Portal Plus

Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu

Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo bili pripravljeni sprejeti kogar koli. Servirali so nam simpatičnega Roberta Goloba, ki resda ni novi obraz v politiki, a star tudi ni. Vseeno je ta "japi in hipi", kot ga označuje tuji tisk, vnesel v deželo svežino. Ves čas se govori o njem. Mene ne moti. Govori se o vseh. Ko sem enkrat potarnala "Če bi ti vedel, kaj vse govorijo o meni!", mi je Jelko Kacin, ki je bil tedaj v LDS, pomirjujoče dejal: "Ah, pa kaj te briga, kaj govorijo, kaj vse šele govorijo o meni!" Odmislimo govorice in se osredotočimo na vsebino dela. Na besede in dejanja, ki jih je že začel udejanjati bodoči mandatar.

11.05.2022 21:43
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Robert Golob   vlada   ministri   seznam   Marjan Šarec   Alenka Bratušek   Borut Pahor   levica   Gregor Golobič   Jani Božič

Šarec je diplomirani igralec in to zelo dober. Zna imitirati Adolfa Hitlerja in šovinistične moške kmetavzarje iz prejšnjega stoletja. Bratuškova niti tega ne zna.

Že zadnjič sem opisala, kako sem skoraj doživela epileptični napad, ko sem na Tarči zagledala Gregorja Golobiča, neskončnega brihtneža. Tako so nam ga dolga leta prodajali mediji. Fant bi lahko postal jedrski fizik ali nevrokirurg, pa se je raje odločil za poklic političnega mešetarja v miniaturni državi. Čudak. Zato čisto resno prosim uredništva TV Slovenija, da dotičnega hipurja več ne vabijo kot analitika, kajti še moje mačke so sposobne bolje oceniti razmere v državi kot Golobič.

 

Sem pa epileptični napad, pardon, dva, skoraj doživela včeraj, ko sem odprla Delo in prebrala, da je Golob v vlado povabil bivša premierja Marjana Šarca in Alenko Bratušek. Najprej me je stisnilo pri srcu, nato sem se nenadzorovano stresla, potem pa prasnila v huronski krohot. Pajaca, ki niti čez parlamentarni prag nista uspela priti, bosta sedaj sedela v vladi? Robert, oprostite, zamenjajte substance, vidim, da nekaj ne deluje dobro! Ali pa ste morda kaj dolžni stricem iz ozadja in vas zdaj držijo za cojones? Verjemite, vse se da rešiti.

 

Vzemite en Helex in se zgledujte po Borutu Pahorju. Ta se je po dolgih letih elegantno znebil Simone Dimic, ki mu jo je takoj, ko je postal predsednik državnega zbora, podtaknil Milan Kučan - kajti Dimičevi in Kučanovi so frendi iz Murgel -, in postal predsednik države kot se šika. Stricem iz ozadja ni bilo prav, da kandidira, toda tip se je uprl. Pa kaj potem, če se že celo večnost norčujejo iz njega? Dejansko je Pahor edini, ki se je strgal z verige globoke države in se naredil kot osebnost.

 

Slovenija je mičkena država in temu primerno se morajo obnašati svete krave. Tukaj je običajno, da predsednika države srečaš v supermarketu ali kinu. Da me Golob, ki je očitno še na ketni, poskuša prepričati, da bosta Šarec in Bratuškova dobra ministra, pa je tako smešno, da je že tragično. Naj opomnim, da je Golob že večkrat ponovil, da bo nastavil izključno strokovne kadre, zdaj pa, prosim lepo, naj nekdo razloži, za kaj sta strokovnjaka Šarec in Bratuškova?

 

Šarec je diplomirani igralec in to zelo dober. Zna imitirati Adolfa Hitlerja in šovinistične moške kmetavzarje iz prejšnjega stoletja. To ni preprosto, Šarec je strokovnjak. Za imitiranje. Toda on je lahko minister samo v oddaji Radio Ga Ga, ki me večkrat nasmeji. Sašo Hribar, legenda, vzemi Marjana nazaj k sebi in reši državo!

 

Strokovnjakinja za kaj pa naj bi bila Bratuškova? Ne vem. Strokovnjakinja za energetiko zagotovo ni. Za infrastrukturo? Dvomim, da ve kaj o njej. Tudi strokovnjakinja za medgeneracijsko solidarnost ni. Stopnja njene empatije se vrti okoli ničle. Vem, da je bila precej pasji karakter na ministrstvu za finance, in da so bili sodelavci prav veseli, ko je šla. Končno so lahko zadihali.

 

Golob ves čas povdarja svobodo, njegova stranka nosi svobodo v imenu, nato pa bo enega od resorjev zaupal gospe, ki ni strokovna za nič, svoboda pa ji je - kot bi rekli nižje od Kolpe - zadnja rupa na sviralu. Kot nevzgojeni pes je osirala fotografa Janija Božiča, ki mu je slučajno uspelo posneti ekran njenega mobilca, na katerem je bilo odprto sms sporočilo. Slovenska sodišča so neke sorte ZOO. Tja prideš po pravico, potem pa se odprtih ust čudiš, kakšni so sodniki: pijanci, tabletomani, skorumpiranci, lenuhi, čenčarji in podobni kalibri. Dobrega in poštenega moraš iskati s pinceto v kopici slame. Vem iz lastnih izkušenj. Slovensko sodstvo nima nikakršne veljave. Pa kaj, če na sodišču zmagaš, kot sem recimo jaz, v vseh primerih? Nič. Tvojega življenja je konec, na čelu nosiš etiketo. Za vedno.

