Intervju

Upam, da se bomo streznili, ko nam bo šlo še slabše

Čas, v katerem živimo, ni dober. Pričakovati, da bo politika sama prišla do miroljubnih rešitev, je utopija. Mislim, da mora priti do kakega hudega revolta brezpravnih in obupanih, pravi akademik Ciril Zlobec, s katerim smo se pogovarjali o Slovencih in državi, prevelikih pričakovanjih, fenomenu sprave, nismo pa se mogli izogniti niti bivanjskim vprašanjem, o katerih ima eden največjih še živečih slovenskih pesnikih zagotovo dovolj suvereno mnenje, da mu lahko pozorno prisluhnemo.

26.06.2015 07:10
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   ciril zlobec   dan državnosti   slovenija   evropa   sprava   vojna   mir

Foto: Dejan Steinbuch

Kdor je bil z velesilo, ki je imela v programu in je že uresničevala demontažo slovenstva v celoti, se ne more danes hvaliti, da je bil domoljub ali da je v žepu držal figo. Ja potem je imel pa figo v žepu tudi nekdo, ki je vzklikal Stalinu, zakaj pa ne? Fige so splošno blago.

S Cirilom Zlobcem smo se pogovarjali tik pred Dnevom državnosti in le nekaj dni pred njegovim visokim jubilejem. Akademik Zlobec bo namreč 4. julija dopolnil 90 let. Eden največjih še živečih slovenskih literatov, ki je skupaj z Janezom Menartom, Kajetanom Kovičem in Tonetom Pavčkom leta 1953 izdal Pesmi štirih, je od novembra lani, ko je umrl še Kajetan Kovič, nekakšen poslednji Mohikanec tega slovitega liričnega kvarteta. Morda je zaradi tega v svojih razmišljanjih še toliko bolj neposreden in iskren, zlasti ko gre za družbena dogajanja, ekonomsko neenakost in probleme v svetu, pa tudi za slovensko bolečino s preteklostjo in odnos do samostojne države.

 

Lani je izdal pesniško zbirko pomenljivega naslova, Biti človek. V njej odsevajo bivanjska vprašanja, še posebej tista, ki so ga najbolj zaznamovala. Ciril Zlobec je šel v življenju skozi najtežje preizkušnje, med katerimi je zagotovo neizbrisljiva tudi prezgodnja smrt obeh otrok, sina Jaše in hčerke Varje. Na srečo imam dva čudovita vnuka in tudi že pravnuke, pove z nasmeškom ob koncu pogovora, ko sva se že skoraj poslovila.

 

Gospod Zlobec, ki pri devetdesetih ohranja izjemno lucidnost, ne obžaluje svojega kratkotrajnega ekskurza v politiko. Pravi, da je že na začetku vsem političnim sopotnikom povedal, da nanj ne bodo mogli vplivati in da se bo dosledno držal pravice, da ima o vseh stvareh svoje mnenje: "Potem, ko so videli, da mislim resno, so mi dali mir."

 

 

Gospod Zlobec, pogovarjava se pred 24. obletnico slovenske države. Vedno bolj se zdi, da smo imeli Slovenci od bodoče, svoje države več pričakovanj, da je tudi zaradi tega danes razočaranje tako veliko.

 

Sem dovolj star, da sem šel skozi različne izkušnje. Ob vsakem razočaranju je prav, da se spomnimo, kakšna so bila pričakovanja. Velika pričakovanja nujno rojevajo velika razočaranja. Kajti človek pričakuje optimalno, realizacija življenja pa je takšna, kakršna je. To se je zgodilo tudi nam in celo več, kot bi bilo nujno. Ob osamosvojitvi in ustanovitvi nove države smo mislili, da so vsi problemi avtomatično rešeni in ker smo vstopili v mednarodno organizacijo, kot je Evropska unija, za katero smo menili, da je pač optimum možnosti, smo pozabili, da smo samo to, kar sami iz sebe naredimo.

