Portal Plus

"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere

Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, cerjenje, čredni nagon, desnica, ekstremna levica, globoka država, Robert Golob, Spomenka Hribar, instant stranke, Janez Janša, fašizem, mediji ...

 

19.05.2022 19:00
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   George Orwell   politika   Slovenija   abecedarij   Robert Golob   desnica   levica

Foto: Getty Images

V času splošne prevare je govoriti resnico revolucionarno dejanje. (George Orwell) 

Antifašizem

 

Beseda fašizem zdaj nima nobenega pomena, razen če pomeni "nekaj, kar ni zaželeno". (George Orwell) Antifašizem so razvrednotili tisti, ki se deklarirajo za največje antifašiste, tako kot je Putin razvrednotil pomen "denacifikacije". Nesorazmerna uporaba besede fašizem za diskvalifikacijo tistih, s katerimi se ne strinjamo, dolgoročno škodi prav antifašizmu.

 

 

Banana republika

 

Ljudje bodo verjeli temu, kar jim mediji sporočajo, da verjamejo. (George Orwell) Čeprav Slovenijo pesti več problemov, ni banana republika! Je članica EU, zveze NATO in OECD in del najbolj razvitega sveta. Se pa njeni prebivalci pogosto obnašamo kot bi živeli v banana republiki. Na primer, mnenje nizozemske evropske poslanke Sophie In't Veld o Sloveniji ni nujno suho zlato, z vsem spoštovanjem do Evropskega parlamenta. Na Nizozemskem so lani ubili novinarja, med nasilnimi protesti je policija streljala na demonstrante, vlado so sestavili devet (9!) mesecev po volitvah. Bodimo samokritični, a nehajmo se obnašati, kot bi živeli v banana republiki.

 

 

Cmerjenje (jamranje, pritoževanje)        

 

Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati. (George Orwell) Slovenci se pogosto "cmerimo" in ne znamo ceniti tega, kar imamo. Ne, Slovenija ni najboljša država na svetu. Ni pa tudi najslabša. Še zdaleč ne. Veliko bližje je najboljšim kot najslabšim. Prizadevajmo si, da bo še boljša in nehajmo se nenehno pritoževati. Prav tako se nehajmo cmeriti na račun vsake ostre javno izrečene besede. Nestrpnost je nesprejemljiva, a tudi pretirana politična korektnost je lahko za družbo nevarna.

 

 

Čredni nagon

 

Vedno obstaja ortodoksija, skupek idej, za katere se domneva, da jih bodo vsi ljudje, ki pravilno razmišljajo, sprejeli brez dvoma. (George Orwell) V današnjem svetu je čedalje lažje manipulirati z ljudmi. Družbena omrežja utrjujejo miselne mehurčke, v katerih somišljeniki drug drugega bodrijo. Slovenci imamo močan čredni nagon. Levo usmerjeni so čedalje bolj prepričani, da so desničarji nazadnjaški vojaki, ki podpirajo Janeza Janšo ne gleda na to, kar počne. Se pa ne zavedajo, da so z njihovim histeričnim sovraštvom do JJ-ja zrcalna podoba tistih, ki jih tako prezirajo. Vsakič znova nasedejo na "odrešenike", ki jim jih ponuja ortodoksija: Janković, Cerar, Šarec, Golob… Vsi v isti rog trobijo "Ojej, ojej, samo, da ni JJ"

 

 

Desnica

 

V tej državi je intelektualna strahopetnost najhujši sovražnik s katerim se mora soočiti pisatelj ali novinar. (George Orwell) Problem desnice ni, da je "ekstremna", kakor nas prepričuje levi establishment, ampak da je že trideset let odvisna od ene same osebe, da premore relativno malo javnih intelektualcev, da je med civilno družbo praktično ni zaznati in da njena liberalna komponenta diha na škrgah. Desnica je pri nas "underdog" in si je za to deloma tudi sama kriva.

 

 

Ekstremna levica

 

Veliko levičarskih misli je igranje z ognjem ljudi, ki niti ne vedo, da je ogenj vroč. (George Orwell) Če v parlamentu nimamo ekstremne desnice (nobena stranka ne zagovarja fašizma ali njegovih družbenih in gospodarskih postulatov), pa zagotovo imamo ekstremno levico. Kdor zagovarja podržavljenje zasebnih podjetij, je pač skrajni levičar.