 

Tudi Božič ima na čelu etiketo, zato je raje emigriral v Veliko Britanijo, kjer je osebno izkušnjo, ter izkušnje nas, izobčencev, predstavil tudi pred britanskim parlamentom. Dragi Golob, morda teh reči niste vedeli, a boste Bratuškovo, ki je v medijih sprožila klimo ustrahovanja novinarjev na podoben način kot klan Janeza Janše, kljub temu postavili za ministrico? Kaj pa svoboda? Boste požrli besedo? Naredite mi to deželo spet svobodno?

 

Moj zelo dober prijatelj je bil kar nekaj let Golobov sodelavec na katedri Fakultete za elektrotehniko, tedaj ko je bil predstojnik katedre Bogoljub Orel, ki je bil precej mirnejša in prizemljena ptica. Večkrat sta se srečevala in sedaj mi je povedal: "Golob je izjemno pameten in to tudi ve." Upam, da ga ne pogoltne narcisizem. Tudi zvijačen je, prava lisica, nisem pa prepričana, da se bo strgal z verige, kot se je Pahor. Bojim se, da se bo zapletal v igre uslug, daj-dam, in igral po pravilih stricev iz ozadja. V tem primeru mu, čeprav ga cenim in vidim v njem kanček Janeza Drnovška, napovedujem klavrno politično kariero Katarine Kresal. Njej so storili resnično hude stvari in vse to se lahko zgodi tudi Golobu, kajti on je ene sorte moška verzija Kresalove. Uspešen, bogat, lep, pameten.

 

Zato pa, za začetek, naj mu nekdo namigne, da naj že enkrat zapre kljun in neha ves čas s hvalisanji, kaj vse bo storil. Stvari naj preprosto stori. Naj neha pleteničiti, kako bo povsod nastavil strokovne kadre, kako ob novem valu epidemije covida ne bo mask in kako je potrebno takoj zamenjati Milana Kreka, direktorja NIJZ. Zakaj? Krek svoje delo opravlja tako zavzeto, da niti za kavo več nima časa. Čeprav smo bili Janševe vlade siti, je vseeno treba priznati, da nas je skozi epidemijo covida vodila zelo dobro.

 

Za Kreka pravijo, da je Janšev človek, a v resnici je predvsem strokoven kader. Na portalu+ piše kolumno in tega smo veseli, čeprav nas prijateljski portal Necenzurirano večkrat žali, a mi in naših pet bralcev se ne odzivamo. So pa novinarji portala Necenzurirano pošiljali na NIJZ vprašanja, kako to, da Krek piše kolumno za portal+? Verjetno so sumili, da je v ozadju kakšna huda zarota, a sedaj vam lahko zaupam, da je zgolj anekdota. Urednik me je ob pričetku sodelovanja vprašal, če poznam koga, ki bi lahko iz prve roke napisal kaj o covidu? Rekla sem da ja, da poznam Kreka. Že sto let. Pokliči ga in se zmeni, je dejal urednik. Rečeno-storjeno. Pokličem Kreka. Zelo me je bil vesel, ker se že dolgo nisva slišala, zaklepetala sva se, na koncu pa sem mu rekla, da naj napiše za portal+ kolumno o covidu in da naj se osredotoči na najaktualnejše stvari. Dogovorila sva se, da mi tekst pošlje v nedeljo zvečer. 

 

Pride nedelja zvečer, teksta od nikoder. Čakam do enajstih zvečer, nato mu pošljem sms z nestrpnim vprašanjem, kje zaboga je zdaj ta tekst? Nemudoma me pokliče in vpraša: "A ti si to resno mislila?" Jaz: "Halo? Kakšno vprašanje je zdaj to? Seveda sem resno mislila!" On: "Jaz sem pa mislil, da me zafrkavaš!" Eksplodirala sem. A sem se hitro pomirila, saj je Krek takoj sedel za računalnik in čez tri dni smo tekst dobili in ga objavili. Bil je res dober, zato smo mu rekli, da lahko piše, če želi in bil je vesel, da je dobil kanal, kjer lahko brez medijskih manipulacij predstavlja realno stanje. Smo naredili kaj slabega? Osebno menim da ne, zato so vsi ti pozivi k nujni menjavi Kreka nesmiselni in se bodo ob naslednjem valu korone vrnili kot bumerang. Ljudje se pogosto ne zavedamo, kaj imamo, dokler tistega ne izgubimo. 

 

Janši in Mateju Toninu se ob Golobovih piarovskih napakah samo smeji. Z užitkom bosta izkoristila vsak stavek, da bosta na vlado metala bombice in bombe. Že zdaj pa je videti, da se bodo v vladi hitro poklali tudi med sabo. Luka Mesec ne razume gospodarstva, Golob pa je kapitalist in liberalec in bo socialno državo vedno postavljal na drugo mesto. Razumljivo, brez dobro stoječe ekonomije socialna država ne more delovati.

 

Še vedno vztrajam, da bi bila NSi v vladi bistveno boljša partnerica, a kdo sem jaz, da bi moje mnenje kaj veljalo?  Vem pa nekaj: Golobov poskus konsolidacije vseh slovenskih levičarskih in liberalnih strank v neke sorte LDS 2.0 se bo končal klavrno kot je klavrni epilog v Frankensteinu, romanu pisateljice Mary Shelley iz leta 1818, ki ga označujejo kot opozorilo pred človeško izprijenostjo in predrznostjo, izobčenostjo in industrijsko revolucijo.

 

Tu smo. Zamislite se.

Nazaj