 

Vstopili smo v nek kontekst, ki je precej drugačen, tudi v interesu in tisto, kar je bistveno, torej notranja življenja Slovencev, kot družba, kulturna skupnost ali socialna enota, je še vedno naš problem, tega ne moreš pridobiti s formalnim vstopom v neko mednarodno organizacijo, ki ima globalne interese. Mi smo na to pozabili, mislili smo, da je kriza le trenutna težava, na katero bomo kmalu pozabili in bo spet vse lepo. Ne, smo sredi nove civilizacije, ki favorizira močne – bodisi ekonomsko bodisi vojaško. Ravno danes sem v časopisu prebral mnenje enega od generalov zveze NATO za Vzhodno Evropo, ki pravi, da je oborožitev vseh teh dežel prioritetna naloga in celo pove, koliko je treba dati za oborožitev. Če natanko pogledate, vidite, da gre za orožje, ki ga proizvaja Amerika.

 

V tem svetu se soočamo z nekim podtalnim delovanjem, gibanjem. Trije faktorji tega gibala so: Amerika, Putinova Rusija in Kitajska, ki se smehlja po svoje, s svojo milijardo in pol prebivalcev. Vse drugo je bolj ali manj odprto, in nekateri pesimisti celo namigujejo že na vojno. Upam, da je ne bo. Kljub temu mislim, da moramo spremeniti svojo politiko in prenehati misliti, da so vsi naši problemi rešeni z vstopom v Evropsko unijo. Prej obratno, začenjajo se novi problemi, na katere nismo računali, s katerimi nimamo izkušenj in tudi tradicije ne. Žal se v tem vakuumu izživljamo tako, da drug drugega krivimo za vse slabo. Dokler se ne bomo zavedali, da smo, kar smo, in da več kot to, kar smo, ne moremo biti, nam bo vsak dan slabše.

 

 

 

Imamo od nekdaj to lastnost, da idealiziramo tisto, kar je tuje, še posebej če prihaja iz severa ali zahoda, medtem ko smo drug do drugega, če smem reči, zelo pasji?

 

Ja seveda, človek zelo rad ozira po nečem, kar je konkretno in najbližje njegovim hotenjem, denimo samostojnost, lastna država. Zdaj pa že status naše države, kdo ima koliko besede – vsi vemo, kdo se s kom pogovarja – in kdo odloča, pomeni streznitev, ki pa je nujna, čeprav bi radi za nekaterimi hrupnimi manifestacijami to nekako prekrili. Poglejte televizijo, ena sama radost, festivali in nastopi, pesmi, vse se kaže kot nekaj pozitivnega. Kot da smo narod, družba, ki kar poka od same sreče. V resnici pa je to žal neuspešno prekrivanje tistega, kar nas žre.

 

Kaj je tisto, kar nas žre?

 

Recimo prekarno delo, prekarni odnosi. To je tako zelo civilizacijsko vprašanje, ki človeka popolnoma razčloveči. Zaradi postopkov procesa dela in trga. Nekje sem že rekel in se ponavljam: dogaja se eden največjih možnih absurdov: v desetih, petnajstih letih bo robotizacija že tako perfekcionirana, da bo vsebovala celo vrsto človeških individualnih lastnosti, da boste že s pogledom sprožili postopek, s svojim glasom... Skratka, čim več človeka v robota, hkrati pa čim več človeškega vzeti človeku in ga približati robotu. Da bo človek čim bližje robotu, da mu bo podoben, ker bo vodljiv, učinkovit in ubogljiv. Da bo skratka izgubil svojo osebnost. Prav to je tisto, kar človeka lahko naredi kolikor toliko srečnega, če pa že ne srečnega, pa vsaj vdanega v svojo usodo. Da spoštuje samega sebe ali da vsaj tolerira samega sebe. Danes pa imate ogromno ljudi, ki sovražijo same sebe skozi svojo usodo, ki jih je ponižala.

 

 

Verjetno je, poleg izjemno visokega števila samomorov, še kaj drugega, kar nam leži na duši kot narodu, ne samo neka individualna depresija, se vam ne zdi? Želim odpreti tudi vprašanje naše še vedno nepokopane preteklosti.

