Portal Plus

V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu

Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in bodočega predsednika vlade Roberta Goloba naslovil Pismo mojemu prijatelju, bodočemu predsedniku vlade dr. Robertu Golobu, v katerem ga poziva, naj skupaj s civilno družbo premakne meje svobode.

23.05.2022 18:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   Robert Golob   pismo   TIGR   antifašizem   praznik   Slovenija   Evropa

"Dragi Robert, s tem  predlogom se boš trajno in izjemno pozitivno zapisal v zgodovino Slovencev in Evrope, kajti TIGR je bil prva antifašistična organizacija v Evropi."

Dragi Robert, kralj sonca, vetra ter vseh podnebnih sil, ki jih boš moral pokoriti, da bodo v službi naroda, ne zgolj vladajoče koalicije. Da bo svoboda zasijala v celoti in v sijaju kakršnega si zasluži. Ker si Primorec in ker sva proti TEŠ 6 pred desetimileti zelo tesno in tvorno sodelovala, in me imaš od tedaj, kot sam praviš, v zelo dobrem spominu, čeprav takrat nisva mogla preprečiti katastrofe, pa se danes, dragi Robert, obračam nate kot na domoljuba v mnogo lažji in hitro uresničljivi zadevi.

 

Pri tem me zelo opogumlja dejstvo, da imaš v koaliciji prvo in zadnjo besedo, in kot razumem, pri tem sploh ni nujno, da se uskladiš z Levico in SD, torej z Lukom Mescem in Tanjo Fajon, ki bosta morda proti. Jaz pa te želim spodbujati v dobrem in opominjati v slabem. Predvsem pa me opogumlja tvoj koncept uresničevanja 3. člena ustave, po katerem ima v Sloveniji oblast ljudstvo in bo civilna družba, katere aktivni član sem že dve desetletji, zakonodajalec zakonov, ki bodo po meri ljudstva. In bosta svoboda in resnica nad strankarskim prestižem in politično prevlado. 

 

Moj predlog je izvedbeno zelo lahek, bi pa miselno pomenil ogromen korak v ozaveščanju ljudstva, s katerim nameravaš vladati. Tokrat začenjam s predlogom, ki se nanaša na državne praznike glede katerih vlada v Sloveniji totalna zmeda. Apeliram namreč na tvojo primorsko in antifašistično zavest, ki je nedvomna in nedvoumna, manjka ji samo dejavna potrditev v praksi. 

 

Dragi Robert, lepo te prosim, da kot nesporni vodja presekaš slovenski kaos z državnimi prazniki in v proceduro v Ddržavni zbor vložiš predlog civilne družbe, da 13. maj – spomin na TIGR, postane slovenski dan upora, in to kot nov državni praznik in dela prost dan. 

 

Skrajni čas je da prenehamo biti edina država na svetu, ki slavi kolaboracijo z nacisti kot nacionalni dan upora, resnični dogodek 13. maj pa ignoriramo in spregledujemo. Smrt fašizmu – SFSN, je bil v resnici tigrovski pozdrav in po kapitulaciji Italije septembra 1943 je ogromna večina Tigrovcev odšla v partizane. 

 

Dragi Robert, s tem  predlogom se boš trajno in izjemno pozitivno zapisal v zgodovino Slovencev in Evrope, kajti TIGR je bil prva antifašistična organizacija v Evropi. Prepričan sem, da bo ideja o novem prazniku tudi v tako imenovani jedrni Evropi dobro sprejeta, posebno zdaj v kontekstu vzpona za Evropo pogubne Putinove imperialistične nacifašistične politike.

 

Dragi Robert, ko boš to uresničil boš postal nesmrten, postal boš ne le sončni kralj, postal boš državnik evropskega pomena in vzor, kako je majhen narod sposoben velikih dejanj. S tigrovskim praznikom bomo poravnali zgodovinski dolg in Evropo spomnili, da so bili Tigrovci prvi antifašistični borci v Evropi, tedaj ko se drugim v Evropi o tem še sanjalo ni.     

 

Lepo te pozdravljam in ti želim vso srečo in uspeh na težki poti v neznano na katero si stopil.

 

 

Vili Kovačič,

predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj

Nazaj