 

 

Fašizem

 

Prava delitev ni med konservativci in revolucionarji, temveč med avtoritarci in libertarci. (George Orwell) V Sloveniji imamo obe novodobni vrsti netolerance do drugače mislečih: desno in levo. Nacionalistično in progresivno ("Če se ne strinjaš z našimi najbolj naprednimi stališči, si fašist!"). Progresivne je pri nas iz zgodovinskih razlogov precej več. Obe zvrsti sta nevarni; spopad med njima bo ogrožal obstoj Evropske unije.

 

 

Globoka država 

 

Veliki brat te opazuje. (George Orwell) V Sloveniji obstaja omrežje tako ali drugače povezanih ljudi, ki na vse možne načine branijo položaje levega pola. Neformalni ustroj, ki izbira kandidata za premierski položaj mimo ustaljenih strank in ki s pomočjo zvestih krojilcev javnega mnenja volivcem proda novega Odrešinika - še preden ta sploh vstopi na politični parket. Ustroj, ki po potrebi izvleče iz rokava stare posnetke pogovorov ministrov.

 

 

Golob Robert

 

Doublethink (dvojno razmišljanje) pomeni moč hkratnega verovanja v dve protislovni prepričanji in sprejemanja obeh. (George Orwell) Samooklicani slovenski Steve Jobs je po Jankoviću, Cerarju in Šarcu naš najnovejši Odrešenik. Človek, ki bo brez izključevanja in na človeku prijazen način združeval vse, razen tistih, ki jih je spoštljivo označil za fašiste. Nisem izključevalen, a vas izključujem!

 

 

Hribar Spomenka

 

Nekatere ideje so tako napačne, da lahko vanje verjame le zelo inteligenten človek. (George Orwell) Spomenka Hribar je dala ton celemu zadnjemu političnemu tridesetletju. Leta 1992, takoj po padcu komunizma, ko je ustroj slednjega še prepletal državo in so v drugih bivših socialističnih državah demontirali komunistično paradržavo, je ona že "ustavljala desnico". Uspešno, saj je njen znameniti apel postal leitmotiv cele slovenske levice in mantra slovenskih intelektualcev in intelektualk starejše in mlajše generacije. Do te mere, da danes levica ne prizna več desnice kot nasprotnika, ki se mu je treba zoperstaviti z argumenti in ga premagati na volitvah, ampak kot sovražnika, ki mu ni mesta v Državnem zboru in ki bi moral, v besedah še ene tolerantne Svetlane (Slapšak) "biološko izumreti".

 

 

Instant stranke

 

Vladajoča skupina je vladajoča skupina, dokler lahko imenuje svoje naslednike ... Ni pomembno, kdo ima oblast, če hierarhična struktura ostaja vedno enaka. (George Orwell) Levičarji menijo, da je stranka SDS rak naše demokracije. V virusu instantnih strank, ki se pojavi pred vsakimi državnozborskimi volitvami, ne prepoznajo znakov resne bolezni. Toda instant stranke resno ogrožajo razvoj naše demokracije, ki se vsakič znova vrača v povoje. Instant politika znatno povečuje možnost, da se bo nekoč res pojavil močan populistični avtokrat (desni ali levi), ki bo vzel državo v svoje roke. Da je na volitvah vsakič glavni akter stranka, ki se je pojavila le par mesecev pred volitvami, je dokaz šibkosti naše demokracije. Instant stranke, ki so brez vsebine in slonijo izključno na svojem liderju, imajo toliko z demokracijo kot instant kava z dobrim espressom.

 

 

Janez Janša

 

Vemo, da nihče nikoli ne prevzame oblasti z namenom, da bi se ji odpovedal. (George Orwell) Za nekatere Satan, za druge edini, ki lahko uspešno kljubuje t.i. rdeči eliti. Kakor koli zadeve obrnemo, je postal simbol slovenske razdvojenosti, čeprav jo njegov odhod iz politike ne bo odpravil. Naslove o postjanšistični desnici lahko že danes napovemo: janšizem brez Janše; diskreditacij desnice in tarnanja o tem, da potrebujemo žlahtno desnico (torej tako, ki se strinja z levico) tudi po odhodu JJ-ja ne bo konec. Ostaja pa dejstvo, da ni zdravo ne za SDS ne za slovensko demokracijo, da stranko (in s tem celo politično opcijo) že skoraj trideset let vodi isti človek.

 

 

Kritična masa

 

V naši dobi se ne moreš izogibati politike. Vsa vprašanja so politična, sama politika pa je skupek laži, utaj, norosti, sovraštva in shizofrenije. (George Orwell) Majhnost je lahko prednost, ki skupnost povezuje, ali faktor, ki onemogoča normalno delovanje države. Obstaja kritična masa, izpod katere država ne more funkcionirati po načelih meritokracije in zdrave konkurence, ampak le po principih kolektivističnega plemena. Posebno, če pleme razdvaja sovraštvo. Vprašamo se lahko, ali Slovenija to kritično maso dosega. Kateri sposoben človek z dobro službo pa je še pripravljen vstopiti v politiko in se izpostavljati nenehnim osebnim diskvalifikacijam?