 

Veste, jaz sem predlagal, da se neha s to akcijo sprave. Zamislite si samo prenos razprave v parlamentu, ki ga lahko spremljate na tretjem programu nacionalne televizije...

 

 

… razprave o spravi?

 

Da. Koliko sovraštva se pretaka, ko dokazujejo, da je sprava potrebna! Stvar je zelo preprosta, jaz sem prišel iz partizanov direktno v Ljubljano 1945. leta. Poiskal sem mlade avtorje, ker sem bil poln želje po literaturi, in spoznal sem tudi nekatere, ki so bili domobranci. Postali smo prijatelji in bili celo življenje prijatelji. Nihče od nas ni odpiral tega problema. Vsak je imel svojo zgodovino, oni svojo, jaz svojo. Zakaj bi iskal krivca? Če iščeš krivca, stvari zaostruješ. Sprava pa je to, da ne tehtaš stvari, koliko je kdo kriv. Sprava je, ko rečeš »pa pustiva vse skupaj, ne govoriva o tem«. Če pa vztrajamo pri tem, da moramo priti do resnice, seveda vsak svoje resnice, pridemo do imen, priimkov in tako naprej. Potem pa povejmo tudi, kako je bilo na začetku.

 

Če nočeš ugotoviti, kdo je kriv, ti ali jaz, in kot majhen narod smo bili udeleženi v kontekstu II. svetovne vojne, pa se vprašajmo, kdo je bil s kom v tem usodnem trenutku… (Zlobec za trenutek obmolkne) … In to postavi stvari spet na glavo. Kdor je bil z velesilo, ki je imela v programu in je že uresničevala demontažo slovenstva v celoti, se ne more danes hvaliti, da je bil domoljub ali da je v žepu držal figo. Ja potem je imel pa figo v žepu tudi nekdo, ki je vzklikal Stalinu, zakaj pa ne? Fige so splošno blago.

 

 

 

Nekoč ali danes?

 

Dejstvo je, da dva tako različna časa, kot sta vojni čas in naš čas, nista primerljiva ne za dejanja, ne za ideologijo. V II. svetovni vojni je imela ideologija bistveno vlogo in je bila povsod izostrena do absurdov, do zločina. Ampak z današnjo etiko ne moreš reči, da so nekoga ubili brez sodbe. Poslušajte, če je bil nekdo osumljen – zdaj govorim s partizanskega vidika – izdajstva ali celo smrti, požigov zaradi tega izdajstva, je treba vedeti, da partizani nismo imeli ne zaporov ne koncentracijskih taborišč, ničesar. Edina možnost je bila smrt. Da zaščitiš morebitne žrtve. Jasno, da so bile tudi krivice, kdo je bil tudi po krivem obsojen, nad njim je bila izvedena smrtna kazen…

 

 

Danes nam manjka moralnih avtoritet, ki bi lahko povedale nekaj pametnega, utemeljenega, čemur bi ljudje verjeli.

 

Vam bom poskušal odgovoriti z vprašanjem. Ali si lahko predstavljate v Slovenskem pa tudi svetovnem prostoru avtoriteto zunaj diktature? Samo tam, kjer je diktatura, se pojavi velika avtoriteta, ki ji sledijo ljudje ali z upanjem v ostre posege v družbo ali iz strahu. Danes je tudi v svetu toliko resnic, da ni več avtoritete. Celo na literarnem področju. Včasih si sledil najboljšemu pisatelju, pesniku. Cela generacija je sledila. "Vidmar je rekel…", recimo. Danes ni nikogar. Pa ne da bi bili ljudje slabši, manj kvalitetni, ampak kaj ko je ponudba tolikšna… Družba in civilizacija sta se intelektualizirali, vse se tako hitro obrača, kar je ena od tragedij današnje civilizacije – da vsi ustvarjamo novo civilizacijo, ne da bi bili usposobljeni, da bi jo lahko upravljali. Žrtve svojega lastnega dela in svojih kreacij smo. Vse, kar je v znanosti novega, nastaja manj pompozno kot nekoč, ko so bili še genialci, kot Tesla ali Einstein, katerih odkritja so postala neke vrste javno dobro: elektrika, telefon... Danes pa odkritja nastajajo ob velikem kapitalu, ki omogoča raziskave, noben genialec sam ne more nič. Vsi smo živčni, ker ne dohitevamo bistva vsakodnevnih sprememb. Zato tudi avtoritete ne more biti. Na kaj pa naj pritegne ljudi?

