbergi očitno vedno manj potrebujejo, namesto njih pa opaznejšo vlogo dobivajo zlasti mlajši managerji iz tehnološke industrije.

 

David Rockefeller je član svetovalne skupine in nedvomno eden ključnih ljudi Bilderbergov, ki so se letos po čudnem spetu okoliščin srečali le 25 kilometrov stran od hotela Elmau v Garmisch – Partenkirchnu, kjer je pred nekaj dnevi potekalo 41. srečanje skupine G7.

 

Seznam letošnjih udeležencev konference Bilderberg si lahko ogledate na www.bilderbergmeetings.org, medtem ko vam obisk Interalpen-Hotel Tirol, kjer dogodek poteka, iskreno odsvetujemo, saj vas bodo avstrijski specialci bržkone aretirali še preden boste prišli do ograje hotelskega kompleksa...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,771
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,314
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,195
04/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,831
05/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,715
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,091
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,058
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,290
09/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,191
10/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,312