 

 

Liberalizem

 

Če želite sliko prihodnosti, si predstavljajte škorenj, ki za vekomaj tepta človeški obraz. (George Orwell) Liberalizem je povsod v zatonu, izrinjajo ga nacionalizem in prisilni progresivizem. Slovenija je pri tem trendu avantgarda. Liberalizem se naslavlja le še s psovko neoliberalizem, najbolj priljubljena beseda (nedomiselnih) levih intelektualcev. Celo tistih, ki se proglašajo za liberalce. Zaton liberalizma ne bo prinesel nič dobrega, le nove zablode levih in desnih kolektivizmov.

 

 

Mediji

       

Resničnost obstaja v človeškem umu in nikjer drugje. (George Orwell) Da je v izrazito levo-sloneči medijski sceni levičarjem uspelo Bruselj prepričati, da desnica ogroža neodvisne slovenske medije, je vredno nagrade Orwell 2021 za najuspešnejšo manipulacijo leta. "Jebeno več nas je kot njih, njih je samo ene par", je o novinarjih na javni RTV rekel voditelj Marcel Štefančič. Nekaj par je torej desnih, ostali so vsi neodvisni, seveda.

 

 

Neodvisnost

 

Resnica postane neresnica, če jo izreče sovražnik. (George Orwell) Morda zaradi majhnosti (glej pod K) je neodvisnost v Sloveniji redko blago. Med novinarji, med sodniki, med strokovnjaki in med javnimi intelektualci. Če malo poenostavim: Povej mi kaj si misliš o Janezu Janši in povedal ti bom kakšno je tvoje strokovno mnenje o zadevi X.

 

 

Osebne stranke

 

Preteklost je bila izbrisana, izbris pozabljen, laž je postala resnica. (George Orwell) Slovenija je po številu strank z imenom vodje v samem evropskem vrhu. Nove stranke, ki se v imenu nove politike borijo proti enoumju nasprotnika in se hkrati poimenujejo po svoji vodji, pač ne prispevajo k razvoju demokratične kulture. 

 

 

Polarizacija, pristranskost, prepiranje

 

Vsi smo sposobni verjeti stvarem, za katere vemo, da so neresnične in ko se končno izkaže, da se motimo, predrzno izkriviti dejstva, da pokažemo, da smo imeli prav. Intelektualno je mogoče ta postopek izvajati v nedogled ... (George Orwell) Polarizacija politike in družbe je svetovni trend, pri katerem Slovenija konkurira za najvišja mesta.

 

 

Razumevanje demokracije

 

Nekatere ideje so tako absurdne, da jim lahko verjame le intelektualec. (George Orwell) Če je s tem nekaj težav na desnici, jih ni nič manj na levici. Vsakič, ko ni na oblasti levica, gre ta na ulice in njeni zvesti intelektualci pišejo apele o koncu sveta. Levica nasprotni strani odreka legitimnost do vladanja, četudi ima desnica večino v parlamentu. Slovenska levica se ne more sprijazniti z dejstvom, da lahko v demokraciji vladajo ljudje, ki njenih stališč in vrednot ne delijo. 

 

 

Spoštovanje do državnih institucij

 

Če želite obvarovati skrivnost, jo morate skriti tudi pred sabo. (George Orwell) Predsednika republike, predsednika vlade, predsednika državnega zbora in državnega sveta itd. lahko osebno preziramo, vendar za dobro demokracije moramo vedno spoštovati institucijo, ki jo predstavljajo. V Italiji, na primer, bi bilo nepredstavljivo, da bi vodje strank zavrnili povabilo predsednika republike na posvet, ker bi s tem pokazali prezir do najvišje državne institucije. Da mainstream mediji in dežurni intelektualci, ki branijo demokracijo, tega pri nas niso stigmatizirali, je zaskrbljujoče. Še posebej, če se jim to sploh ni zdelo problematično.

 

 

Šolski sistem

 

Če misel kvari jezik, lahko jezik tudi kvari misel. (George Orwell) Naš šolski sistem je soliden. Žal ima vsaj dve pomanjkljivosti: obsedenost s slovnico (bolj pomembno je, kako pišeš kot pa to, kako razvijaš svoje misli) in enostransko spodbujanje kritične misli (do kapitalizma, trga, neoliberalizma, fašizma, kolonializma itd.). Komunizem je kvečjemu "dobra zamisel, ki so jo ljudje zavozili". Vzgoja močno vpliva na politična stališča bodočih volivcev. 