 

 

Ostane še religiozna podstat.

 

Tudi cerkev ni nobena avtoriteta. Frančišek je največja avtoriteta, ki v bistvu v stališčih, ki presegajo vero, cerkev in prehajajo na socialno področje.

 

 

Papež je neke vrste krščanski socialist…

 

Absolutno! Morda najboljši, kar smo jih kdaj imeli.

 

 

Ali v tej naši slovenski zgodbi, če vas lahko provokativno vprašam, lahko obžalujemo razpad Jugoslavije?

 

Ne. Čudim se, zakaj nihče ne poudarja bistva tega razpada. Če bi Jugoslavija vstopila v tedanjo Evropsko gospodarsko skupnost – in glede tega so bile zelo velike možnosti –, bi bili Slovenci v tej skupnosti nujno manjšina. Majhna manjšina. Danes se večje manjšine mučijo s svojo identiteto, kot recimo Katalonci ali Škoti. S tem, ko smo se osamosvojili, smo postali enota, narod. Lahko delujemo kot narod, odvisno od svoje pameti ali neumnosti. Ne upoštevamo dovolj, da to od nas zahteva tudi neko večjo skrb. Da poskrbimo za tako identiteto naroda, ki mu pripadamo, da bo vsaj nas zadovoljila, da je vredna sodelovanja. Kajti zdaj se trudimo samo v smeri, kako bi ugodili močnejšim, večjim od sebe. To razprodajanje premoženja, to šušmarjenje ... to lahko počne samo nedozorel narod. Upam, da se bomo streznili, ko nam bo šlo še slabše.

 

 

 

Zgodovina vam pritrjuje, kajti Slovenci se dejansko spravimo k sebi šele ko nam slapovi tečejo v grlo.

 

Ja, res je. V največjih krizah se znajdemo in stopimo skupaj, tudi razdeljeni, ampak ne usodno. Sprejeli smo zahodni model vladavine, družbe in naroda, ki je identičen z državo, kjer je vsa oblast v rokah države. Lahko govorimo drug čez drugega, ampak tisti, ki odloča, je oblast.

 

 

Iz prejšnje in predprejšnje države smo izstopili, ker se v njej kot narod nismo dobro počutili. Ampak zdaj se niti v lastni državi ne počutimo v redu…

 

… ja, ker so bila pričakovanja absolutna. "Ko bomo država, sploh ne bo več problemov, bosta samo še sreča in ponos", smo si govorili. In se zmotili.

 

 

To so bila romantična pričakovanja.

 

Amerika ima problem s svojo identiteto, jo imajo Rusi in tudi Kitajci, Identiteta ni danost, to je nekaj kar se dogaja permanentno, in če tega ne posodabljaš, prilagajaš, osmišljaš sproti, se absolutno znajdeš v stiski. Lažje je izgubiti identiteto, kot pa jo preoblikovati novim razmeram in zahtevam. Kako naj ima neko ponosno samopodobo nekdo, ki je brezposeln? Ali pa je v službi, a se mora hlapčevsko obnašati do vodstva, da drugi dan ni odpuščen brez obrazložitve? Danes je moč kot še nikoli v rokah peščice, ki deluje mimo javnega mnenja. Slovenci se zaradi vseh teh razlogov slabo počutimo, čeprav bi se morali počutiti najboljše doslej. Pa smo se boljše počutili s tistim hrepenenjem po državi, kot pa zdaj, ko jo imamo.

