Portal Plus

Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave

Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot desetletju. Na prvi pogled sijajen dosežek slovenske diplomacije. Toda hudič se skriva v detajlih. Pompeo bo med tokratno evropsko turnejo obiskal še Poljsko, Češko in Avstrijo, toda le v Ljubljani in Varšavi namerava podpisati posebno skupno Deklaracijo o tehnologiji 5G (Joint Declaration on 5G Technology), ki pa je dejansko usmerjena proti kitajskemu tehnološkemu gigantu Huawei, proti kateremu se Trumpova administracija bori z vsemi sredstvi. Kaj vse pomeni Pompeov obisk Slovenije in kaj so Američani pripravili Slovencem v zahvalo za "širjenje ameriških vrednot", je pokomentiral Igor Mekina.

07.08.2020 23:50
Piše: Igor Mekina
Ključne besede:   Anže Logar   Mike Pompeo   Huawei   5G   obisk   Slovenija   Kitajske   ZDA

Foto: Mediaspeed

Morda ima ameriška tehnološka vojna proti Kitajski večinsko podporo na Kosovem, Albaniji in na Poljskem, toda v Sloveniji je zagotovo nima.

Te dni prihaja v Slovenijo na obisk ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Srečal se bo tudi z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, glavni namen srečanja pa je očitno ustvarjanje nove "koalicije voljnih", torej držav, ki bodo s pomočjo t.i. digitalnega požarnega zidu zavračale kitajsko tehnologijo. In to kljub temu, da o domnevnem prisluškovanj s pomočjo kitajske tehnologije ZDA doslej niso predstavile še niti enega dokaza.

 

Pompeo naj bi obiskal tudi Poljsko, Češko in Avstrijo. V Varšavi se bo pogovarjal o vojaškem sodelovanju in namestitvi ameriških vojakov bliže mejam Rusije. Dobrodošlico ameriškim vojakom v Sloveniji je nedavno izrekel tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Slovenija si očitno prizadeva, da bi del vojakov iz Nemčije prišel tudi k nam.

 

V zvezi z izjavo o prepovedi uporabe kitajske tehnologije v njihovih državah so podobne izjave, kot bo slovensko-ameriška, ZDA že podpisale med drugim s Poljsko, Romunijo, Estonijo in Latvijo. V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah, ki jih je označil za "velike prijateljice Amerike", naj bi bili namreč predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. Podpis Skupne izjave (Joint Declaration) naj bi bil uperjen predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu, podjetju Huawei. Tudi na sredini novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo nadaljeval predvsem o sporih s Pekingom in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru.

 

 

Joint Declaration ali skupna izjava, ki jo bosta podpisala Logar in Pompeo je del ameriškega pritiska.

 

 

Podpis omenjene izjave s strani Logarja pa bi lahko omejil sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji. Znano pa je, da ima prav Huawei najbolj napredno tehnologijo na tem področju. Odrekanje najboljši tehnologiji pa za posamezne države pomeni tudi znatno višje stroške. Obenem pa uradni Peking, na primer, ne omejuje ameriških investicij na Kitajskem zaradi očitne rasne segregacije in diskriminacije temnopoltih v ZDA ali pa obsežnega vohunjenja, ki ga izvajajo ameriške obveščevalne agencije po vsem svetu in jih je že pred časom dokazal žvižgač Edward Snowden.

 

Na Kitajskem lahko Microsoft, Apple, Tesla in drugi ameriški giganti poslujejo brez težav. Ameriška politika grozi, da bo privedla do drobljenja in "balkanizacije" svetovnega trga ter ločenih tehnoloških otokov, kar bo zelo škodovalo splošnemu napredku. Prav zato številni analitiki – tudi v ZDA – poudarjajo, da gre predvsem za poskuse omejevanja bolj uspešne kitajske konkurence, ki je v tehnologiji 5G prehitela ZDA. To kaže tudi primer Velike Britanije, ki je celo pod vodstvom predsednika vlade Borisa Johnsona vztrajala, da kitajskim podjetjem ne bo omejila poslovanja na področju te tehnologije. S tem so se strinjale tudi britanske obveščevalne službe.