 

 

Toleranca do nestrpnežev v lastnih vrstah        

 

Vsi verjamejo v grozodejstva sovražnika in ne verjamejo v grozodejstva svoje strani, ne da bi se kdaj potrudili preučiti dokaze. (George Orwell) Povprečen državljan je dobro obveščen o primerih nestrpnosti desničarjev. Za primere nestrpnosti v levičarskih vrstah pa širša javnost praviloma ve bore malo. Ne zato, ker jih ni, ampak ker jih mainstream mediji pogosto ignorirajo. Dokler bodo javni intelektualci v svojih vrstah tolerirali to, kar očitajo nasprotnemu taboru, se bo nestrpnost le stopnjevala. Politika manjšega zla (bom raje tiho, saj je "naš") je le intelektualna akrobacija, s katero se opravičuje lastno pristranskost in navijaštvo.

 

 

Uravnoteženost RTV Slovenija

 

Nepriljubljene ideje lahko utišamo, neprijetna dejstva pa zatemnimo, brez kakršne koli uradne prepovedi. (George Orwell) Informativni program javne televizije je (bil?) tako neuravnotežen, da ko smo po desetletjih levih Utripov enkrat slišali drugačno interpretacijo dogodkov o Dražgošah, je nastal nepopisen vik in krik in Jože Možina je postal tarča hudih napadov - ne da bi mu sploh oporekali dejstva, ki jih je predstavil. Še večji problem kot sama neuravnoteženost javne RTV pa je, da naši levi intelektualci tega problema sploh ne zaznajo; zdi se jim normalno stanje, saj vsak inteligenten človek "objektivno" razmišlja tako kot oni. Prosim, spremljajte poročila tudi na kakšni tuji javni televiziji. Ali pa si poskusite predstavljati, da bi 30 let oddajo Studio City vodil novinar Nove24, ki bi gledalcu vsiljeval svoje (desne) poglede.

 

 

Vladavina prava

 

V času splošne prevare je govoriti resnico revolucionarno dejanje. (George Orwell) Žal je velik del naše pravne stroke spolitiziran; imamo kopico neodvisnih ekspertov, katerih strokovna interpretacija, glej ga zlomka, redno sovpada s stališčem določene politične opcije.

 

 

Zgodovina

 

S totalitarnega vidika je zgodovina nekaj, kar je treba ustvarjati in ne učiti. (George Orwell) Teža zgodovine na vsakodnevno politiko je v Sloveniji nenormalno velika, do nje nimamo nobene distance. Tekom let se je čaščenje Narodnoosvobodilnega boja (hvalevrednega) vedno bolj sprevrglo v opravičevanje (če ne že poveličevanje) komunistične revolucije. Bizaren prizor veljakov SD, ki se ne upajo pokazati hrbta kipu Kidriča, potem ko so se pred njim klanjali, nam pove več o demokratičnih vrednotah stranke kot vse leporečje o demokraciji, ki ga slišimo iz ust strankinih veljakov.

 

 

Žrtvovanje ugleda države za notranjepolitične namene

 

Kdor nadzoruje podobo in informacije preteklosti, določa, kaj in kako bodo mislile prihodnje generacije. Kdor nadzira informacije in podobe sedanjosti, določa, kako bodo ti isti ljudje gledali na preteklost. Kdor nadzoruje preteklost, zapoveduje prihodnost. Kdor zapoveduje prihodnost, premaga preteklost. (George Orwell) Nisem pristaš stališča, da se mora vso umazano perilo oprati doma. Vendar za tožarjenje države v tujini morajo obstajati res tehtni razlogi. Kdor je v EU ustvaril vtis, da so bile pri nas pod desno vlado ogrožene temeljne svoboščine, živi v miselnem mehurčku. Levica, ki si mane roke, da nas je del EU z njeno pomočjo začel obravnavati kot avtokratsko banana republiko, se prekleto moti, če misli, da s tem koristi Sloveniji. Ko v avtokratski banana republiki pade avtokrat in pride na oblast demokratična (pri nas normalna, torej leva) vlada se za nekaj trenutkov v Bruslju in drugod oddahnejo in morda celo zaploskajo. Od vzdevka "avtokratska banana republika" pa se v glavah sogovornikov črta samo pridevnik "avtokratska".

Nazaj