Komentar

Bo Slovenija kdaj kot Švica?

Keith Charles Miles, nekdanji svetovalec slovenske vlade, sicer pa britanski in slovenski državljan, v svojem uvodnem komentarju za naš portal ugotavlja, kateri so tisti razlogi, ki Sloveniji preprečujejo, da bi postala 'druga Švica'.

17.06.2015 22:03
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   keith miles   švica   slovenija

Še vedno pa mislim, da se lahko Slovenci podobno kot Švicarji naučijo medsebojnega spoštovanja, ne glede na to, ali so katoliki ali ne, in ne glede na različne strani v II. svetovni vojni. Slovenija bi lahko politiko vrnila ljudem na lokalni ravni in spustila gospodarstvo v zasebne roke, da bi bila uspešna.

Pravkar sem se vrnil s tritedenskih počitnic, ki sem jih večino preživel v Švici. Ne morem si kaj, da se pri tem ne bi spomnil na obdobje pred osamosvojitvijo, ko je bila Slovenija neke vrste ‘Švica’ komunističnih držav. Takrat se je to zdelo možno; vsekakor je obstajala priložnost, da Slovenija postane druga Švica, vendar se ni nikoli uresničila. Razlog, ki se je tedaj zdel možen, je bil ta, da so si leta 1990 Slovenci globoko želeli odločati o svoji usodi. Industrija je bila precej moderna, izobrazba menedžerjev in delavcev pa visoka.

 

Kateri so tisti švicarski faktorji, ki se v Sloveniji niso nikoli materializirali? Pomembna razlika je predvsem v zgodovini obeh dežel, kot sta tudi prizadevanji obeh po svobodnem trgu in demokraciji. To ne pomeni samo tega, da so Švicarji precej bolj strpni do medsebojnih razlik in da se zavedajo, da morajo držati skupaj, če želijo preživeti in biti uspešni.

 

Eden od razlogov za sanje Slovencev, da bi bili kot Švica, je bilo preprosto dejstvo, da sta obe naciji alpski in da ju obkroža kar nekaj sosedov. Švica ima štiri – oziroma pet, če vključite še Liechtenstein – in tudi Slovenija ima štiri. Podnebji se ne razlikujeta preveč, čeprav ima Slovenija nekaj sredozemske obale. Poleg tega je, podobno kot Slovenija, tudi Švica postala križišče različnih jezikov in kultur.

 

To pa je tudi vse! Ni več prav dosti ujemanj, v številnih primerih je situacija celo nasprotna. Oglejmo si torej razlike.

 

 

Malo podobnosti, več razlik

 

Švica je svobodna in neodvisna že od začetka 13. stoletja, ko so se trije kantoni odtrgali od avstrijske nadvlade, medtem ko je bila Slovenija stoletja pod Habsburžani. Švica ima štiri velike jezikovne skupnosti, ki sobivajo, in eno majhno, Slovenija pa ima eno veliki in dve majhni, medtem ko je maloštevično nemško manjšino pregnala po letu 1945. Če gledamo demokratični sistem, potem ima Švica enormno moč na kantonalni ali lokalni ravni, pri čemer so nizki lokalni davki posledica lokalne konkurence. V Sloveniji je, kot vemo, moč skoncentrirana v Ljubljani. Referendumski sistem, ki ga je Slovenija skopirala in ki je bil zlorabljen, je v Švici temelj stabilnosti. Rezultati so resni in kampanje občutljive. Ustavne spremembe zahtevajo lokalno soglasje vseh kantonov, tudi tistih najmanjših, ki imajo stalni ustavni status.

 

Švicarska ekonomija je pretežno zasebna, davki so nizki, kar zelo pomaga davčni konkurenci med kantoni. Indeks ekonomske svobode (The Index of Economic Freedom) postavlja Švico na vrh vseh evropskih držav, glavne gospodarske dejavnosti pa so proizvodnja, finance in turizem. Slovenija je seveda izgubila priložnost, da bi bila finančna supersila Jugovzhodne Evrope, ker ni uspela razviti obstoječega potenciala svojega ugleda v regiji, ker ni hitro rešila problema hrvaških deviznih varčevalcev in ker se je politika nemarno vmešavala v državne banke.

 

Nezaposlenost v Švici je nizka, konkurenca pa visoka, spodbuja se prosti trg in ščiti edinole kmetijstvo – za razliko od Slovenije. Zaupanje tujcev v državo je visoka, kar je nujno v finančnem in farmacevtskem sektorju. Socialna politika je dobra, vendar osredotočena na sistem individualnega plačništva in osebni odgovornosti, ne pa na državne dotacije.

 

Moj prijatelj professor je modro dejal, da zgodovina ne more napovedovati prihodnosti, lahko pa nam pove, kako smo prišli tja, kjer smo.

 

 

Kaj manjka Sloveniji

 

Švica se je skozi jezikovne in verske razlike in skozi vojne pred stoletji naučila, da morajo biti ljudje tolerantni drug do drugega in se sprejemati, če hočejo preživeti. Skupaj morajo držati. Ta dežela je preživela napoleonsko diktaturo, ki je bila zelo nepriljubljena in se je Napoleon ni mogel prelisičiti s podkupninami, da bi po letu 1803 obdržal oblast. Med II. svetovno vojno je Švica spoznala, da mora sprejeti nekaj kompromisov, če hoče preživeti blokado sil osi in zavezniških sil, hkrati pa je bila pripravljena na vojno z Nemčijo, ki je načrtovala napad nanjo in vkorakanje. Seveda so bili nekateri od teh kompromisov neprijetni, toda Švicarji so jih morali sprejeti, da bi obdržali svojo svobodo in demokracijo. Na gospodarskem področju Švica ni postala uspešna zaradi miselnosti o hitrem bogatenju, temveč s počasnim, a vztrajnim napredkom in trdim delom skozi mnoga leta.

 

Da odgovorimo na naslovno vprašanje: da, seveda bi Slovenija rada bila kot Švica, toda zadnje desetletje glede tega ne daje veliko upanja. Še vedno pa mislim, da se lahko Slovenci podobno kot Švicarji naučijo medsebojnega spoštovanja, ne glede na to, ali so katoliki ali ne, in ne glede na različne strani v II. svetovni vojni. Slovenija bi lahko politiko vrnila ljudem na lokalni ravni in spustila gospodarstvo v zasebne roke, da bi bila uspešna.

 

Mislite, da se bo to zgodilo?

 

Mimogrede, Švicarji po letošnji raziskavi veljajo za najsrečnejše ljudi na svetu!

 

 

Opomba: Keith Miles je upokojeni britanski ekonomist in finančnik, nekdanji svetovalec slovenske vlade, ki živi v Angliji in Sloveniji.

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917