Opazili smo

Team building Bilderbergov na Tirolskem

Na avstrijskem Tirolskem bodo do nedelje zasebno in za močno zastraženimi vrati parlamentirali člani razvpite skupine Bilderberg.

12.06.2015 18:58
Ključne besede:   bilderberg   hillary clinton   tirolska   avstrija

Foto: wikipedia

Bilderbergi bodo letos razpravljali o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter ameriških volitvah prihodnje leto.

Tudi letošnja konferenca Bilderbergov je kot naročena za antiglobaliste, protiimperialiste in ostale ljubitelje teorij zarote. Če imajo prav, naš planet v resnici vodi tajna svetovna vlada, katere predstavniki se udejstvujejo v Trilateralni komisiji, Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu ter še posebej v kultni skupini Bilderberg, ki je zlo vsega zla. Formalno je bila sicer ustanovljena konec maja 1954 v hotelu De Bilderberg v mestu Oosterbeek na Holandskem – in tako tudi dobila svoje ime.

 

Letošnje srečanje se bo končalo v nedeljo. Od četrtka poteka v tirolskem mestecu Telfs, ki leži 27 kilometrov zahodno od Innsbrucka. Okoli 140 udeležencev iz 22 držav se je zbralo v nadpovprečno zastraženem hotelu Interalpen Tyrol, kjer so imeli podobno seanso sicer že leta 1988. V skopem sporočilu za javnost so tokrat zapisali, da bo pestra skupina političnih voditeljev, strokovnjakov, finančnikov, akademikov in medijskih lastnikov razpravljala o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter – last but not least – o Združenih državah in ameriških volitvah.

 

 

Bo Hillary beli Obama?

 

Prav zaradi zadnje teme so se že začela ugibanja, če Bilderbergi morda niso že 'določili' Hillary Clinton za prihodnjo ameriško predsednico (tako kot naj bi se to zgodilo pred sedmimi leti z Barackom Obamo). Zagovorniki teorije zarote in anarhisti so namreč prepričani, da ta skupina vplivnežev iz celega sveta dejansko sprejema ključne politične in ekonomske odločitve.

 

Skupina Bilderberg sicer prvenstveno združuje posameznike iz Evrope in Severne Amerike, nekaj je tudi Turkov. Kot je znano, je bila tudi ustanovljena s tem namenom, podobno kot dvajset let kasneje World Economic Forum Klausa Schwaba (ta je, mimogrede, tudi reden udeleženec srečanj Bilderbergov). Zasebni pogovori in striktno spoštovanje pravil Chatham House so vse do konca hladne vojne diktirali tempo vseskozi rahlo skrivnostne skupine, čeprav so nekateri njeni člani večkrat poudarjali, da je vse skupaj nekakšen tridnevni neformalni posvet v sproščenem ozračju, varnostni ukrepi pa so tako strogi le zato, da jih pri skupinski meditaciji ne bi motili histerični mediji in privatni lovci na senzacije.

 

Šalo na stran, tudi po padcu Berlinskega zidu je organizacija, ki se sreča le enkrat letno, ohranila zelo trdno, takorekoč blokovsko strukturo, saj v njej ne boste srečali nobenega člana iz nekdanje Vzhodne Evrope (ekonomist ruskega rodu Sergej Gurijev predstavlja eno izmed francoskih univerz), kaj šele Balkana. Prej bo konec sveta, kot pa da bo Slovenec postal njihov član.

 

Zaradi tega svojevrstnega nacionalizma so tudi njihova srečanja skrbno izbrana in vzhodneje od Dunaja načeloma ne sežejo. V zadnjih petih letih so se zbrali v Španiji (2011), švicarskem St. Moritzu (2011), ameriški zvezni državi Virginia (2012), angleškem Hertfordshiru (2013), lani pa v Kopenhagnu.

 

 

Na čelu francoski plemič

 

Bilderberge vodi upravni odbor, ki izvoli predsednika. Od leta 2010 je to francoski plemič Henri de La Croix de Castries, v običajnem življenju tudi Henri de Castries, predsednik uprave zavarovalnice AXA. Čeprav formalno nikoli ni imel nobene politične funkcije, spada med najbolje omrežene francoske poslovneže. Njegovi sošolci so bili Dominique de Villepin, François Hollande in Ségolène Royal. De Castries, ki je poročen in ima tri otroke, stanuje na slovitem pariškem Boulevard Saint–Germain, vikende preživlja v svojem anžujskem dvorcu, vsak mesec pa je en teden v Združenih državah Amerike.

 

Člani upravnega odbora Bilderbergov, ki si zaslužijo pozornost, so šef nadzornega sveta Deutsche Bank Paul Achleitner, bivši šef Evropske komisije José Manuel Barroso, šef Airbusa Thomas Enders, predsednik uprave skupine KBC Thomas Leysen, nekdanji italianski premier in dosmrtni senator Mario Monti, višji svetovalec šefa Microsofta Craig J. Mundie, nekdanji šef evropske centralne banke Jean–Claude Trichet in eden od šefov skupine Goldman Sachs Robert B. Zoellick.

 

Med bivšimi člani upravnega odbora (mandat traja štiri leta, reelekcija je mogoča) najdemo še nekaj bolj izstopajočih imen, kot so Paul Wolfowitz, Franz Vranitzky, Laurence Summers, Klaus Schwab, Edmond de Rothschild, Romano Prodi, Henry Kissinger, Willem Duisenberg, Umberto Agnelli ipd. Opazen je trend zmanjševanja politikov, ki jih Bilderbergi očitno vedno manj potrebujejo, namesto njih pa opaznejšo vlogo dobivajo zlasti mlajši managerji iz tehnološke industrije.

 

David Rockefeller je član svetovalne skupine in nedvomno eden ključnih ljudi Bilderbergov, ki so se letos po čudnem spetu okoliščin srečali le 25 kilometrov stran od hotela Elmau v Garmisch – Partenkirchnu, kjer je pred nekaj dnevi potekalo 41. srečanje skupine G7.

 

Seznam letošnjih udeležencev konference Bilderberg si lahko ogledate na www.bilderbergmeetings.org, medtem ko vam obisk Interalpen-Hotel Tirol, kjer dogodek poteka, iskreno odsvetujemo, saj vas bodo avstrijski specialci bržkone aretirali še preden boste prišli do ograje hotelskega kompleksa...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.034
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.270
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.049
04/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.769
05/
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
Bine Kordež
Ogledov: 1.607
06/
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.770
07/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.397
08/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.232
09/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.084
10/
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.077