Komentar

Bo Slovenija kdaj kot Švica?

Keith Charles Miles, nekdanji svetovalec slovenske vlade, sicer pa britanski in slovenski državljan, v svojem uvodnem komentarju za naš portal ugotavlja, kateri so tisti razlogi, ki Sloveniji preprečujejo, da bi postala 'druga Švica'.

17.06.2015 22:03
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   keith miles   švica   slovenija

Še vedno pa mislim, da se lahko Slovenci podobno kot Švicarji naučijo medsebojnega spoštovanja, ne glede na to, ali so katoliki ali ne, in ne glede na različne strani v II. svetovni vojni. Slovenija bi lahko politiko vrnila ljudem na lokalni ravni in spustila gospodarstvo v zasebne roke, da bi bila uspešna.

Pravkar sem se vrnil s tritedenskih počitnic, ki sem jih večino preživel v Švici. Ne morem si kaj, da se pri tem ne bi spomnil na obdobje pred osamosvojitvijo, ko je bila Slovenija neke vrste ‘Švica’ komunističnih držav. Takrat se je to zdelo možno; vsekakor je obstajala priložnost, da Slovenija postane druga Švica, vendar se ni nikoli uresničila. Razlog, ki se je tedaj zdel možen, je bil ta, da so si leta 1990 Slovenci globoko želeli odločati o svoji usodi. Industrija je bila precej moderna, izobrazba menedžerjev in delavcev pa visoka.

 

Kateri so tisti švicarski faktorji, ki se v Sloveniji niso nikoli materializirali? Pomembna razlika je predvsem v zgodovini obeh dežel, kot sta tudi prizadevanji obeh po svobodnem trgu in demokraciji. To ne pomeni samo tega, da so Švicarji precej bolj strpni do medsebojnih razlik in da se zavedajo, da morajo držati skupaj, če želijo preživeti in biti uspešni.

 

Eden od razlogov za sanje Slovencev, da bi bili kot Švica, je bilo preprosto dejstvo, da sta obe naciji alpski in da ju obkroža kar nekaj sosedov. Švica ima štiri – oziroma pet, če vključite še Liechtenstein – in tudi Slovenija ima štiri. Podnebji se ne razlikujeta preveč, čeprav ima Slovenija nekaj sredozemske obale. Poleg tega je, podobno kot Slovenija, tudi Švica postala križišče različnih jezikov in kultur.

 

To pa je tudi vse! Ni več prav dosti ujemanj, v številnih primerih je situacija celo nasprotna. Oglejmo si torej razlike.

 

 

Malo podobnosti, več razlik

 

Švica je svobodna in neodvisna že od začetka 13. stoletja, ko so se trije kantoni odtrgali od avstrijske nadvlade, medtem ko je bila Slovenija stoletja pod Habsburžani. Švica ima štiri velike jezikovne skupnosti, ki sobivajo, in eno majhno, Slovenija pa ima eno veliki in dve majhni, medtem ko je maloštevično nemško manjšino pregnala po letu 1945. Če gledamo demokratični sistem, potem ima Švica enormno moč na kantonalni ali lokalni ravni, pri čemer so nizki lokalni davki posledica lokalne konkurence. V Sloveniji je, kot vemo, moč skoncentrirana v Ljubljani. Referendumski sistem, ki ga je Slovenija skopirala in ki je bil zlorabljen, je v Švici temelj stabilnosti. Rezultati so resni in kampanje občutljive. Ustavne spremembe zahtevajo lokalno soglasje vseh kantonov, tudi tistih najmanjših, ki imajo stalni ustavni status.

 

Švicarska ekonomija je pretežno zasebna, davki so nizki, kar zelo pomaga davčni konkurenci med kantoni. Indeks ekonomske svobode (The Index of Economic Freedom) postavlja Švico na vrh vseh evropskih držav, glavne gospodarske dejavnosti pa so proizvodnja, finance in turizem. Slovenija je seveda izgubila priložnost, da bi bila finančna supersila Jugovzhodne Evrope, ker ni uspela razviti obstoječega potenciala svojega ugleda v regiji, ker ni hitro rešila problema hrvaških deviznih varčevalcev in ker se je politika nemarno vmešavala v državne banke.