 

Odnosi med Belo hišo in Johnsonom so se naposled zaostrili do točke, kjer naj bi britanski premier v nekem trenutku celo prekinil telefonski pogovor z Donaldom Trumpom. Nato pa se je Velika Britanija predala in pristala na omejevanje te tehnologije, ki bo nastopilo čez nekaj let.Na podoben način ZDA sedaj pritiskajo tudi na države v EU. A medtem ko velike države, na primer Nemčija in Francija ameriškemu pritisku ne popuščajo, vzhodnoevropske države druga za drugo pristajajo na ameriške zahteve. Prav zato naj bi Anže Logar z ameriškim kolegom Mikom Pompeom prihodnji teden ob njegovem obisku v Ljubljani podpisal Skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G. To so potrdili tudi na zunanjem ministrstvu. To je v sredo napovedal tudi sam Pompeo, ko je sporočil, da v ponedeljek odhaja na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko. Izrazil je prepričanje, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot".

 

 

Ameriška ambasada v Ljubljani ponuja denar za "širjenje ameriških vrednot" v Sloveniji.

 

 

V Rusiji pa medtem opozarjajo na metode, s katerimi Washington pritiska na evropske države. O tem je nedavno poročal radio Sputnik, mediji v regiji pa že poročajo o vazalnem odnosu Slovenije do ZDA (za našo državo se je večkrat uporabil izraz "banana država"). Politični analitik Malek Dudakov je na primer opozoril na to, da veleposlaništvo ZDA v Sloveniji ponuja 100.000 dolarjev vredno donacijo, ki bo razdeljena med nevladne organizacije, visokošolske zasebne univerze in posameznike, ki bodo med drugim v Sloveniji propagirali tudi "ameriške vrednote". Zanimivo je, da so na veleposlaništvu ZDA istočasno izključili ostale visokošolske ustanove - donacijo lahko dobijo samo zasebne. Projekt je sicer namenjen tudi kulturnim projektom, sodelovanju na umetniškem področju in podobno, toda pozornost vzbuja prav omenjanje "ameriških vrednot". Donacija naj bi bila konkretno namenjena promociji "ameriških vrednot, kulture in zgodovine". Denar za doseganje teh ciljev naj bi namenil ameriški State Department, torej prav zunanje ministrstvo, ki ga vodi Mike Pompeo.

 

Denar bi lahko bil dodeljen ne le slovenskim državljanom, pač pa tudi ameriškim, ki delajo na področjih, za katere je predvidena donacija. S tem pa naj bi se krepile tudi "transatlantske vezi" med državama. O uspešnosti vsake prošnje za pomoč pa bo "v kompetitivnem procesu" odločal poseben odbor veleposlaništva ZDA v Ljubljani. Najpomembnejšo vlogo bo imela Trumpova izbranka, veleposlanica Lynda Blanchard, ki si je, kot se reče, kupila položaj veleposlanice v Sloveniji. Zakonsko osnovo za to nepovratno donacijo predstavljata Smith-Mundtov in Fulbright-Haysev zakon. Pri tem se seveda zastavlja vprašanje, ali res obstajajo kakšne posebne "ameriške vrednote", ki bi bile tako posebne, da bi si zaslužile še posebno propagando?

 

 

Državni sekretar Pompeo spada med Trumpu najbolj lojalne člane administracije.

 

 

V kolikor gre za propagiranje politike America First (Najprej Amerika), ki je seveda vodilno geslo sedanje ameriške administracije pod taktirko Donalda Trumpa, potem bi lahko rekli, da gre celo za nekaj, kar je v popolnem nasprotju ne samo z ameriškimi formalno proklamiranimi vrednotami, pač pa tudi v nasprotju z občečloveškimi normami in vrednotami, ter še posebej evropskimi cilji in politiko. To dokazujejo tudi spori med EU in ZDA glede številnih tem in vprašanj, od odnosa do klimatskih sprememb in prostega pretoka blaga, ter svetovne trgovine in spoštovanja mednarodnega prava, kjer ZDA po vrsti odstopov od mednarodnih sporazumov nasprotujejo politiki EU in postajajo vse bolj osamljena država sveta.

