Portal Plus

Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!

Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev gospodarskega sodelovanja, ampak da se počasi umirjajo tudi druge strasti med državama. Kosovski premier in srbski predsednik sta v Washingtonu podpisala dokument, s katerim sta presekala politične, nacionalne in druge napetosti med Srbijo in Kosovom. V tem kontekstu je povsem nelogična odločitev slovenskega državnega Telekoma, da v takšnih obetavnih razmerah proda svojo poslednjo investicijo v tujini - kosovski IPKO net ...

15.09.2020 23:07
Piše: Aljoša Pečan
Ključne besede:   Telekom Slovenija   IPKO net   Kosovo   Mobitel   ZDA

Fotomontaža: portal+

Naivni so, ki si domišljajo, da Trumpove administracije ta posel ne zanima. Zanimivo je vedeti, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima ...

O dokumentu, ki sta ga sredi avgusta na Bledu podpisala naš minister za zunanje zadeve Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo, sem že pisal. Na začetku tega meseca, torej nekaj tednov za Logarjem in Pompeom, sta v Beli hiši v navzočnosti Donalda Trumpa srbski predsednik Vučić in kosovski premier Hoti (ločeno) podpisala sporazum (1) o normalizaciji gospodarskih odnosov med Srbijo in Kosovom, ki ga je pripravil Richard Grenell, posebni Trumpov odposlanec za Balkan. O tem prelomnem dogodku in ruskem odzivu nanj je pred dnevi v Delu pisal že Borut Šuklje (vir). Sam sem kopijo sporazuma, ki ga je podpisal premier Hoti, dobil v manj kot pol ure po podpisu. Poslan mi je bil, še preden je prišel v roke medijem. Naključje? Mislim, da ne. Mislim, da je še mnogo takšnih, kot sem jaz, dobilo MMS tega sporazuma. Razlog? Telekomunikacije, seveda. 5G, če smo natančni.

 

 

Američanom je uspelo Srbom (in Kosovarjem) elegantno "podtakniti" klavzulo o 5G tehnologiji ...

 

 

Takole piše v "bullet" , kar pomeni, da bosta obe strani preprečevali rabo in uporabo opreme, ki jo nudijio nezaupanja vredni ponudniki telekomunikacijske opreme. Če je takšna oprema že v rabi, se obe strani zavežeta, odstraniti jo itn.. Zakaj me je  (nas je) ta del sporazuma tako zanimal? Zaradi Telemacha. Ne bom prav veliko zgrešil, če napišem, da bo tudi Telemach primoran prenehati uporabljati opremo Huawei. Drznem si napisati, da v kolikor so tudi Srbi podpisali identičen tekst, tam ne bo šlo tako zlahka. Namreč, Srbi bodo z razlago a contrario (če ne bo šlo drugače, bodo za pomoč zaprosili pravoznalca, pravnega teoretika in etičnega profesorja Mira Cerarja, v skrajnem primeru pa tudi kakšne lobiste od blizu in daleč) dokazali oziroma poskušali dokazati, da je Huawei trusted vendor, torej najvišje stopnje zaupanja vreden ponudnik. Pustimo se presenetiti ...

 

Daljši uvod je bil potreben in nujen zaradi tega, ker Telekom Slovenije zdaj odprodaja svojo zadnjo investicijo v tujini. In to prav na Kosovu - prodaja se, kot je znano, IPKO net.

 

 

Kosovski biznis

 

Zgodovina IPKO (v Sloveniji je takrat veljalo Mobitel & Mobikos) je zelo zanimiva. Spomnili se boste, da je Mobitel 31. oktobra 2004 podpisal koncesijsko pogodbo  po zmagi na mednarodnem razpisu za operaterja na Kosovu. Rezervirana so bila sredstva, tudi vodstvena ekipa, ki naj bi odšla na Kosovo je bila pripravljena. Splet okoliščin in ne naključij je Mobitel postavil takrat na hladno kljub boju, borbi in dokazovanju v svoj prav. Odvetnik Mobitela Azem Vlassi je naredil ogromno delo. A ni šlo. ZDA, Clintonova administracija, natančneje državna sekretarka ZDA Madeline Albright je bila proti oziroma smo takrat trčili ob njene intererse (tako politične kot poslovne), to si upam danes napisati. Kajti gospa je nekaj let po tistem, ko ni bila več del predsedniške administracije, potovala na Kosovo in se spotoma ustavila še v Sloveniji pri takratnem ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku.

