Portal Plus

Opozicija se v glavnem ukvarja z Janezom Janšo, čeprav se boljšega predsednika vlade ne spomnim

Z njim delam zadnji dve leti in lahko povem, da je najino sodelovanje odlično. Nobenih zahtev, nobenih pritiskov in svoboda pri delu. Vse poteka tekoče in brez zadržkov. Zaradi tega tudi soočenj ne potrebujem, saj že sedaj vem, za koga bom glasoval. Za tistega, ki mi je zaupal pomembne funkcije.

12.04.2022 22:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   volitve   opozicija   predsednik vlade   FURS   Robert Golob   davki   obdavčitev   reforma

Foto: Mediaspeed

Namesto, da bi gledal soočenja - do sedaj sem za oglede vseh izvedenih soočenj porabil le nekaj minut -, ta čas raje porabim za rekreacijo, delo ali ogled filma.

Odkar sem postal generalni direktor Finančne uprave, se je zmanjšala moja možnost ostrejšega komentiranja aktualnih dogodkov. Predvsem ni primerno, da jih komentiram, sploh pa ne na način, ki je v teh dneh vse bolj popularen. Govoriš samo zato, da govoriš. Ni pomembno, kaj poveš, saj računaš na to, da si povedal tako strokovno, da si izpadel pameten, čeprav te skoraj nihče ni razumel. Zato je še najhuje tistim, ki zadeve vsaj malo razumejo oziroma razumemo. Namesto, da bi gledal soočenja - do sedaj sem za oglede vseh izvedenih soočenj porabil le nekaj minut -, ta čas raje porabim za rekreacijo, delo ali ogled filma. Pa čeprav ga gledam že petič.

 

V večini primerov vem skoraj za vsakega, kaj bo povedal, saj govorijo eno in isto zadnja leta. Opozicijske stranke ne znajo povedati in ne znajo ponuditi nič konkretnega. Govorijo, kaj vse bodo naredile, čeprav so bile več ali manj te iste stranke na oblasti veliko večino časa samostojne Slovenije. Največja težava opozicije je, da ima sedanja vlada za seboj pozitivne rezultate, ki jih priznava tudi tujina. Položaj Slovenije je vse boljši, zaposlenost je rekordna, davčni prihodki so vse večji, kar pomeni, da gospodarstvo dela odlično.

 

Davčna reforma je šla v pravi smeri, kar prizna tudi gospodarstvo. Očitno imajo pripombe samo tisti, ki so bili in so še zmeraj prisesani na proračun. Podjetniki, ki se na trgu borijo za delo, ki sami ustvarjajo prihodke, pozdravljajo ukrepe vlade. Lani so bili davčni prihodki rekordni in če se bo tako nadaljevalo, bomo vse zneske, ki so bili zaradi Covida namenjeni državljanom in državljankam ter gospodarstvu, hitro povrnili. Potrebujemo le enotnost. To pomeni sodelovanje in ne izključevanje, kar počne opozicija. Očitati vladi, da je porabila veliko milijard za razne pomoči, je netaktno, saj je denar porabljen za državljane in državljanke Republike Slovenije ter za gospodarstvo.

 

Opozicijske stranke se v glavnem ukvarjajo s predsednikom vlade, čeprav se boljšega predsednika vlade ne spomnim. Z njim delam zadnji dve leti in lahko povem, da je najino sodelovanje odlično. Nobenih zahtev, nobenih pritiskov in svoboda pri delu. Vse poteka tekoče in brez zadržkov. Zaradi tega tudi soočenj ne potrebujem, saj že sedaj vem, za koga bom glasoval. Za tistega, ki mi je zaupal pomembne funkcije.

 

Danes berem, da naj bi Robert Golob na enem od soočenj povedal, da bi on dohodninsko reformo obrnil na glavo, saj bi revnejše obdavčil manj, bogatejše pa še bolj. Sporočam mu, če je to res povedal, da imamo takšno davčno zakonodajo že skoraj trideset let. Revnejši so že sedaj obdavčeni manj, bogatejši pa bolj. Bogatejšim se jemlje skoraj pol tega, kar zaslužijo, revnejšim pa nič ali pa praviloma največ 16 odstotkov. Zato mu predlagam, da vzame v roke davčne zakone, svinčnik, papir in računski stroj ter opravi izračune.

 

Ivan Simič je generalni direktor FURS.

 

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva.

Nazaj