 

Nezaposlenost v Švici je nizka, konkurenca pa visoka, spodbuja se prosti trg in ščiti edinole kmetijstvo – za razliko od Slovenije. Zaupanje tujcev v državo je visoka, kar je nujno v finančnem in farmacevtskem sektorju. Socialna politika je dobra, vendar osredotočena na sistem individualnega plačništva in osebni odgovornosti, ne pa na državne dotacije.

 

Moj prijatelj professor je modro dejal, da zgodovina ne more napovedovati prihodnosti, lahko pa nam pove, kako smo prišli tja, kjer smo.

 

 

Kaj manjka Sloveniji

 

Švica se je skozi jezikovne in verske razlike in skozi vojne pred stoletji naučila, da morajo biti ljudje tolerantni drug do drugega in se sprejemati, če hočejo preživeti. Skupaj morajo držati. Ta dežela je preživela napoleonsko diktaturo, ki je bila zelo nepriljubljena in se je Napoleon ni mogel prelisičiti s podkupninami, da bi po letu 1803 obdržal oblast. Med II. svetovno vojno je Švica spoznala, da mora sprejeti nekaj kompromisov, če hoče preživeti blokado sil osi in zavezniških sil, hkrati pa je bila pripravljena na vojno z Nemčijo, ki je načrtovala napad nanjo in vkorakanje. Seveda so bili nekateri od teh kompromisov neprijetni, toda Švicarji so jih morali sprejeti, da bi obdržali svojo svobodo in demokracijo. Na gospodarskem področju Švica ni postala uspešna zaradi miselnosti o hitrem bogatenju, temveč s počasnim, a vztrajnim napredkom in trdim delom skozi mnoga leta.

 

Da odgovorimo na naslovno vprašanje: da, seveda bi Slovenija rada bila kot Švica, toda zadnje desetletje glede tega ne daje veliko upanja. Še vedno pa mislim, da se lahko Slovenci podobno kot Švicarji naučijo medsebojnega spoštovanja, ne glede na to, ali so katoliki ali ne, in ne glede na različne strani v II. svetovni vojni. Slovenija bi lahko politiko vrnila ljudem na lokalni ravni in spustila gospodarstvo v zasebne roke, da bi bila uspešna.

 

Mislite, da se bo to zgodilo?

 

Mimogrede, Švicarji po letošnji raziskavi veljajo za najsrečnejše ljudi na svetu!

 

 

Opomba: Keith Miles je upokojeni britanski ekonomist in finančnik, nekdanji svetovalec slovenske vlade, ki živi v Angliji in Sloveniji.

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
22
06.06.2020 03:00
V zadnjih mesecih so vsi tuji mediji, ki so poročali o Sloveniji oziroma vladi Janeza Janše, to počeli izrazito negativno: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
7
04.06.2020 00:59
Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O zmožnosti zaveze
0
02.06.2020 23:30
Samo moški, ki je v sebi pripoznal svojo ženskost, je na žensko sposoben gledati kot na subjekt in ne zgolj kot na objekt ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
15
02.06.2020 00:45
O Janezu Kocijančiču bo v prihodnjih dneh napisanega in povedanega, predvsem pa iz Wikipedie prepisanega toliko, da smo se na ... Več.
Piše: Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
26
31.05.2020 10:00
Podcenjevanje človeških zmožnosti je brezmejno. Ker tovrstno prozorno nakladanje že pri povprečno razgledanem in inteligentnem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Država od vseh stanj najbolj uživa v izrednem stanju
16
30.05.2020 23:19
Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
9
29.05.2020 23:54
Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
13
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.361
02/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 4.127
03/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.504
04/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.188
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.096
06/
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
Uredništvo
Ogledov: 1.834
07/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 6.046
08/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.154
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.731
10/
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.179