 

 

Zanimiva prispodoba z otroškim hrepenenjem po igrači, ki je na polici, ne pa v rokah. Kot pesnik poznate sintagmo "državljan sveta", ki je nek univerzalizem, v imenu katerega smo pred četrt stoletja želeli svojo državo. Ampak konec osemdesetih, ko je bilo konec hladne vojne, se je ta "državljan sveta" zdela možna metafora, medtem ko je danes, ko se spet soočamo z novo hladno vojno med Zahodom in Rusijo, v bistvu arhaična.

 

Veste, ta državljan sveta je floskula, varljiva, nespodobna in neetična. Kvečjemu bi lahko bila to aspiracija, da smo povsod doma. Ampak če pogledate, kaj se danes dogaja na Sredozemlju, kjer vidite ljudi brez domov, begunce, vsi se jih otepajo… Trdim, da je ta pojem svobode, za katero smo se borili – tudi jaz, osebno in fizično – nek ideal človeštva, odkar se zavedamo, ampak je obenem tudi ideal, ki se zlorablja. Nekdo ponuja večjo svobodo pod pogojem, da mu slediš, in te pripelje v osebno diktaturo. Tudi pri nas so takšne ambicije, bodimo si na jasnem.

 

No, ko smo si rekli, da hočemo iz Jugoslavije, je bilo to pametno. Ko smo želeli v Evropo, smo bili nekritični. Kaj vse se v imenu svobode danes pričakuje ali celo zahteva od nas? Vse je svobodno, ampak povsod so pa neke klavzule. Svoboda je v sorazmerju z močjo, ki jo imaš.

 

 

Je po vašem mnenju človeštvo že doživelo dovolj, da lahko verjamemo v nek trajni mir? Nova svetovna vojna ni več mogoča?

 

Pred kratkim sem nekje prebral misel, da vojne nikoli ne sprožijo množice, ampak posamezniki. Nekdo izstopa in se sklicuje na interes množice, ki je dostikrat tudi otipljiv – nepravičnost, zatiranje… –, ampak potem pride kot gibalo nekaj čisto drugega. Kdor gre umirat na bojna polja, si gotovo ni želel takšne smrti. Svet kroži hkrati toliko kontradiktornih idej, da imam občutek, da je nemogoče zbrati toliko razuma, da bi odločevalci resnično želeli takšen svet.

 

