Portal Plus

Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič

Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani ...

16.05.2022 21:09
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   Darren Linvill   Mihail Hodorkovski   Putin   državljani   Robert Golob   portal+

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade." (Robert Golob pred volitvami)

If you don’t believe in anything, you’re not going to fight for anything and you are more likely to go along with Putin, sem 2. maja na spletni strani Guardiana prebral besede ameriškega profesorja Darrena Linvilla z univerze Clemson v Južni Karolini. Kakšna preprosta, jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, kot je rekel profesor Linvill: ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani, ki  sicer na našo srečo pač nimajo tiste moči kot Putin in raje ostajajo v ozadju.

 

Po volitvah ne potrebujemo posebno poglobljene analize za spoznanje, da je večinsko razpoloženje slovenskih državljanov zelo blizu trditvi omenjenega profesorja, morda edino z že omenjeno razliko, da pač obraz, za katerega so se odločili voliti, k sreči res ni Putin. In so se - verjetno dodatno zaradi fenomena novega obraza - večinsko odločili, kot so se.

 

Do tu nisem sicer povedal nič posebno novega, a se je na razmišljanje Darrena Linvilla obesil še citat iz intervjuja  Mihaila Hodorkovskega  (enega redkih od ruskih oligarhov, ki je pobegnil Putinu) pred nekaj tedni za CNN; ko ga je novinar vprašal, kdo v Rusiji bi sploh lahko zamenjal Putina, je Hodorkovski povedal (po spominu) takole:

 

"Ne gre za osebo, ne more priti do rešitve preko nekega boljšega, recimo dobrega Putina, ampak gre za spremembo Sistema."  

 

Vem, ta odgovor verjetno ostaja težko razumljiv, tudi v nadaljevanju intervjuja nisem zasledil, da bi Hodorkovski kaj dodatno razpredal o tem, kako doseči spremembo Sistema. Pa vendar, dajmo še enkrat skupaj oba stavka, prvega, iz ust profesorja Darrena Linvilla, in drugega, ki pripada Mihailu Hodorkovskemu. 

 

Kaj dobimo?

 

Dobimo sledeče: Ker najbolj od vsega verjamem, da si velika večina državljanov ne želi iti po Putinovi poti, bi bilo dobro in koristno, da dovoljšna količina državljanov naredi kakšen korak k boljši demokraciji, k dopolnitvi oziroma spremembi obstoječega Sistema. Da se končno znebimo te nore polarizacije, ki navsezadnje tudi pri nas lahko pripelje do kakega miniaturnega putina, čistvo vseeno na katerem, desnem ali levem polu. Seveda jim mora, namreč državljanom, nekdo ta korak vsaj poskusiti nekako pokazati, predočiti, približati, jih opogumiti ...

 

Sam verjamem v nujnost korakov k boljši demokraciji. K dopolnitvi obstoječega Sistema. Delam poskuse na tej poti. Že več kot trideset let. O tem pišem na portalu+ že sedem let. Zadnja leta sem prišel do ključnega spoznanja, da brez večjega aktiviranja državljanov in to preko zapisanih standardov ali postopkovnih pravil o tem, kako državljani sploh lahko učinkovito participirajo, pač ne gre. O tem sem napisal celo knjigo z naslovom Aktivni državljan, ki je izšla letošnjo spomlad.

 

V uvodnem stavku v svojem zadnjem prispevku na portalu+ Levica je uspešno prepričala javnost, kdo ali kaj je pri nas "prava ciivlna družba" (vir) sem zapisal:

 

"Neizpodbitno dejstvo je, da vladajo v Sloveniji diametralno nasprotne trditve, kdo, kdaj, kako je Aktivni državljan, ali pa kaj oziroma kdo je civilna družba."

 

V nadaljevanju istega prispevka pa citiram Roberta Goloba, ki je napovedal:

 

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade."

 

In če hoče Golob uresničiti svojo napoved, mora najprej odgovoriti na vprašanja, navedena v mojem uvodnem stavku, kajti sprejemati predloge nekoga in ne vedeti kdo je to, torej voditi državo, kjer vladajo glede teh vprašanj diametralno nasprotne trditve, je preprosto - nesmiselno. Morda so bodočemu mandatarju in premierju lahko v oporo pri tem odgovoru tudi kakšni stavki iz moje omenjene knjige. Da pa ne bo zapisano izpadlo kot kakšna promocija za knjigo, naj navedem, da tudi v knjigi stoji v uvodu stavek:

 

"To knjigo dajem v uporabo kateremukoli državljanu, lahko ga kakorkoli reproducira, ali celoto, ali posamezen del, ker pač preprosto upam, da lahko komu koristi pri kakšnem koraku oziroma poskusu na poti k boljši demokraciji."

Nazaj