 

Slovensko soliranje je slabo tudi za EU, saj bi članice Evropske unije ob ključnih varnostnih in mednarodnih vprašanjih praviloma morale poenotiti svoja stališča. Podpisovanje posebnih izjav z ZDA še preden je dosežen dogovor znotraj EU pomeni zato tudi spodkopavanje zunanje politike EU. In ni nenavadno, da slovenski diplomati v EU zaradi takšnih ravnanj niso posebej cenjeni. Prav tako ni zanemarljivo, da v Sloveniji le 20 odstotkov ljudi podpira ameriško politiko, katere pomemben del je seveda prav tako tudi trgovinska vojna proti Kitajski. Na Poljskem, kot je razvidno iz ankete spodaj, ameriško politiko podpira 59 odstotkov vprašanih, na Kosovu (82 %) in Albaniji (67 %) pa celo neprimerno več. Za primerjavo: v Sloveniji ta podpora znaša pičlih 20 %.

 

 

Se Anže Logar zaveda, da podpisuje nekaj, kar nima niti najmanjše podpore v javnem mnenju?

 

 

Morda ima zato ameriška tehnološka vojna proti Kitajski večinsko podporo na Poljskem, toda v Sloveniji je zagotovo nima. To pa z drugimi besedami pomeni, da Anže Logar podpisuje sporazum, za katerega nima podpore v javnem mnenju. Podpis sporazuma je projekt izrazite politične manjšine v Sloveniji. To opažajo celo v svetu, tako kot so opazili požig kipca Melanie blizu njene rojstne Sevnice in dejstvo, da je slovensko javno mnenje celo v Sloveniji bližje javnemu mnenju Nemčije kot pa Poljske. Nemška diplomacija je ob tem v zadnjem času že večkrat opozorila države, da naj se ne prenaglijo pri omejevanju izbora tehnologij 5G. Pri tem Huawei v Sloveniji nastopa tudi kot družbeno odgovorno podjetje.  V času pandemije je na primer zelo pomagal slovenskim šolarjem.

 

Huawei kljub pritiskom dosega odlične rezultate in podpisuje veliko število pogodb s številnimi državami. Vendar uradno politiko ZDA ne prepriča niti pripravljenost tega kitajskega podjetja, da podjetjem v ZDA licencira svojo tehnologijo. S tem bi bili najbolje prepričani, da v njej ni prav nič vohunskega. Za to sicer ni prav nobenega dokaza. Toda administracija ZDA tudi to zavrača, očitno si želi tehnologije zastonj. S tem administracija ZDA še vedno sledi zahtevam ameriškega radikalnega ideologa Steva Bannona, ki si je uničenje Huaweia zadal kot najpomembnejši cilj in je pomembno sooblikoval politiko Donalda Trumpa.

 

Pristopanje Slovenije k tej politiki, ki jo pooseblja Donald Trump in bo pristanek nanjo očitno simboliziral Logarjev podpis za Slovenijo nevarnega sporazuma z ZDA, bo zato enak še enemu pristopu Slovenije "koaliciji voljnih", podpobno kot leta 2003, ko je Slovenija s pristopom k Vilniuški izjavi" podprla ZDA pri nezakonitem napadu na Irak. Podpis pod Logar-Pompeov dokument bo sodoben zgodovinski ekvivalent zahvalnemu pismu slovenskih politikov Benitu Mussoliniju in bo predstavljal jasen primer enostranske kapitulacije slovenske zunanje politike. S tem se Slovenija v velikem, za zdaj le še tehnološkem spopadu med ZDA in Kitajsko, v nasprotju z resničnimi interesi EU znova nespametno postavlja na stran kršilcev mednarodnega reda.

 

Ta Logarjev podpis pa bo zato nedvomno pomenil tudi izdajo načel svobodne trgovine, trga, svobodne izbire in vseh tistih vrednot, za katere se uradno zavzema tudi Slovenija. Za našo državo pa pomeni ta odločitev počasnejše in dražje uvajanje tehnologije 5G, ki ima samo na Kitajskem že 66 milijonov uporabnikov.

Nazaj