 

Kar z malo grenkobe včasih berem kolumniste tega portala, ki ZDA postavljajo nad Boga, pravičnost in zakon, vsaj tako se zdi. Ne glede na to, da so velesila, demokratičnega ustroja – vsaj tako so si želeli Founding Fathers, kot smo to z zavestjo študirali na Pravni fakulteti, ko je bila Jugoslavija že klinično mrtva, nisem prepričan v njihova (tj. ameriška) iskrena prijateljstva s komer koli. Razen, ko gre za denar in so oni uspešnejši, je za njih bolj dobičkonosno. Iz tega obdobja (okoli leta 2000) se spomnim, ker sem sedel v avtu (te dni mineva natančno 20 let), pogovora Dimitrija Rupla z takratnim veleposlanikom Slovenije v Združenih državah glede njihove investicije v mobilno telefonijo v Sloveniji. Tako se je med drugim začela rojevati Vega, kasneje so bili pogovori v politiki (strankah), na vladi, zanimivo je bilo imenovanje prvega direktorja, Slovenca, ki je v zadnjem hipu odklonil podpis. Razlogi? Prav tako so finančne načrte pisali in sodelovali pri njih nastanku ljudje, ki so danes v vrhu slovenskega bančnega sistema.

 

 

Prodaja se tretji igralec

 

Torej z Mobitel & Mobikos ni bilo nič, "rodil" se je 2007 IPKO net (drugi operater na trgu Kosova), ki se dandanes prodaja. In naivni so tisti, ki si domišljajo, da ZDA - Trumpove administracije, ta posel ne zanima. Zanimivo je opazovati in poslušati predvsem, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima. S sistemom pooblastil se da relativno enostavno vpogledati v dokumentacijo. Seveda je pa potrebno spoštovati kavtele tajnosti in zaupnosti in zato v javnosti nujno molčati o vsebini.

 

Konkurenca za nakup IPKO net je bila takrat precejšnja: na razpis je prispelo šest ponudb, med njimi tudi ponudba švedskega Tele 2, konzorcija IPKO v povezavi z ameriškim operaterjem Western Wireless International, podjetja Albacell v povezavi z norveškim operaterjem Telenor in Siemensom ter podjetja Kostela v povezavi s skupino Orange. In seveda Mobitel in Mobikos.

 

 

Bo v igro vskočil srbski tajkun?

 

No, pričakovana cena med 100 in 150 milijoni evrov ni skrivnost, številka je sprejemljiva glede na vse javno dostopne podatke v Sloveniji in na Kosovu. Boj bo torej hud. Bodo uspeli mogoče Srbi, ki si želijo tja (srbski Telekom), ali pa bodo ZDA zmagovalke tega nakupa? Angleži? S pomočjo Dragana Šolaka – Telemach?

 

A pravi boj se bo šele potem začel pri njih doma. V primeru zmage Donalda Trumpa bodo verjetno zakulisno demokrati (tisti del, ki to ve in je investiral) želeli tudi finančno participirati za nekdanje politične "zasluge", če pa zmaga Joseph Biden, potem bo zgodba javna. Po mojem vedenju in poznavanju. Kaj vse to pomeni za stanje v regiji in širše, pa bodo lahko bodo odgovorili diplomati, geopolitiki in analitiki. 

 

Želim si, da moji nekdanji sodelavci iz skupine Telekom Slovenija niso vsega tega pozabili, predvsem pa naj se zbudi država, ki dopušča prodajo ne samo t.i. družinske srebrnine, ampak sploh zadnje zlatnine, ki jo še ima. Naj pomisli. Marko Pogorevc, strateg za tuje trge, nekdanji prvi policist države, je tisti, ki je od samega začetka te zgodbe o IPKO zraven. Priznam, da si njegovega odhoda v pokoj ne znam prav dobro razložiti. Ali odhaja, ker ni več tujih trgov, ali je resničen razlog izpolnjevanje pogojev za pokoj, ali pa - kot je slišati -, ker je (iz)šolan častnik (oficir) JLA (srednješolska izobrazba miličnik) ni najbolj zadovoljen z ugledom, ki ga ima ta dosežena stopnja izobrazbe trenutno v Slovenji?

 

__________________

(1) Both parties will prohibit the use o 5G equipment supplied by untrusted vendors in their communications networks. Where such equipment is already present, both parties commit to removal and other mediation efforts in a timely fashion. (del sporazuma, podpisnega v Washingtonu, 4. septembra 2020)

 

 

Razkritje: Aljoša Pečan ni zaposlen na Telekomu Slovenije niti pri kakem drugem operaterju, MVNO, državnem organu. Ni na plačilnem seznamu lobističnih ali svetovalnih podjetij ter posameznikov, Za pisanja ne prejema avtorskega honorarja. Stališča in pogledi so njegovi osebni.

Nazaj