Kot faktorje usode človeštva vidim te tri velesile, ki sem jih že omenjal: Ameriko, Rusijo in Kitajsko. Vsi so za mir, ker se vsi do določne meje bojijo drug drugega, ampak kaj je ta strah? Moč oborožitve, ko je vsak zmožen uničiti svet. Ta grozljiva logika ohranja svetovni mir. Čas, v katerem živimo, ni dober. Pričakovati, da bo politika sama prišla do miroljubnih rešitev, je utopija. Mislim, da mora priti do kakega hudega revolta brezpravnih in obupanih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
28
25.09.2022 18:00
Z Natašo Pirc Musar smo se pogovarjali v tednu, ko je v predsedniško tekmo vstopil Milan Brglez in se je končalo obdobje ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
16
06.05.2022 05:32
Šef ruske diplomacije Sergej Viktorovič Lavrov je eden najvidnejših predstavnikov kremeljskega režima. Že osemnajst let zvesto ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdor je preživel nekaj časa blizu puščave, ve, da so naši zeleni hribi veliko boljši kraj za bivanje
9
07.03.2022 22:51
Ideja predstavlja zgolj odstotek uspeha, funkcionalen prototip deset, končni izdelek za trg 50 odstotkov. Ostalo pa sta prodaja ... Več.
Piše: Ana Jud
"Sodelovati želimo z Golobom, Janšo in novo zeleno stranko Vesna"
17
15.02.2022 21:30
Njen pokojni mož Franci Pavšer je legenda slovenskega športnega novinarstva. Še sedaj slišim njegov glas in si predstavljam ... Več.
Piše: Uredništvo
Zanima me razvoj digitalnih tehnologij s strani civilne javnosti in posameznikov, zanimajo me umetniki, ki tehnologije razvijajo in ne zgolj uporabljajo
8
29.01.2022 22:59
18. decembra 2021 sem se sredi komentarja o razstavi BioMedien v Centru za umetnost in medije (ZKM), Karlsruhe, zavezal, da bom ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Lahko živiš v najlepšem mestu na svetu, lahko pa imaš tudi najlepše življenje v tem mestu."
4
28.01.2022 23:10
Boštjan Furlan je na političnem prizorišču slovenske prestolnice mlad, čeprav ne neznan obraz. Pred leti je bil eden od trojice, ... Več.
Piše: Uredništvo
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
10
22.11.2021 20:00
Slovenski nepremičninski trg beleži primanjkljaj novozgrajenih enot, povpraševanje presega ponudbo, to pa je ob nizkih obrestnih ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
10
18.11.2021 20:00
Z dolgoletnim sopotnikom slovenske politike smo se pogovarjali o ekologiji, podnebnih spremembah, aktivnem državljanstvu kot ... Več.
Piše: Lucija Mulej
"Lepotni kirurg, nevrolog in podobni specialisti zagotovo ne morejo soditi dela imunologov, saj so velikokrat o imunologiji zadnjič slišali med študijem."
8
15.11.2021 20:00
Doktor biotehnologije Aleš Štrancar je izjemen slovenski znanstvenik, inovator in podjetnik, ki bi v času krize, ki jo povzroča ... Več.
Piše: Ana Jud
Robert Golob (GEN-I) in Iztok Seljak (Hidria): Čas, v katerem se nahajamo, je brez dvoma edinstven in brez primere
7
02.11.2021 22:00
Prihodnosti še ni, še ni napisana. Planeta in s tem samega sebe še nismo uničili. Zato imamo še vedno priložnost in možnost, da ... Več.
Piše: Lucija Mulej
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
6
14.07.2021 21:30
Covid-19 nam je vsem dal priliko, da razmislimo o konkretnem, posamičnem, o sebi in vseh, ki sestavljajo naše minute in dneve. ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Kristijan Musek Lešnik, psiholog: "Nepopravljiv optimist sem. Verjamem, da bo iz krize narcisističnega individualizma zrasla nove želja po povezovanju in empatičnem sobivanju."
9
22.06.2021 22:55
Epidemija covid-19 je najbolj prizadela tiste in tam, kjer smo v Sloveniji že vrsto let pred tem imeli resne težave: na področju ... Več.
Piše: Uredništvo
Sistem razdeljevanja sredstev FIHO, ki temelji na računalniškem programu, je izredno kompleksen, netransparenten in ustvarja tveganja za korupcijo
6
21.03.2021 23:59
S namestnikom predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Urošem Novakom smo se pogovarjali o ozadjih nedavnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Nevarno je, če zasebne družbe samovoljno omejujejo politični govor kogarkoli mimo zakonov, še posebej izvoljenim politikom"
18
01.02.2021 07:00
Dejan Verčič je profesor na FDV, partner v družbi Herman in partnerji in raziskovalec odnosov z javnostmi, natančneje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Pri davčnih zavezancih je treba razvijati zavest, da je plačevanja davkov potrebno zaradi potreb države in državljanov."
12
29.09.2020 20:00
Nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, predsednik Nogometne zveze Slovenije in predvsem davčni strokovnjak Ivan ... Več.
Piše: Uredništvo
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
10
25.07.2020 00:30
Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kristjan Verbič o Dosjeju Livar: Brutalni finančni inženiring bivšega finančnega ministra Uroša Čuferja
4
10.06.2020 22:45
Dosje Livar, razkritje metod, s katerimi so skoraj na kant spravili eno naših največjih livarn, je sprožil nepričakovano veliko ... Več.
Piše: Uredništvo
"V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči."
25
17.05.2020 23:30
Najbolj preganjani novinar v Evropski uniji, ki mu je Deutsche Welle (DW) v začetku meseca podelil nagradoFreedom of Speech ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
20
12.11.2019 19:00
Z Andražem Terškom smo govorili o nekaterih fenomenih ustavnega sodišča. Na Beethovnovo še nikoli doslej ni letelo toliko dvomov ... Več.
Piše: Uredništvo
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.959
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.125
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 938
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.833
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472